egészséges életmód zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már te is kívülről fújod a dietetikusok tanácsát, miszerint az egészséges életmód nélkülözhetetlen része, hogy napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyassz? A legújabb kutatások alapján a szakemberek már azt tanácsolják, hogy jobb, ha ezt a mennyiséget napi hét adagra emeled meg - lássuk, miért.

A nagy-britanniai állami egészségbiztosító, az NHS jelenlegi ajánlása alapján napi ötször 80 gramm különféle zöldségre és gyümölcsre van szüksége a szervezetnek, mivel ezzel csökkenthető a szívbetegség, a stroke, a kettes típusú cukorbetegség és az elhízás kockázata is. A legfrissebb kutatások szerint azonban ha még ennél is többet – azaz legalább napi hét adagot – fogyasztunk zöldségből és gyümölcsből egyaránt, akkor akár 25 százalékkal is csökkenthető az esélye annak, hogy rákban és 31 százalékkal annak, hogy szívbetegségben haljunk meg.

Forrás: Thinkstock

A University College London szakemberei 2001 és 2003 között 65 000 ember étkezési szokásait kísérték figyelemmel Angliában és megállapították, hogy akik napi hét vagy annál több adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, azoknak 42 százalékkal, akik öt-hét adagot, azoknak 36 százalékkal, akik 3-5 adagot, azoknak 29 százalékkal, akik pedig 1-3 adagot, azoknak 14 százalékkal csökkent az esélyük az elhalálozásra.

A Journal of Epidemiology and Community Health című lapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a legnagyobb védelmet a friss zöldségek fogyasztása jelenti, amit a saláta, majd a gyümölcs követ, a különféle fagyasztott és konzerv gyümölcsök viszont inkább negatív, mint pozitív hatással vannak az egészségünkre. A gyümölcslé fogyasztása semmilyen pozitív hatást nem mutatott. A szakemberek azt javasolják, hogy lehetőleg naponta két adag gyümölcsöt és öt adag zöldséget fogyasszunk, azaz együnk például minél több nyers répát, karalábét, de ha valaki ezekért kevésbé rajong, főétkezések közötti nassolásként édességek helyett az is inkább banánt, almát vagy egyéb friss gyümölcsöt válasszon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.