Katus Attila: "Ne akarj minden eszközt bevetve, az egészségedet feláldozva a legjobban kinézni. Inkább élj egészségesen!"

BikiniBody egészséges életmód Katus Attila
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Katus Attila, aki a BikiniBody program keretein belül egy fiatal lánynak, Teodórának az életmódváltását segíti és felügyeli, ezúttal arról ír, hogy milyen az ideális női test, és hogyan kell látni a különböző fogyókúrákat és diétákat, illetve miért kell ezek helyett az egészséges életet választani. 

A héten úgy döntöttem, hogy nem szorosan a BikiniBody programról és a program kiválasztottjáról, Teodóráról szeretnék írni nektek, inkább egy gondolatsoromat osztanám meg az ilyen jellegű programokról és azon elvárásokról, amilyenekkel nap mint nap ti is találkozhattok.

A figyelemfelkeltő (éppen ezért választottuk) BikiniBody elnevezés azt sugallhatja, hogy mi "tökéletes" testű, fitneszmodell alakú lányokat szeretnénk "sorozatgyártani" a program segítségével. Azonban ez nagyon nem így van.

Forrás: Dreamstime

Egyrészt én azon férfiakat képviselem, akik számára nem az ilyen formájú hölgyek az etalonok. Nem hinném, hogy ők lennének a mindenképpen követendő és követhető példa számotokra. Ha az egészségi szempontokat is figyelembe veszem, akkor sem gondolnám, hogy a legegészségesebb vonalat képviselik. Napi szinten szembesülve a különböző magazinok címlapjaival, sokaknak – szerintem főleg a nőknek – a kockahasú és a szinte zsírmentes nő képviseli az ideált. És természetesen vannak olyan hihetetlen testméretekkel, izomtömeggel rendelkező férfiak is, akik azt sugallják férfitársaiknak, hogy kövessék a példájukat.

De ez délibáb! Nem követendő és nem követhető. Az ilyen alacsony zsírtömeg csakis különböző agresszív diétákkal, sőt sok esetben kiegészítő szerekkel érhető csak el, vagy egyéb orvosi beavatkozással, esetleg ha valaki genetikailag ilyen alkatú, ami viszont nagyon ritka.

A szürreálisan nagy izomtömeg pedig szintén olyan szerek használatával érhető csak el, amik beavatkoznak a szervezet természetes működési folyamataiba. Azon edzők, programok és címlapfotók, amik ezt mint követendő példát sugározzák, eredményességük ezen aspektusát nem szokták hangsúlyozni. Ha azt mondják neked vagy várják el tőled, hogy kövesd a példájukat, és nézzél ki úgy, mint ők, akkor ugyanazokat a módszereket kell alkalmaznod, amit ők.

Forrás: Dreamstime

Nos, ha tisztában lennél azzal, hogy tiltott, egészségre káros eszközöket, vagy az egészségedet romboló étkezést kell követned a sikerhez, akkor követnéd a programjukat? Hiszen ezek nélkül az egészségre káros "segítségek" nélkül nem is teljesíthető az út. Ha valaki sportautóval teszi meg az utat a célig, de ezt eltitkolja előled, és azt mondja, te gyalog tedd meg ugyanazt, majd kiderül, hogy lassabban érsz oda, vagy nem is érsz célba, mit szólnál? Persze jó tanuló módjára, lelkesedéssel megpróbálhatod követhetni az ilyen programokat, vagy személyeket, de ezek frusztrációhoz vezethetnek, hiszen soha nem leszel olyan, mint az ideálod. Sok embert látok feladni a küzdelmet, mert nem reális a célkitűzés, és mert nem őszinte a kommunikáció vele szemben.

Az élet szerintem hosszútávfutás. Ne akarj minden eszközt bevetve, az egészségedet feláldozva a legjobban kinézni idén nyáron a strandon, inkább törekedj arra, hogy egészséges életet élj, és hosszú időn keresztül "csak szimplán" jól nézzél ki.

Ezért figyelj oda arra, hogy mit reggelizel – A BikiniBody dietetikusának tippjei


Abonyi Orsi táplálkozási szakember, a Katusfood dietetikusa a BikiniBody program két és fél hónapja alatt minden pénteken hasznos tanácsokkal jelentkezik, hogy ezzel is közelebb kerülhessetek a célhoz, a megérdemelt bikiniformához. Olvasd el a Life.hu cikkét!

A számlát a legjobban kinézők, az agresszív diétákat folytatók és a különböző tiltott szereket fogyasztó emberek később megfizetik. A célom ezzel a pár sorral nem konkrét személyek vagy programok bántása, inkább csak gondolatébresztőnek szántam.

A BikiniBody programmal és Teodórával egy olyan programot szeretnék megmutatni nektek, ami reális, teljesíthető, szakmailag hiteles, és nemcsak a zsírszázalék minimalizálásában merül ki (mint ahogy nem is célunk azt a minimumra csökkenteni, csak reális keretek közé szorítani).

Forrás: Dreamstime

Nem gondolnám, hogy egy nő akkor lesz a legszebb vagy legegészségesebb, ha minél alacsonyabb a testzsírszázaléka. Sem a testünkben található, sem az étkezésünk folyamán elfogyasztott zsír nem lehet az ellenségünk. Célunk, hogy megmaradjon a nőies megjelenés. Inkább megtalálni azt a zsírszázalékot, amitől még nőies, csinos, szép feszes bőrű és egészséges maradsz. A program folyamán ugyan szükséges lehet változtatni az étkezéseden, de bizonyos határokat soha nem lépünk át. Nem tesszük tönkre az emésztőrendszeredet a fogyókúra "eredményessége" miatt. Sőt éppen ellenkezőleg, egészségesebbé akarjuk tenni azt, hogy jobban emésszen, és segítse a tested megfelelő működését.

A cél érdekében nem kockáztatjuk meg azt, hogy felborítsuk a hormonháztartásodat, nem tesszük tönkre a vérképedet, a szerveidet egy egyoldalú vagy túl alacsony kalóriabevitelű diétával.

Sőt a fogyáson kívül más, kevésbé populáris célokat is megfogalmazhatunk egy programban. Például azt, hogy ne csak az izmaidat és erődet, de egyéb képességeidet is fejlesszük, mint például az ügyességedet vagy a lazaságodat. Sok programban ez egyáltalán nem szempont, mint ahogy nem szempont a testtartásod javítása sem, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz hogy egészségesebb és csinosabb legyél.

Forrás: Dreamstime

Azt vallom továbbá, hogy inkább kevésbé legyen hatékony egy gyakorlat, de az ízületkímélő legyen, és igazodjon a testi képességeidhez. Vagyis vigyázunk az ízületeidre, megerősítjük azokat, hogy sokáig mozgásképes legyél. Nem a tiltásokra koncentrálunk, inkább azt nézzük, mik a lehetőségeid.

Átfogóan nyúlunk a problémáidhoz. A fogyókúra és a diéta önmagában olyan, mint egy beteg embernek a fájdalomcsillapító. Itt nem csupán egy diétát kapsz, hanem étkezési programot. De egy étkezési program sem elégséges: kell hozzá egy mozgásprogram. És még ez sem minden. Többek között a lelki okokat, az alvási szokásokat, a külső egyéb környezeti hatásokat és az egészségi állapotot is szükségesnek érzem megvizsgálni. Ebben próbálok segítséget nyújtani az online ingyen kitölthető KATUSAKTÍV programommal és a programom elemeit használó BikiniBody programmal, amit a Life.hu oldalon is tudtok követni.

Mit is jelent számomra egy jó BikiniBody program? Reális célok kitűzését, az egyén motivációs szintjének és egészségi állapotának figyelembe vételét, korrekt, csakis az egészségedet védő eszközök, módszerek alkalmazását, a fittségi szint javítását és egy megfelelő prioritási sorrend kialakítását. És természetesen az őszinte kommunikációt.

Ezért választottuk Teodórát, aki hasonló problémákkal küszködik, mint sokan mások. Mi egy boldog, kiegyensúlyozott, önbizalommal teli, egészséges és csinos lányt szeretnénk látni a személyében, akin kockahas nélkül is jól fog állni a bikini. Ha szimpatikus ez az út számotokra, kövessétek ti is Teodórát és a programunkat.

Tornázz mindennap Katus Attilával a LifeNetwork tévében. Várunk egy közös edzésre reggel 7-kor, délután 3-kor és este 7-kor. Nincs kifogás! Bikini body Katus Attilával!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.