Egyél cseresznyét, minél többet!

Forrás: Thinkstock -
cseresznye egészséges életmód gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cseresznyeszezon közepén tartunk, így ha eddig lemaradtál erről a csodálatos gyümölcsről, itt az ideje pótolni - soroljuk is az okokat!

Vitamin- és lédús gyümölcs

A cseresznyét az ókorban az istenek eledelének is hívták, egyáltalán nem véletlenül. Számos jótékony hatása mellett ugyanis még nagyon finom is - ha elkezdjük a falatozást, nem könnyű abbahagyni. A cseresznye körülbelül 80%-a víz, zsír alig, ellenben szénhidrát jócskán található benne - 100 grammban 13 gramm szénhidrát és 70 kalória van. A C-vitamin mellett tartalmaz még A- és B-vitamint, illetve foszfort, káliumot és kalciumot is.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Ha hajlamos vagy rá, a cseresznye könnyen puffadást, felfúvódást okozhat. Ennek az az oka, hogy a gyümölcs a szénhidrátot fruktóz formájában tartalmazza, ez azonban nehezen szívódik fel a vékonybélben. Emiatt a vastagbélbe kerül, ahol baktériumokkal keveredve gázok képződnek. A cseresznye fogyasztása után fontos, hogy ne igyál vizet, mert a gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a gyomorsav pusztítja el.

Miért jó?

A cseresznye kiváló vértisztító hatással bír, és rendszeres fogyasztása csökkenti a vér húgysavszintjét is. Kiegyensúlyozza a szervezet hormontermelését, ezért a változó korban lévő nőknek különösen ajánlott szezonban a cseresznye fogyasztása. Lúgosító hatása miatt bátran iktasd be lúgosítú kúrába és fogyókúrába is - reggelinek kifejezetten hatékony. Vízhajtóként is kiválóan működik, ezért is érdemes belőle nyáron minél többet enni. A még kevésbé érett cseresznye természetes melatonintartalma igen magas, ez a hormon pedig segít a nyugodtabb alvásban és a szívroham megelőzésében is. Káliumtartalma miatt a csontok fejlődésére is jótékonyan hat, épp ezért a gyerekeknek is ajánlott a cseresznye rendszeres fogyasztása.

Tudtad?

Ha fogyókúrába kezdesz, napi 30 dkg cseresznyét bátran iktass be az étrendedbe, a benne található nyomelemeknek és ásványi anyagoknak köszönhetően ugyanis egész nap aktívan tart, ráadásul jól is laksz tőle.

Imádjuk, mert szépít

Amellett, hogy a cseresznye jótékonyan hat az emésztésre, a bőr szépségében is komoly szerept játszik. A benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően szépíti és fiatalítja a bőrt, ha rendszeresen fogyasztod, akkor az arcod kevésbé lesz zavaróan fénylő, emelett a pattanások ellen is kiváló. Arcpakolást is készíthetsz a gyümölcsből: magozz ki egy maréknyi cseresznyét, alaposan törd át villával, vagy turmixold át, és adj hozzá egy evőkanál mézet. Keverd őket össze, kend fel az arcodra, és hagyd rajta 20-30 percig. Frissíti a bőrt, és csökkenti a gyulladásokat is!

Tudtad?

A gyümölcs szárát sem érdemes kidobni: méregtelenítő, vízhajtó teát készíthetsz belőle, amit fogyaszthatsz gyomor- és tüdőprobléma esetén is.

Forrás: Thinkstock

Ihász Katalin dietetikus véleménye:

"A cseresznyében a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül vízben oldódó rostok vannak, így bátran javaslom nassolnivalónak édességek vagy csoki helyett. Lehetőleg frissen fogyasszuk akkor, amikor szezonja van. Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy a gyümölcsnek magas a gyümölcscukortartalma, így hatalmas mennyiségeket semmiképp se együnk meg belőle, mert hizlal. Azt javaslom, nyáron váltsuk ki a kisebb étkezéseket - tízórait, uzsonnát - egy maréknyi (10-15 deka) cseresznyével, körülbelül ennyi az optimális napi adag."

A szerző kedvence:

Amióta érik, mindig a hűtőben pihen otthon több kiló gyümölcs. Maximum 3-4 napig érdemes otthon tartani, de sosem okoz gondot az elfogyasztása. Napok óta minden délelőtt fél kiló cseresznyét nassolok, és idén már kétszer próbáltam ki a cseresznyés-görög joghurtos nyugtató arcpakolást. Le is fagyasztottam több kiló kimagozott cseresznyét: ez jó lesz majd télre gyümölcssalátába vagy süteménybe is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.