Órákat ülsz a gép előtt? 5 perc edzés az irodában simán belefér!

irodai munka hátizom gerincferdülés mozgás gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre többet fáj a hátad, küzdesz a visszerekkel, de alig van időd edzeni? A számítógép előtt ülve is simán átmozgathatod magad! Nemrég Nagy Amarilla gerinctréner mutatott be nekünk 5 pofonegyszerű irodai gyakorlatot, most következzen a folytatás!

1. Nyújtózás párhuzamos karokkal

Helyezkedj el ülő helyzetben, a karokat nyújtsd magastartásba a fül mellé. A tenyerek egymás felé néznek. Nyújtózkodj ujjhegyekkel, párhuzamos karokkal a plafon felé, ülj egyenesen és feszítsd meg a hasizmokat. 1-2 perc nyújtózkodás - akár óránként ismételve - felfrissíti az izmokat.

Fotó: Marton Szilvi

Miért jó?

A nyújtózás távolítja a csigolyákat, és javítja a vérellátásukat, emellett a gyakorlat edzi a gerincet is.

2. Domboríts!

Helyezkedj el ülő helyzetben, a tenyereket tedd magad elé az asztalodra. Ez azért fontos, hogy fixáld a felsőtestedet, és ne a karokkal kompenzálj. Vegyél egy mély levegőt, majd lassan fújd ki, miközben domborítod a hátad függőleges tengelyből indulva. Végezz lassan 10 domborítást és amikor egyenesen ülsz, figyelj arra, hogy a fejtetővel felfelé nyújtózz.

Fotó: Marton Szilvi

Miért jó?

A gyakorlat átmozgatja a csigolyákat és nyújtja a gerinc izmait.

3. Törzsforgatás kartámasszal

A kiinduló helyzet épp ugyanaz, mint az előző gyakorlatnál. Törzsforgatással nyújtózz hátra a jobb karoddal, a tekintet a felfelé fordított tenyered felé nézzen, majd hozd vissza a kart, és jöhet a másik oldal. Figyelj arra, hogy a gyakorlat közben a medence végig stabil maradjon. Mindkét oldalra végezd el tízszer a feladatot!

Fotó: Marton Szilvi

Miért jó?

A forgatással megnyújtjuk az oldalsó törzsizmokat és a hasizmokat.

4. Törzsforgatás tarkóra tartásból

Az előző gyakorlat egy kicsit nehezebb változatát is érdemes kipróbálnod: végezz mindent ugyanúgy, a kiinduló helyzet viszont nem támasztott kar, hanem tarkóra tett kéz.

Fotó: Marton Szilvi

Miért jó?

Nemcsak a törzs izmai dolgoznak, de javul az egyensúly is.

5. Mozgasd át a láb izmait is!

Végül figyelj arra, hogy ha egész nap ülsz, az alsó végtagokat is dolgoztasd meg. Ülő helyzetben nyújtsd ki az egyik lábadat, legyen párhuzamos a talajjal, majd lassan feszítsd vissza a lábfejedet, ez után jöhet a spicc. Mindkét lábbal 1-2 percig végezheted ezt a spicc-pipa feladatot.

Fotó: Marton Szilvi
Fotó: Marton Szilvi

Miért jó?

A gyakorlat serkenti a vérkeringést az alsó végtag izmaiban, és segít a visszerek megelőzésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.