Savanyú, de hihetetlenül egészséges - fogyassz minél több ribizlit!

Forrás: Thinkstock -
vitamin lekvár fagylalt C-vitamin egészséges életmód ribizli gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor csak fanyalgunk, és inkább málnát vagy barackot választunk helyette, pedig nem ártana minél több ribizlit fogyasztani. Az ok roppant egyszerű: ez a gyümölcs igazi vitaminbomba, kalóriatartalma pedig alacsony. Ismerd meg jobban és szeresd a ribizlit!

A csodálatos pirosribizli

Júniusban már beindult a ribizli szezonja, most azonban tényleg mindenhol kapható ez a gyümölcs. A pirosribizli szerezhető be legkönnyebben, de a fekete és a fehér gyümölcsök is számtalan pozitív hatással rendelkeznek. Lehet, hogy úgy érzed, a savanykás íz és az, hogy gondosan le kell szedni minden darabot a szárról macerásnak tűnhet, pedig ha rátalálsz a technikájára, és villával próbálkozol, akkor egész gyorsan megvan a pucolás is. Ha fogyókúrázol, fogyassz bátran napi 15 deka ribizlit, 100 grammban ugyanis 29 kalória van.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A fehér ribizlihez lényegesen nehezebb hozzájutni, mint piros és fekete társaihoz. A fehérribizli íze kicsit édesebb, vitamin- és ásványianyag-tartalma a pirosribizliével egyezik meg.

Jótékony hatásai

Amellett, hogy C-vitaminban igen gazdag, B- és E-vitamin is jócskán található benne. Ásványi anyagokban, többek között kalciumban, magnéziumban, nátriumban és vasban is bővelkedik. Növényi zsírjai révén a ribizliolaj kiválóan regenerálja a fáradt, kiszáradt bőrt, bőrnyugtatóként is kitűnő, illetve a bőrallergiák ellen is hatásos. A benne találhat antioxidánsok miatt a rákmegelőző gyümölcsök között szerepel.

Life.hu tipp

Bár lekvárként és szörp formájában nagyon népszerű, a ribizli akkor fejti ki számtalan jótékony hatását, ha nyersen fogyasztod. De kipróbálhatod a ribizliturmixot is: egy bögre rizstejet turmixolj össze egy bögre ribizlivel, akár egy kanál mézet is hozzáadhatsz. Isteni lesz!

Igazi gyógygyümölcs a feketeribizli

A magas A-, B- és C-vitamintartalma mellett a feketeribizli kiváló a meghűlés ellen, ám vízhajtó, méregtelenítő hatása miatt is érdemes fogyasztanod. Ha magas koleszterinszinttel küzdesz, akkor is jól teszed, ha minél több feketeribizlit eszel, a benne található kalcium és vas pedig emeli a hemoglobinszintet. A feketeribizliből készült tea a megfázás kiváló ellenszere, vese- és szívproblémákkal küzdőknek azonban nem ajánlott. Köszvényre, reumára is érdemes a gyümölcsből minél többet fogyasztani.

Forrás: Thinkstock

Ihász Katalin dietetikus véleménye:

A ribizli abszolút a nyár vitaminbombája, mert bővelkedik C-, B-, E-vitaminban. Élelmi rostban gazdag, a bélrendszer működését segíti. Az apró magvak miatt az epebetegek számára a fogyasztása mértékkel ajánlott, csak egyéni tolerancia alapján javasolt, a görcsök kivédése érdekében.

Okosan a szénhidrátokkal! Így hozta magát bombaformába Závodszki Ági fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140702-zavodszki-agi-fitneszmodell-edzesterve-dietaja-tippek-a-profitol.htmlÁgi egész későn vágott bele a fitneszmodellkedésbe, ám rövid idő alatt hatalmas sikereket ért el. Első világversenyén, a koszovói Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett, innen pedig nem volt megállás. A Life.hu-nak a 40 éves anyuka mesélt arról, mi kellett ahhoz, hogy rövid idő alatt fantasztikus formába lendüljön. Ez Zsír!--Vitaminbomba júliusra – ismerd meg a jostát!http://www.life.hu/ez-zsir/20140630-josta-gyumolcs-a-ribizli-es-az-egres-keresztezesebol-sok-benne-a-c-vitamin.htmlKevesen kóstolták még, pedig nemcsak jó ízű, de egészséges is a két nyári idénygyümölcs keresztezéséből született josta. Nyersen is finom, lekvárnak pedig egyenesen kitűnő. Fogyaszd bátran!Ez Zsír!OrigoEgyél cseresznyét, minél többet!http://www.life.hu/ez-zsir/20140618-cseresznye-jotekony-hatasai-a-dietaban-a-fogyokura-alatt-es-a-szepsegapolasban.htmlA cseresznyeszezon közepén tartunk, így ha eddig lemaradtál erről a csodálatos gyümölcsről, itt az ideje pótolni - soroljuk is az okokat!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.