Szép tartás, erős hátizmok - 3 hatékony gyakorlat fitballal

Crosstréning hátizom Balogh Zsolt fitball edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szeretnéd, hogy szép legyen a tartásod, és az évek múltával ne kínozzon állandó hátfájás, akkor nem árt, ha karbantartod ezt a területet. Balogh Zsolt crosstréning-oktató a héten három remek háterősítő gyakorlatot mutatott, méghozzá fitballal. Indulhat is az edzés!

1. Melegíts be!

A test átmozgatására fordíts minimum 8-10 percet: sétával vagy akár biciklizéssel kezdd az edzést, majd jöhet a főbb izomcsoportok bemelegítése - javasolja Balogh Zsolt crosstréning-oktató.

Így csináld

Fejkörzésekkel, fejbiccentésekkel melegítsd be a nyakcsigolyákat, végezz karlendítéseket, törzskörzéseket, és ne maradjon ki a csípő és a boka területének átmozgatása sem.

2. Statikus hátizomerősítés

Ez az egyszerűnek tűnő gyakorlat alaposan megedzi a hát egész területét. Fitball is kell a gyakorlathoz: akkora labdát válassz, hogy ha a két karod közé fogod, akkor párhuzamosak legyenek a karok. Fitballt egyébként érdemes beszerezned, mert számtalan gyakorlathoz nagyon hasznos, ráadásul ülni is nagyon jó rajta - mi itt, itt és itt találtunk elérhető áron.

Így csináld

Helyezkedj el vállszélességű terpeszben, legyen a kezed ügyében a fitball. Végezz előre egy törzsdöntést, fogd a fitballt a két kezed közé, és nyújtózz vele előre, miközben a felsőtest párhuzamos marad a talajjal. A karok legyenek nyújtva, a testsúlyt amennyire tudod, vidd előre, a hasizmaidat pedig feszítsd meg. A csípődet kicsit billentsd be magad alá, ez azért fontos, hogy ne terheld túl az alsó csigolyákat. A gyakorlat amellett, hogy edzi a hátizmokat, nyújtja a combhajlító izmokat is. Végezd el háromszor egy percig a gyakorlatot félperces pihenőkkel.

3. Dolgoztasd meg a bordaközi izmokat!

A következő gyakorlatban szintén nincs sok mozgás, mégis nagyon hatékonyan megdolgoztatja a széles hát- és a bordaközi izmokat.

Így csináld

Helyezkedj el törökülésben vagy sarokülésben, egyenes háttal ülj, a hasizmokat feszítsd meg, és bal kézzel támaszkodj a bal oldaladon. Hozd ki a jobb oldaladhoz a labdát annyira, hogy ha a tenyereddel nyomod, akkor nyújtva legyen a kar. Ha van kedved, pumpálhatod is a kart, de az is elég, ha statikusan, megállás nélkül nyomod a labdát. Egy perc után cseréld a karokat, vidd át a bal oldalhoz a labdát. Amíg az egyik kar pihen, addig a másik dolgozik - végezd el három sorozatban a gyakorlatot.

4. Törzsemelés másképp

A fitballon végzett törzsemelés nemcsak a hátat erősíti, de az egyensúlyérzékelést is javítja.

Így csináld

Helyezkedj el hasonfekvésben úgy, hogy a mellkas már ne legyen a labdán. Támaszkodj a lábfejekkel a talajon, ha nem tudod megtartani magad, akkor egy falnál végezd a gyakorlatot. A karok legyenek behajlítva a fül mellett. Emeld el a felsőtestet a hát erejével a labdáról, majd lassan engedd vissza a labda vonala alá. Lendület helyette erőből dolgozz, a hasizmokat végig feszítsd meg. Háromszor egy percig végezd a gyakorlatot félperces pihenőkkel.

5. Nyújtsd meg magad!

A hátizmok nyújtásával fejezd be az edzést. Tartsd ki pár másodpercig a homorítást és a domborítást. Állj vállszélességűnél nagyobb terpeszbe, belülről kapaszkodj meg a térdhajlatokban, és domboríts egy nagyot. A karok is aktívan részt vettek az edzésben, így őket se hagyd ki a nyújtásból. Szánj erre a részre is néhány percet!

Milyen crosstréning gyakorlatokat próbálnál ki legközelebb?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.