Balett felnőttként - miért ne? Táncolj velünk!

Fotó: Gregg Delman -
tartásjavítás balerina balett edzés alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindig van úgy, hogy eljön egy időszak az életünkben, amikor változásra vágyunk, és olyan dolgokat szeretnénk kipróbálni, amiket addig sosem. Ha vágysz egy olyan mozgásra, amiben igazán megélheted a nőiességedet, miközben fejleszted az izmaidat és törekszel az ellazulásra, akkor próbáld ki a balettot. Igen, még felnőttkorban sem késő!

Tudjuk, hogy a pilatestől szép lesz a popsi és a has, a jóga segít ellazulni és megnyugodni, a crosstréningtől szuper izmaid lesznek. Ám ha te mégis valami egészen másra vágysz, akkor választhatod akár a balettot is. Augusztusban egy nap alatt az internet sztárja lett a káprázatos testű balerina, Misty Copeland: a fialal lányt 13 évesen elutasították a balettintézetből, és a testalkatát kifogásolták. Ő azonban nem adta fel, 24 éves korára az Amerikai Balettszínház történetének második afro-amerikai szólótáncosa lett. A lány teste pedig egyszerűen gyönyörű: szálkás, tónusos, ugyanakkor nagyon nőies - bár nem az a tipikus nagyon vékony balerina, mégis jó ránézni. Misty kapcsán kicsit utánajártunk, érdemes-e mondjuk 30 fölött elkezdeni vagy akár újrakezdeni a balettot. Úgy tűnik, nagyon is!

Forrás: Facebook/Misty Copeland

Persze nem kell mindenkinek balerinának lennie, de ez a mozgás is egy olyan lehetőség, amit felnőttként is elkezdhetünk. ,,Még mindig makacsul tartja magát a klasszikus balett egyik legnagyobb tévhite, hogy felnőttként nem lehet sikerélményt szerezni a balettrúdnál. Pedig nemtől, kortól, testi adottságoktól függetlenül bárki elkezdheti idősebb korban is a klasszikus balett tanulását. Átalakul a test, a tudat, a lelkiállapot" - vallja a Balettművészeti Magániskola igazgatója, Miskovitz János.

Persze a balett testet-lelket megújító, formáló hatása már az első pillanatban érezhető. ,,Legyen szó újrakezdőről, gyerekkori álmait felnőttkorban átélő vagy a balett friss rajongójáról, mindenki nagyon hamar megtapasztalja, hogy milyen fantasztikus testi változások zajlanak le. Egyrészt kialakul a harmonikus testérzet, s egy-két alkalom után szinte érezni, miként nő meg pár centit a gerincoszlop. Egyenesebb hát, testkontroll, ruganyos és esztétikus izmok. Hétről hétre szépülnek a mozdulatok, s a türelmes, kitartó munka hamar meghozza a látványos eredményeket. Ez a mozgás számos egészségügyi, fizikai előnnyel jár: mivel gyakorlás közben minden izom mozgásban van, ha megfelelően végzik, rendkívül hatékony testformáló, izomalakító. Habár a felnőttek kifejlett csontozattal, izomzattal rendelkeznek, a jól kivitelezett gyakorlatok bámulatos formába hozhatják a testet."

Fotó: Gregg Delman

Ráadásul ez a mozgás nemcsak az alakot formálja, de a tartásunkra is hatással van, ami felnőttkorban különösen fontos. ,,Mivel számos felnőttkori fájdalom az izmok, csontok diszfunkcióiból származik, a balett révén ezek eredményesen javíthatók. Ami pedig a testtartást illeti, a balett csodákat tesz vele. Egy idő után a környezetnek is feltűnik, hogy a járás ruganyos, méltóságteljes lesz. Ráadásul a klasszikus zene rendkívül jótékony hatással van az emberre, az elme lecsendesül, és meditatív állapotba kerül. Javul a gondolkodás, a tanulás és az intuíció képessége. A művészi fejlődés szintén tetten érhető: mivel a balett kiemelkedően esztétikai művészeti ág, aki elkezdi, nemcsak arra törekszik, hogy minél szebben művelje, de arra is, hogy minél többet tudjon meg róla" - meséli János.

Mit mond a gyógytornász?

Nagy Amarilla aerobikoktató és gyógytornász, a Life.hu szakértője is csak ajánlani tudja ezt a mozgásformát. ,,A balett remekül formálja a testet, tonizálja az izmokat, és nem utolsósorban fokozza a test rugalmasságát. A zene, a kontrollált mozgás pozitív hatással van a lélekre, és kiváló stresszoldó hatása is van. Ha valaki felnőttkorban kezdi, nem árt az óvatosság: ilyenkor az izmok, szalagok már kötöttebbek, ezért javasolnám a fokozatosság elvét itt is, mint minden más sportban."

Lilla, 32 (blogger)

,,A terhességem előtt jártam balettórákra. Míg mások aerobikra vagy pilatesre jártak, én ezt a mozgást választottam. Egyszerűen imádtam! Egy olyan tánciskolába jártam, ahol a kurzusok úgy működnek, mint az iskolában, tehát tanévek vannak, amelyek szeptembertől kezdődnek és május végéig tartanak, aztán nyáriszünet. Mi január környékén kezdtünk járni a barátnőmmel a kezdő csoportba. Heti két edzés volt, az egyiknek a fele nyújtás, a másik fele gyakorlás, míg a másik teljes egészében gyakorlás. Érdemes mindkettőre járni. Nekem nagyon jót tett, mert alapvetően iszonyatosan rossz a tartásom. Ez javult, sokkal tudatosabban álltam és figyeltem erre. Ezen kívül akárcsak a jóga, a kitartott mozdulatokkal ez is minden izmot megmozgat, a hajlékonyság növekedéséről nem is beszélve. És persze irtó jó érzés cicanaciba bújni, lábszárvédőt húzni, balettcipőt varrni (mert a lábfejet fogó gumit mindenkinek magának kell a cipőjébe belehúznia), szóval én az öltözködésé részét is imádtam!"

Ancsa, 30 (hr-es)

,,Azért kezdtem el, mert gyerekkoromban aktívan sportoltam - atletizáltam és kosaraztam -, és szerettem volna egy olyan sportot, ami nemcsak fizikailag mozgat meg, hanem szellemileg is. Ezt nem találtam meg sem az edzőtermekben, sem egyéb aerobikórákon sem. A baletthez komoly összpontosítás kell: imádom, mert hétről hétre változik a testem, a tartásom és egyre jobban tágítom a határaimat. Tévhit, hogy felnőttkorban nem úgy változik a test, mint gyerekkorban. A testem azonnal reagált az edzésekre. Én mindenkinek ajánlom felnőttkorban is, mert a lassú mozgás ellenére nagyon intenzív, és nem utolsósorban ad egy nőies tartást is."

A szerző véleménye:

"Kislányként hét évet balettoztam, és egyszerűen imádtam! Egy sérülés miatt kellett abbahagynom, és bár nagyon hajlékony voltam, az alkatom nem olyan, mint a balerináké. Nagyon jó alapot adott nekem ez a mozgás, ha egyszer lányom lesz, jó lenne, ha ezt ő is megtapasztalná majd. Én is eljátszottam a gondolattal, hogy újrakezdjem, biztosan nagyon jó lenne! Egyelőre csak az időhiány gátol meg ebben, de nem vetem el a gondolatot, hogy 1-2 év múlva keressek egy balettiskolát, felnőtteknek."

Itt kipróbálhatod a balettot

Miami Balett: http://www.miamibalett.hu/

Budapest Tánc: http://budapesttanc.hu/

All Round Dance Táncstúdió: http://www.allrounddance.hu/

Oktogon Tánc Centrum: http://www.tanciskola.hu/

Balett Oktatás Felnőtteknek - http://www.balett-oktatas.hu/

Developpé - http://developpe.hu/

Feszes cicik néhány hét alatt - crosstréning gyakorlatok mellizomrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140916-crosstrening-edzes-balogh-zsolt-crosstrening-oktatoval-edzes-mellizomra.htmlTévhit, hogy a mellizomgyakorlatoktól kisebb lesz a kebelméret. Fontos, hogy erre a területre is rendszeresen eddz, mert ettől válik feszessé és formássá a mell. Balogh Zsolt crosstréning oktató segítségével a héten mellizomra dolgoztunk. Ez Zsír!--Így mentheti meg az életedet a jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140903-joga-pozitiv-hatasai-javitja-a-szexualis-eletet-segit-figyelni-a-testedre.htmlNehéz elfogultan írnom a jógáról, szerintem ugyanis ez a világ legcsodálatosabb mozgásformája. Tíz éve űzöm: hol azért, mert elvisz egy másik világba, ahol nincs feszültség és zajtenger, hol azért, mert érzem, hogy az izmaim üvöltenek érte. Száz okot fel lehetne sorolni, miért kezdj el te is jógázni, ha még nem tetted volna - ezekből itt van most 13.Ez Zsír!--Nagy súlyokkal lesz kerek a popsi! Török Annának ez nagyon beválthttp://www.life.hu/ez-zsir/20140902-torok-anna-szineszno-a-baratok-kozt-bambija-fitneszmodell-lett-elarulta-mit-es-hogyan-edz.htmlNéhány hónapig láthattuk a Barátok köztben Török Annát, Bambi megformálóját. A színésznő már nem játszik a sorozatban, zenés darabokban és musicalekben azonban annál inkább. Sőt, most egészen új dologban próbálja ki magát: fitneszmodellkedni kezdett. Erről mesélt a Life.hu-nak.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.