Hatha jóga a csodálatos alakért - egyensúlyba hozza a testet és a lelket

Forrás: Thinkstock -
Jagicza Berta JógaKlikk mozgás jóga hatha jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hatha jóga a leggyakrabban említett jógastílus a jógastúdiók „étlapján", de vajon mire számíts egy ilyen órán?

Az egyik legismertebb jógairányzat, melynek elnevezése a "ha" és "tha" szavakból áll össze és ezoterikus jelentéssel bír: a "ha" szó Napot jelent, a "tha" pedig Holdat. A hatha jóga kiegyensúlyozza a Nap és Hold jellegű (aktív és passzív, szoláris és lunáris, prána és apána) energiákat a szervezetben.

Forrás: Thinkstock

Többnyire mérsékelt ütemben, lépésről lépésre sajátítják el a tanítványok a testtartások (ászanák) technikáját. Az órák felépítése oktatótól függően eltérő, de sok esetben tartalmazzák különböző légzéstechnikák (pránájama) elsajátítását, relaxációt, meditációt, esetleg mantrázást (közös rövid éneklés). Az órák jellege statikus, az ászanákat hosszabb ideig tartják ki a gyakorlók.

A hatha jóga órán megtapasztalhatod, hogy a feszítés-lazítás egyensúlyával hogyan hozd vissza magad a középpontba. Ideális ez a jógastílus teljesen kezdők számára, de az ászanák a magasabb gyakorlottsági szinten álló tanítványok által is könnyen adaptálhatók. Ha szívesen kipróbálnád ezt a jógastílust, kattints ide az e heti ingyenes JógaKlikk videónkért, és próbálj ki egy hatvanperces hatha jóga gyakorlást.

Térdjavító jóga, nem csak futóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140523-jogaiskola-a-jogaklikkel-terdjavito-gyakorlatok.htmlA jóga testmozgás szempontjából önmagában is elég abban az esetben, ha dinamikus elemeket megfelelő arányban tartalmaz a gyakorlás. Ha nem, akkor a jóga hasznos kiegészítője lehet valamilyen aerob mozgás, mint pl. a futás. Arról nem beszélve, hogy a futás mellé mennyire csodálatos és a teljesítményt növelő, regeneráló mozgásforma a jóga. Ez Zsír!--Frissítsd fel magad percek alatt - jógázz a szabadban!http://www.life.hu/ez-zsir/20140504-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-a-szabadban.htmlTavasszal már bőven van lehetőség arra, hogy kimozdulj a szobák homályából a szabad levegőre. Érezted már, hogy legszívesebben magadhoz ölelnéd a fákat, és mezítláb szaladgálnál egyet a pázsiton? Vagy mozognál egy jót, de nem tudod, hogyan kezdd el? Ez Zsír!--Tanuld meg a szépítő jógapózthttp://www.life.hu/ez-zsir/20140501-jogaiskola-a-jogaklikkel-szepito-jogapoz-a-beka.htmlEzen a héten egy nagyon különleges és egyedi jógastílus, a kundalini jóga egy emblematikus gyakorlatát, a békát tanulhatod meg a JógaKlikkel egy félórás gyakorlatsorban, amelynek célja, hogy kívül-belül megszépülj.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.