Tisztít, méregtelenít és nagyon finom - Egyél dinnyét, jó sokat!

Forrás: Thinkstock -
görögdinnye sárgadinnye egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyakig benne vagyunk a dinnyeszezonban, amit imádunk, hiszen ez a nyár egyik legegészségesebb gyümölcse. Ismerd meg jobban!

Görögdinnye, a vitamindús gyümölcs

Július derekán úton-útfélen görögdinnyeárusokba botlunk, és ehhez még a piacra sem kell kiugranunk. Ezt imádjuk, hiszen a görögdinnye az a gyümölcs, amiből gyakorlatilag bármennyit meg lehet enni úgy, hogy ne hizlaljon. Tíz deka gyümölcsben mindössze 30 kalória található, ám nemcsak ezért érdemes beiktatnod a nyári diétádba.

Forrás: Thinkstock

A görögdinnye vitaminban gazdag - tartalmaz A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént - ám főképp víztartalma miatt érdemes fogyasztani. Mivel a gyümölcs 90-95 százaléka víz, így kitűnő eleme a méregtelenítő kúráknak. Segít a szervezetben felhalmozódott salakanyagok eltávolításában, kitisztítja a vért, a beleket, a magas víztartalomnak köszönhetően pedig csökkenti az éhség és növeli a teltség érzetét. A víztartalomnak egy másik pozitív hatásai is van: az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat segít pótolni, ez pedig nyáron különösen hasznos. A dinnye rostban gazdag, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre. Emellett a vese működését is pozitívan befolyásolja, régen vizelethajtó hatása miatt a gyógynövények között tartották számon, és fejfájás ellen is kitűnő. Lázas betegeknek is érdemes dinnyét fogyasztaniuk, ha pedig a nyári melegben lábdagadással küzdesz, akkor is jót tesz a dinnyekúra.

Tudtad?

A görögdinnye nemcsak átfolyik a testen: tisztítja a vért és a veséket, így ha betegségből vagy műtét után lábadozol, bátran fogyassz minél többet a gyümölcsből. Sőt, ha tüdővel kapcsolatos problémáid vannak, akkor is iktasd be a dinnyét az étrendedbe.

A dinnyemag nem veszélyes!

A legtöbb gyümölcs magjával ellentétben a dinnyemag gyógyhatásaihoz kétség sem férhet. B-vitaminban gazdag, emellett tartalmaz vasat, kalciumot, cinket is. Ha a dinnyeevés közben nyeled le a magokat, akkor a gyógyhatásai nem érvényesülnek, így érdemes megőrölve például salátára szórni, vagy egyszerűen csak jól összerágni. A veseproblémákkal küzdőknek kitűnő módszer a dinnyemagos teakúra: őrölj meg 3-4 evőkanál dinnyemagot, áztasd 2 liter vízbe 15 percig, majd szűrd le, és két nap alatt idd meg a kihűlt teát.

Forrás: Thinkstock

Kipróbáltuk!

A Life.hu kolléganője már túl van egy egynapos dinnyekúrán, és imádta a dolgot! "Egy egész dinnyét ettem meg egy nap alatt - maga a dinnyehús körülbelül 2,5 kiló volt. Felkockáztam ezt a mennyiséget, 5 részletbe elosztottam, és ezt ettem reggelire, tízóraira... A dinnye finom, laktató, és kevés kalória van benne. 3 kiló dinnyét meg lehet enni egy nap alatt, és az még mindig csak 900 kcal - tehát szuper fogyókúra idejére. Imádom a dinnyét és jó volt, hogy tudtam, szinte bármennyit megehetek belőle, nem hizlal. Sokat jártam mosdóba, mert mellé megittam még 2 liter vizet is. De jól éreztem magam a dinnyenap után!"

Life.hu tipp

Nem tudod, milyen módszerrel válaszd ki a tökéletes dinnyét? A Lifenetwork.hu egy korábbi cikkéből megtudhatod, milyen trükkel találhatod meg a legfinomabb gyümölcsöket!

Ihász Katalin dietetikus véleménye

,,Azt ne felejtsük el, hogy a dinnye energiatartalmának a 90%-át a benne található gyümölcscukor miatt a szénhidrát teszi ki, ezért a mértéktelen fogyasztása nem javasolt. Akik parlagfű vagy pollenallergiában szenvednek, vigyázzanak a dinnye fogyasztásával, mert ugyanolyan tüneteket észlelhetnek, mintha egy mezőn sétálnának. Ennek oka egy biokémiai jelenség, az úgynevezett keresztreakció. Bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik a tüneteket."

Sárgadinnye - nem csak sonka mellé kiváló

Ha szereted a húst gyümölcsökkel, akkor biztosan rajongsz a sonka-sárgadinnye kombóért. Ők ketten jó kis párost alkotnak, ez nem vitás, ám a sárgadinnyét magában is érdemes fogyasztanod. Kalóriatartalma csak egy kicsit magasabb, mint a görögdinnyének: 10 dekában 34 kalória van. A-, B- és C-vitaminjai mellett magas rosttartalmának köszönhetően pozitívan befolyásolja a bélműködést. A sárgadinnyének is magas a víztartalma, ám azért is megéri fogyasztani, mert jót tesz a bőrön lévő kiütések ellen. Ha ilyen bőrhiba üti fel nálad a fejét, javíthatsz a helyzeten úgy is, ha sok sárgadinnyét eszel, de ha egy kis darabot összetörsz, és fél órát pihenteted az arcodon, azzal is jót teszel a bőrödnek.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.