Európa legkövérebb országa: Magyarország - tegyünk ellene!

kövér kövérség elhízás magas vérnyomás cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha körbenézünk az utcán, minden harmadik ember túlsúlyos körülöttünk, legalábbis a statisztikák szerint. Bár sokan odafigyelnek az életmódjukra, ennek ellenére elsőként végeztünk az európai zsírbajnokságon. Mégis hogy lehet ez?

Egy 2014-es felmérés eredményeként a 15 év feletti, magyarországi lakosság 28,5%-a elhízott. Magyarországot Nagy-Britannia követi, majd Írország és Luxemburg a nem túl előkelő dobogón. A legjobb helyen Románia teljesített az európai országok közül, ott mindössze az ország lakosságának 7,9%-a túlsúlyos.

10 évvel ezelőtt sem a magyarok, sem a britek közt nem volt ennyire nagy az elhízottak aránya. Ha ez a tendencia így folytatódik, néhány évtizeden belül a középkorú férfiak kétharmada túlsúlyos lesz, ez elég elkeserítően hangzik, igaz?

Forrás: Thinkstock

Mit nevezünk túlsúlyosnak?

A 30 feletti BMI értékkel rendelkezők elhízottnak számítanak. A BMI indexedet úgy kapod meg, ha a testsúlyodat elosztod a méterben megadott magasságod négyzetével. Ha az érték 18,5 és 25 közé esik, a testsúly egészségesnek mondható.

"Sajnos sok az elhízottak között a gyerek is. Nemcsak a zsíros, olajos ételek, hanem inkább mozgásszegény életmód az elhízás oka Magyarországon. Sok húst, nehéz ételt fogyasztunk, ami akkor nem gond, ha lemozogjuk. Régebben sokkal több ember életében volt jelen a rendszeres mozgás, akkor nem kellett ennyire meggondolni, miből mennyit egyenek" – vallja Ihász Katalin, a Life.hu dietetikus szakértője.

Life.hu tipp

Fehér kenyér és felvágottak helyett egészséges tízóraik gyerekeknek - így készítsd el őket!

A pluszkilók nem csak a külsőnk miatt zavaróak

A National Health Service England vezetője szerint 5-7% testsúlycsökkentéssel több mint felére csökken az esélye a cukorbetegség kialakulásának. Az elhízás ugyanis nemcsak a külsőnket határozza meg, hanem olyan komoly problémákhoz vezethet, mint szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, sőt, egyes rákfajták is megelőzhetők, ha odafigyelünk az étkezésre, nem fogyasztunk túl sok vörös húst és zsírt, illetve rendszeresen mozgunk. Arról már nem is beszélve, mennyi pénzt spórolhat meg az, aki odafigyel a táplálkozására. A britek például átlagosan többet költenek az elhízás miatt kialakult problémáik kezelésére évente, mint bármi más szolgáltatásra.

Kerüld a gyorséttermeket!

Az utóbbi években egyre divatosabbá váltak a gyorséttermi ételek, amelyekről már régóta tudjuk, nem egészségesek. Az amerikai lakosság nagyjából fele küzd túlsúllyal, főként ezen ételek miatt. Próbálj minél kevesebbszer elcsábulni egy hamburgerre vagy egy zacskó chipsre a tévé előtt, meglátod, már ezzel is sokat segítesz az alakodnak.

Forrás: Thinkstock

A dietetikus tanácsa

"Semelyik ételt nem kell végleg letenni. A fogyás kulcsa a rendszeresség: rendszeres mozgás és rendszeres evés. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak este esznek, mikor hazaérnek. Fontos, hogy reggelit, ebédet és vacsorát is fogyasszunk, közben tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt, vagy egyéb kis adag egészséges ételt. A mennyiségekre is érdemes figyelni. Jó ötlet megfelezni az eddig fogyasztott mennyiségeket, és többször kisebb adagokban étkezni."

Tedd a mozgást az életed részéve!

Ha eddig nem sportoltál, fokozatosan szoktasd magad hozzá a mozgáshoz. Érdemes legalább heti két, majd később 3-4 alkalommal edzeni. Fontos, hogy olyan sportot válassz, amit élvezel, és nem érzed kényszernek. Legyen ez akár otthoni torna, futás, tánc vagy biciklizés.

Edzés télen, hóban, fagyban: igen vagy nem?http://www.life.hu/ez-zsir/20141230-teli-edzes-elonyei-mire-erdemes-figyelni.htmlA hideg hónapokban is szükségünk van a testmozgásra, különösen a szabadban, bár ezt sokan veszélyesnek gondolják. Nem is hinnéd, mennyi előnye van annak, ha a szabadban edzel - futócipőt fel, és irány a friss levegő! Ez Zsír!ThinkstockMiért (nem) tartjuk meg újévi fogadalmainkat?http://www.life.hu/ez-zsir/20141229-ujevi-fogadalmak-az-ev-elejen-miert-tartjuk-vagy-nem-tartjuk-meg-oket.htmlMinden év decemberében fogadkozunk, hogy az új évben biztos, hogy elkezdjük a fogyókúrát, leszokunk a dohányzásról, vagy többet foglalkozunk majd a családunkkal. Mégis ugyanazok az ígéretek ismétlődnek évről évre – vajon miért? Ez Zsír!--Szabadulj meg az ünnepek alatt felszedett kilóktól - apró trükkök, amik segítenekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141230-fogyas-az-unnepek-utan-trukkok-amik-segitenek-szakerto-segitsegevel.htmlDrasztikus életmódváltást tervezel 2015 elejére? Az sosem baj, ha egészségesebb ételekre váltasz, azonban van néhány fontos dolog, amire érdemes nagyon odafigyelni, mielőbb belevetnéd magad a nagy átalakulásba. Csináld okosan, és az eredmény is sokkal tartósabb lesz!Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.