Egészséges akarsz maradni? Fogyassz olajos magvakat!

Forrás: Thinkstock -
olajos mag tápanyag mogyoró tápanyagbevitel egészség mandula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olajos magvak burka alatt nemcsak finom, de tápanyagokban gazdag, egészséges mag található. Néhány marék dió, mogyoró, a lenmag vagy mandula segít feltölteni a vitamin- és ásványianyagraktárainkat, erősíti az immunrendszert, s védi a szívünket is.  

Az olajos magvak 40-60%-ban tartalmaznak zsiradékot, ennek nagy része telítetlen zsírsav, amely kedvező élettani hatást fejt ki a szervezetben. Az őszi termések emellett növényi fehérjeforrásaink kiváló képviselői, vegetáriánusok igen fontos tápláléka, de például életmódváltásnál, a mozgás beiktatása mellett is kifejezetten fontosak lehetnek.

Forrás: Thinkstock

Fekete Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársa, egészségvédő beszélt az olajos magvak egészségvédő hatásairól.

Az olajos magvakat önmagukban is fogyaszthatjuk, de ételkészítéshez a belőlük nyert olajat is felhasználjuk. Zsiradékban, így energiában is gazdag élelmiszerekről beszélünk, ennek ellenére gyakori, kis mennyiségű fogyasztásuk kedvező zsírösszetételük és magas vitamin – illetve ásványianyagtartalmuk miatt ajánlott. Az olajos magvak gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban kivéve a kókuszzsírt - , amik csökkenthetik a koleszterinszintet, a vérnyomást, emellett jelentős szelén-, valamint kálium-, kalcium-, magnézium-, cink-, E-vitamin- és élelmirost-források. A magvakban található omega-3 zsírsavak kismamáknak is kifejezetten ajánlottak, hiszen ez az anyag elengedhetetlen a magzat agyának és retinájának normális fejődéséhez.

Ha kalciumforrás, akkor olajos magvak!

Nagy kalciumtartalmuk miatt kedvező hatásúak a csontozat megfelelő fejlődésében, a szilárd, de egyben rugalmas csontszerkezet kialakulásában. A tejcukor-érzékenyek, vagy tejfehérje allergiában szenvedők az olajos magvak rendszeres fogyasztásával pótolhatják a tejtermékek miatt kieső kalcium egy részét szervezetükben.

Egy felnőtt ember napi kalcium szükséglete 800 mg/nap

körül mozog, ennek tíz százalékát bevihetjük egy marék – 30 gramm - mandulával is, ami körülbelül nyolcvan milligrammnyi kalciumot tartalmaz. Fontos tudni, hogy a kalcium mellett a magvak kiváló természetes magnéziumforrások is, erre az anyagra sportoláskor, stresszhelyzetben fokozottan szükségünk van. Az olajos magvak, és a belőlük kinyert olajok emellett gazdagok B-vitaminban, valamint az antioxidánsként számon tartott, öregedést lassító E-vitaminban is.

Forrás: Thinkstock

Egy zárt marék, azaz nagyjából 20-30 grammnyi sótlan olajos mag elfogyasztása naponta jelentősen hozzájárul a megfelelő élletanilag kedvező növényi zsír-, ásványianyag- vitamin-, valamint a magvak esetében az élelmirost-bevitelhez, ezáltal az egészséges táplálkozás megvalósításához. A magvak nagy része saját héjában sötét, hideg, száraz helyen hosszú ideig tárolható, megtisztítva a mélyhűtőben is elállnak. Minden előnyös hatásuk ellenére

egy éves kor alatt nem szabad olajos magvakat adni a gyerekeknek,

az oly gyakran allergiát okozó földimogyoróval pedig érdemes megvárni a három éves kort!

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.