hegymászó Mount Everest tüdő crossfit terhelési próba expedíció Klein Dávid oxigén edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hegymászó elárulta különleges edzésprogramját, amely segíti abban, hogy sikerüljön megmásznia a világ legmagasabb csúcsát.

Ahogy a Life.hu is megírta, Klein Dávid a Mount Everest csúcsára készül. A magyar hegymászó ezért terheléses vizsgálaton vett részt, amely kimutatta, szervezete megfelelően tud majd alkalmazkodni a kegyetlen viszonyokhoz, ami a több ezer méteres hegyen várja. A sportoló elárulta, embert próbáló edzésprogramját, ami segíti abban, hogy a topon legyen.

Klein Dávid a terheléses vizsgálaton Forrás: KRQ Kommunikációs Kft.

Így edz Dávid a világ szélét karcoló csúcsokra:

Az első és legfontosabb az állóképességi edzések, amelyek az oxigénpalack nélküli mászásra készítik fel Dávid szervezetét.

A légzőizmok karbantartása is napi feladat. A cél a vitálkapacitás erősítése, vagyis a tüdő teljesítményének növelése.

Dávid számára a leghatékonyabb az intervall edzés, amelynek során a szervezetet nem engedik beállni egy adott ritmusra. Ez az elv alkalmazható futásra, biciklizésre, de a legegyszerűbb tornatermi edzésre is.

A hegymászó alkalmazza a crossfit edzést is, így saját testsúllyal vagy szabad súllyal dolgozva az egész test állóképességét javítja.

Dávid egészségügyi állapotát az edzések után terheléses vizsgálat keretében ellenőrizték az orvosok. Az eredmények alapján a hegymászó fizikailag alkalmas arra, hogy feljusson a világ legmagasabb hegyére. Mindez azért fontos, mert több mint 8800 méter magasságban rendkívül ritka a levegő, ami alapvetően megterheli az emberi szervezetet, így aki odáig feljut, nehezebben mozog, nyel, emészt és gondolkodik

A SPAR Everest Expedíció április 6-án indul és várhatóan május végén ér véget, amelynek keretében Klein Dávid hegymászó megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everest 8848 méteres csúcsát. Idén még két expedíció indul a világ peremére. Török Zsolt az Annapurnát szeretné meghódítani csapatával. Szlankó Zoltán pedig társaival a Shisha Pangma 8027 m főcsúcsára indul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.