A test mozgásért kiált - próbáld ki a crosstraininget!

Forrás: Thinkstock -
crosstraining fekvőtámasz ugrás crossfit Balogh Zsolt edző állóképesség kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi időben a klasszikus értelembe vett edzőtermi, súlyzós vagy gépes edzéseket felváltották a saját testsúllyal végzett gyakorlatok. Ezek legalább annyira nehezek, mintha kemény súlyokat kéne emelgetni, ugyanakkor gyönyörűen formálják a testet. A fegyencedzés után most itt a crosstraining – ismerd meg jobban!

Mi a crosstraining?

A crosstraining szó szerint keresztedzést jelent – több sportág gyakorlatait foglalja magába. ,,Ez egy olyan edzésmódszer, melyben a lehető legtöbb kondicionális képességet fejlesztjük egyszerre illetve felváltva – ez pedig nagyon hatékony az edzés szempontjából. A crosstraining nagy előnye a hagyományos fitneszteremben végzett edzésekkel szemben az, hogy itt az eszközigény igen csekély, valamint a szabadban is könnyedén végezhetők a gyakorlatok. Az edzések jelentős része saját súllyal végzett gyakorlatokból épül fel, de emellett kézi súlyzókat, gumikötelet, ugrálókötelet is használunk" – mesélte Balogh Zsolt crosstraining-oktató.

Forrás: Thinkstock

Mi történik egy edzésen?

Ez egy erőt, állóképességet és gyorsaságot növelő edzés, így az órák egészen másképp épülnek fel, mint egy hagyományos, súlyzós edzés. A pulzusszámot végig magasan kell tartani, így hosszú pihenők helyett a gyakorlatok egymás után, szünet nélkül következnek. Az alapgyakorlatok között ott van a fekvőtámasz minden formája, a guggolások, kitörések és az ugrások ugrálókötéllel, zsámollyal vagy ezek nélkül, illetve a futás, de az óra menetének már csak az edző kreativitása és az eszközök szabhatnak határt.

Kik járhatnak?

Zsolt elmondta azt is, a fejlődés mindenképp törvényszerű, legyen szó egyszerű köredzésről vagy páros gyakorlatokról. "A cél a minél hatékonyabb és változatosabb edzés, valamint új mozgásformák megtanulása, alkalmazása. Mivel a tréningek összetettségben, terjedelemben, nehézségben különbözőek, ezért minden ember számára alkalmazható - szabadidő sportolótól az élsportolóig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb edzésmódszert. Mivel egy nagyon változatos, izgalmas edzésről van szó, így egy crosstraining óra igen szórakoztató is" – tette hozzá Zsolt.

Balogh Zsolt, crosstraining-edző

Zsolt 1982-2002 között versenyszerűen evezett, részt vett világkupa-versenyeken és világbajnokságon. Számtalan edzéstípust ismer, és olyan tapasztalatokat szerzett, amiket könyvből nem lehet megtanulni. A crosstraining-oktatás mellett spinracing illetve regatta-oktató, okleveles IFAA személyi edző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.