Csoki és steak lefekvés előtt? Felejtsd el! 10 étel, amit sose fogyassz késő este

Forrás: Thinkstock -
alvás elalvás egészséges életmód étkezés fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem tudod kihagyni a vacsorát, de odafigyelsz, mit eszel este, sokszor mégis képtelen vagy elaludni? Nem mindegy, hogy a késői órákban mit viszel be a szervezetedbe, mert vannak olyan élelmiszerek, amik elfogyasztása után nagyon nehéz elaludni. Az már jó, ha este kerülöd a túlevést, de érdemes arra is figyelni, hogy a következő finomságokat ne vacsorára, és különösen ne lefekvés előtt fogyaszd. 

1. Csokoládé

Nem akarsz semmi "komolyat" enni este, elég lesz pár kocka csoki is - gondolod olykor-olykor. Pedig a csoki, különösen a fekete csoki hatása majdnem olyan, mint a kávéé, hiszen jócskán van benne koffein.

Ettől pedig hirtelen úgy érzed, több energiád lett, egészen felélénkülsz, ráadásul az anyagcserét is felgyorsítja - pedig ezeknek mind lassulniuk kellene lefekvés előtt.

Forrás: Thinkstock

Ha mindenképp csokit ennél este, válaszd a világosabb fajtákat, mert minél sötétebb az édesség, annál több koffeint tartalmaz.

2. Kávé

Nem véletlen, hogy a koffein miatt a kávé is felkerült a listára. A koffein stimulálja a központi idegrendszert, éberséget okoz, növeli az adrenalintermelést, ezért is fogyasztjuk a nap többi időszakában: hogy éberen tartson bennünket. Persze vannak, akik simán ihatnak lefekvés előtt is kávét, mert semmiféle hatással nincs a szervezetükre. De az emberek többsége másképp működik: a szervezetnek körülbelül 6 órára van szükséges ahhoz, hogy egy fél csésze kávé hatása teljesen elmúljon.

3. Csípős falatok

Alvás közben az emésztés lelassul, ám a csípős ételek megemésztéséhez a szervezetnek extra energiákra van szüksége. A test elalvás előtt a pihenéshez készül, és nem nehezen emészthető ételekhez, ezért is fordulhat elő, hogy valami chilis finomság után többször is felkelsz az éjszaka folyamán.

Sőt a csípős ízek a testhőmérsékletet is emelik, pedig alvás közben épphogy csökkennie kellene.

Kutatások szerint többször fordulnak elő rémálmok, ha előtte ilyen ételeket ettünk. Ha semmiképp sem tudsz lemondani a csípős finomságokra az este folyamán, akkor legalább 3 órával lefekvés előtt fogyaszd őket.

4. Alkohol

Este 1-2 pohár bor után egészen biztosan könnyen elalszik az ember, ám kutatások szerint ha este alkoholt iszunk, az éjszaka nyugtalan lesz a többszöri felkelés miatt. De még ha úgy is érzed, hogy egy az egyben végigaludtad az éjszakát, valójában sokkal kevesebb volt a REM-fázisban eltöltött órák száma, pedig éppen ez az az időszak, amikor mentálisan kipihenheted magad. Ha ez a szakasz nem megfelelő, stresszes leszel és feszült, sőt csökken a koncentrációs képesség is. Ha nem akarod, hogy az iszogatás az alvás rovására menjen, lefekvés előtt 4-6 órával már ne fogyassz alkoholt!

Forrás: Thinkstock

5. Zsíros ételek

Ne csak azért kerüld el este a zsíros ételeket, mert hizlalnak, hanem mert az alvás minőségét is jelentősen rontják - ezt többek között a Minnesotai Egyetem kutatói is megállapították. A dologért az agy orexin nevű sejtjei lehetnek a felelősek, amelyek serkentik az éberséget, és ez okozza a narkolepszia nevű alvászavart is. Ezzel kapcsolatban végeztek egy kísérletet is: patkányokat etettek magas zsírtartalmú ételekkel, az eredmény pedig komoly alvászavar lett. De emberekkel is megnéztek hasonló dolgokat: 31 normál testsúlyú, 18-65 között ember alvási szokásait figyelték meg. Kiderült, hogy azok, akik sok zsíros ételt fogyasztottak, sokkal könnyebben álmosodtak el nap közben, mint azok, akik kevés vagy egyáltalán semmiféle zsíros ennivalót nem vittek be a szervezetükbe.

6. Vörös húsok

A tej, a mogyoróvaj vagy a sajtok körülbelül annyi fehérjét tartalmaznak, hogy elfogyasztásuk után még kellemes lesz az éjszakai alvás. A vörös húsokban azonban túl sok a fehérje, így ha a késői vacsora egy jó adag steak lenne szénhidrát nélkül, biztos, hogy nem lenne túl nyugodt az alvás.

Az egyszerű szénhidrátokat könnyen emészti a szervezet, a proteinhez azonban már több idő és energia kell.

A fehérjében gazdag élelmiszerek ráadásul tartalmaznak egy tyrosine nevű aminosavat, ami serkenti az agyműködést, és élénkebbé tesz. Ha mindenképp valami vörös hús lenne a vacsora, figyelj az adagokra, és egyél hozzá némi szénhidrátot, így sokkal nyugodtabb lesz az éjszakád.

7. Zabpehely

Egészséges, mi is imádjuk, és fent van a legjobb reggelik listáján. De nem véletlen, hogy a reggelikén, mert akkor érdemes fogyasztani. Sokan azonban este is ezt választják, méghozzá tejjel megfőzve, ami ugyan segíti az alvást, ám nagyon nem mindegy, milyen zabpelyhet készítesz. A natúr a legjobb, ám rengeteg olyan zabpehely kapható, amelyek telis-tele vannak cukorral. Ha ez a vacsorád, számolj azzal, hogy a hirtelen bevitt nagy cukormennyiség megemeli a vércukorszintet, ami élénkebbé tesz, így nehéz lesz elaludni, és az alvás minősége is csökken. Ha a vércukorszinted csökken, akkor már könnyebb lesz elaludni, azonban éjszaka a test próbál kompenzálni, és beindul a kortizol - stresszhormon - termelődése. Ez azonban nagyon megzavarja az alvás REM-fázisát, és reggel fáradtan és idegesen ébredsz majd. Ha ragaszkodsz az esti zabkásádhoz, ügyelj arra, hogy natúr, teljes kiőrlésű változatokat egyél!

Forrás: Thinkstock

8. Zöldség és gyümölcs

A fogyókúrázók nagy kedvence az esti saláta, ám ezek nem feltétlenül biztosítják a nyugodt alvást.

Kutatások szerint este nem érdemes nehezebben emészthető zöldségeket - karfiolt, brokkolit, gombát, leveles zöldségeket, babot, tököt, zellert - fogyasztani, de a paradicsomot is érdemes kerülni elalvás előtt. A banán, a cseresznye és a saláta azonban nagyon jó este, mert nyugodt alvást biztosítanak.

9. Szénsavas üdítők, szóda

Savasak, sokukban található koffein, többek között ezek miatt nem érdemes lefekvés előtt semmiféle szénsavasat inni. Az üdítőknek ráadásul a cukortartalmuk is magas, a sok cukor pedig élénkítő hatással van a szervezetre, ezért lehetőleg kerüld este a savas italok fogyasztását.

10. Nassolnivalók

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az egészségtelen nassolnivalók is fent vannak a "mit ne együnk lefekvés előtt" listán. Pedig sokan beleesnek abba a hibába, hogy a tévé előtt megéheznek, de már nem akarnak vacsorázni, ezért csak bekapnak pár szem chipset, ropit, sós mogyorót... Pedig akár édességet eszel, akár sósat, számolj azzal, hogy a zsír- és cukortartalmuk igen magas, így ha ezek esti nassolása rendszeressé válik az életedben, ne csodálkozz, ha felszalad rád pár kiló. Éjszaka a szervezet ugyanis elraktározza a nasikban található zsírokat, és ez az, ami elhízáshoz vezet. A túlsúllyal rendelkezők pedig általában rosszabbul alszanak, ám kutatások kimutatták, hogy akik sokszor fáradtak a rossz éjszakák miatt, sokkal hamarabb kívánják meg az egészségtelen ételeket, mint azok, akikkel minden rendben van. Nincs mit tenni, egyszerűen hagyd ki az esti falatozásból az egészségtelen nasikat!

Grillpartik helyet magok és vitaminbombák - fuss neki egészségesen az ősznek!http://www.life.hu/ez-zsir/20150911-oszi-immuntuning-mit-erdemes-enni-mire-kell-figyelni-ha-egyre-huvosebb-lesz.htmlAhogy beköszönt az esős ősz, a hűvösebb idő és a kevesebb napsütés, már nem elég a rétegesebb öltözködés. Ha ki védenéd az állandó megfázást és társait, itt az ideje kicsit változtatni az életviteleden! Mutatunk néhány egyszerű, mégis nagyon hatékony praktikát, melyekkel garantáltan megerősíted az immunrendszeredet!Ez Zsír!ThinkstockVan a jógánál szexibb mozgásforma? Bebizonyítjuk, hogy nincs!http://www.life.hu/ez-zsir/20150819-joga-trill-joga-mindenhol-kiprobaljak-ezt-a-mozgasformat.htmlHallottál mág a Trill-jógáról? Ha szereted az extrém fotókat, tetszenek a nőies formák, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy arra, mit bír ki egy emberi test, akkor a következő képeket imádni fogod! Ez Zsír!ThinkstockSzabadulj meg a nyári pluszkilóktól - egyél finomságokat a fogyás érdekében!http://www.life.hu/ez-zsir/20150901-fogyas-es-dieta-mit-erdemes-enni-ha-fogyni-akarunk.htmlHa te is a rendszeres fogyókúrázók táborába tartozol, akkor biztosan jól tudod, hogy az állandó éhezésnél számtalan jobb és okosabb megoldás létezik a súlyvesztésre. A szeptember eleje kicsit olyan, mint január 1., hiszen lassan vége a kerti partiknak és a "nyaralás alatt nem számít a kalória" és hasonló beszólásoknak; itt az ideje visszatérni a rendes kerékvágába. Ebben segítünk most egy kicsit!Ez Zsír!--Az életerő irányítása - eláruljuk a jógások titkát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150819-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-eletero-iranyitasa-elaruljuk-a-jogasok-titkat.htmlSok jógázó a pránajáma gyakorlását eleinte légzőgyakorlatnak gondolja, pedig a prána sokkal több, mint lélegzet: életerő! A légzés irányításával viszont megtanulhatod az életerődet is irányítani – megmutatjuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockMegszállottan edzel? Rettegsz a hízástól? Vigyázz, mert rossz úton jársz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150825-celia-learmonth-anglia-egyik-legnepszerubb-fitnesz-bloggere-tulzasba-vitte-az-edzest.htmlFitt, energikus test, jó közérzet – sok más mellett ezek is a rendszeres testmozgás következményei. Ám, ahogy mindenben, az edzésben és az életmódban is fontos a mértékletesség. Celia Learmonthnak, Anglia egyik legnépszerűbb fitneszbloggerének több tízezer követője van az Instagramon, ám nemrégiben bevallotta, étkezési rendellenességgel küzd, és egy klinikán próbál segítséget kapni problémájára. Az ő történetéből tényleg érdemes tanulni. Ez Zsír!ThinkstockJáték az Instagrammal - így karcsúsodnak centiket a világsztárokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150909-csalas-szelfikkel-a-kozossegi-oldalakon-igy-csal-kilokat-beyonce-miranda-kerr.htmlMi értelme van kilókat lecsalni magunkról a rólunk készült képeken, ha utána "élőben" úgyis minden kiderül? Mi talán ezt gondoljuk, a világsztárok azonban nem, hiszen nekik abban a hitben kell tartani a rajongókat, hogy ők abszolút tökéletesek. Íme, az Instagram nagyasszonyai, akik jól tudják, hogyan érdemes játszani a legújabb technikákkal. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.