A citromos víz nem csak mese - megéri ezzel indítani a napot!

Forrás: Thinkstock -
vitamin víz citrom puffadás egészséges életmód életmód emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár már mögöttünk a karácsonyi eszem-iszom, még ilyenkor is bőven akadnak túlevős napok, nem beszélve az újévi hosszú hétvégéről. Ha úgy érzed, itt az idő kicsit felfrissíteni a gyomrodat, kezdd a lehető legegyszerűbb módszerekkel – ilyen például a nagy klasszikus, a citromos víz. Tudj meg erről a szuper kombóról minél többet!

A citromos víz nem egy új hóbort: hosszú évek óta népszerű napindító, de sokat segít akkor is, ha épp egy nagy családi étkezésen vagy túl, és szeretnéd kicsit serkenteni az emésztést.

Forrás: Thinkstock

Nincs más dolgod, mint 3 deci vízbe belefacsarni 1 egész citromot, és elkortyolni. Reggel érdemesebb langyos citromos vízzel csinálni ugyanezt, akkor ugyanis még jobban serkentheted az anyagcserédet, ráadásul lúgosítod is a szervezeted. Sokszor felmerül a kérdés: a citromnak hogyan lehet lúgosító hatása? A válasz azonban az, hogy maga a citrom egy savas gyümölcs, ám az emésztést követően lúgosító hatású lesz a szervezetben, főképp nagyon alacsony cukortartalma miatt, ezért is sorolják a lúgosító élelmiszerek közé.

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa is csak javasolni tudja ezt a módszert: „

A citromos víz gyorsítja a gyomorsav kiválasztódását, nagyon hatékony akár reggel, akár nagyobb étkezések után.

Persze tudományosan is bizonyított, hogy a citromos víz nagyon jó hatással van a szervezetre – íme, néhány ok, amiért érdemes neked is rászokni!

Felturbózza az immunrendszert

A citrom igazi C-vitamin-bomba, így ha egy nagy pohár citromos vizet megiszol egy hosszú repülőút vagy egy sokgyerekes társasággal való találkozás előtt, garantáltan megúszod, hogy elkapj valamit!

Fiatalítja a bőrt

A citrom bővelkedik antioxidánsokban, amelyek óvják a bőrt a környezet káros hatásaitól, a napfénytől, a szennyeződésektől és az egyéb méreganyagoktól. Emellett a kollagéntermelődésre is jó hatással van, és lassítja az öregedési folyamatokat.

Forrás: Thinkstock

Segíti a fogyást

A citromos víz igazi zsírgyilkosként működik a szervezetben; csökkenti a máj és a vér koleszterinszintjét, és felturbózza az anyagcserét.

Salaktalanít

A citromos víz erőteljesen tisztítja a beleket, az emésztőrendszert, és felgyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.

Tisztítja a májat és a veséket

A citrom tisztítja a májat, és fokozza a működését, ezzel energiát biztosít a májban lévő enzimeknek, és segít abban, hogy a vérben lévő méreganyagok mihamarabb távozzanak.

Feltölt energiával

Ha fáradtabbnak, levertebbnek érzed magad a szokottnál, és már az alvás sem segít, ismét beválik ez a szuper praktika! A C-vitamin ugyanis hatékony a vérszegénység ellen, fokozhatod vele a szervezetben a vas felszívódását, így a fáradtságnak is búcsút inthetsz!

Forrás: Thinkstock

A rákmegelőzésben is hatékony

Antioxidáns- és C-vitamin-tartalma miatt a citrom segít megelőzni a szervezetben a rákos megbetegedések kialakulását.

Egészséges leszel tőle

A citrom káliumban is nagyon gazdag, ez pedig egy alapvető ásványi anyag az agyműködéshez, és segít kontroll alatt tartani a vérnyomást is.

Friss leheletet biztosít

A citromos víznek van egy enyhe antibakteriális hatása, így tökéletes választás rágó helyett akkor, amikor friss leheletre vágysz.

Te fogyasztasz citromos vizet?

Új kihívásokra fel - Változtass az eddigi mintáidon jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20151225-jogaiskola-a-jogaklikkel-valtoztass-jogaval-az-eleteden.htmlAz új év új kalandokat, új örömöket és új kihívásokat hoz. A fejlődés kulcsa pedig az, ha kilépsz a megszokott mintáidból, és bizonyos dolgokat máshogy csinálsz, mint korábban. A megszokott dolgok, a szokásos környezet, ételek, sajátos kis rituálék biztonságot adnak, ezért ragaszkodunk hozzájuk annyira. Teremts magadnak biztonságot máshogyan, hogy merj változtatni és változni! Néhány egyszerű lépésben megmutatjuk, hogyan lehetsz te magad a változás, amit látni szeretnél az életedben! Ez Zsír!ThinkstockMicsoda nő! Sarka Kata edzőruhája nem sokat bíz a képzeletrehttp://www.life.hu/ez-zsir/20151228-sarka-kata-edzoruhaja-nem-sokat-biz-a-kepzeletre.htmlSarka Kata már megkezdte az ünnepek utáni edzést, méghozzá egy igazán szexi, alakjához simuló dresszben. Még a lélegzetünk is elállt tőle!Ez Zsír!OrigoBarátnőjével pucérkodott Palvin Barbihttp://www.life.hu/ez-zsir/20151227-baratnojevel-pucerkodott-stella-maxwell-palvin-barbi.htmlNem ma készült az a fénykép, amelyen Stella Maxwell és a gyönyörű magyar modell, Palvin Barbi pucérkodik, de ettől függetlenül éppolyan öröm a férfiszemeknek, mintha az előbb lőtték volna. Ez Zsír!OrigoKarácsony hízás nélkül? Lehetséges!http://www.life.hu/ez-zsir/20151220-karacsony-hizas-nelkul-tippek-trukkok-amiket-erdemes-betartani.htmlAz ünnepi időszak általában a fogyókúrázók rémálma, hiszen ilyenkor a szokásosnál is nehezebb ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Ha nem szeretnéd diétával kezdeni a januárt, mutatunk pár trükköt, amelyekkel elkerülheted, hogy a mérleg nyelve a vágyottnál többet mutasson az ünnepek után. Ez Zsír!--Puffadás, az ünnepi hétvége rémálma - Tehetsz ellene!http://www.life.hu/ez-zsir/20151222-puffadas-az-unnepek-alatt-igy-elozd-meg.htmlA karácsony többnyire nem a helyes étkezésről szól - ezzel persze semmi gond nincs, mert néha-néha beleférnek a kilengések, a gyomor azonban keményen megbosszulja a túlevést és a szokatlanul nagy ételmennyiséget. Ott van mindannyiunk réme, a puffadás, ami bizony könnyen előfordulhat, ha nem figyelsz oda, mit és mennyit eszel. Persze tehetsz ellene - mutatjuk is, hogyan! Ez Zsír!--2016 szuperélelmiszere a kávéliszt lesz?http://www.life.hu/ez-zsir/20151225-kaveliszt-az-uj-szuperelelmiszer.htmlMindig van új a nap alatt, és évente csatlakozik 1-1 furcsaság a szuperélelmiszerek csoportjához. 2015-ben a szakértők néhány afrikai zöldséget hirdettek valódi csodaszerként, előtte a bivalybogyó volt a sláger, most pedig, úgy tűnik, 2016 kedvence a kávéliszt lesz. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.