A teljes kiőrlésű gabona lehet a hosszú élet titka

Forrás: Dreamstime -
gabona hosszú élet teljes kiőrlésű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már eddig is tudtuk, hogy a jó fajta szénhidrátokra, vagyis a teljes kiőrlésű gabonákra nagy szüksége van a szervezetünknek. A kutatók azonban most azt is kimutatták, hogy akik naponta legalább három adag teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, azok korai halálozásának kockázata 20 százalékkal alacsonyabb azokhoz viszonyítva, akik egyáltalán nem, vagy csak kevesebb ilyen gabonafélét esznek.

„Minél több teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, annál alacsonyabb volt a halálozási arány, különösen a szív- és érrendszeri eredetű halálozásé"

– foglalta össze a Harvard Egyetem orvosi karának táplálkozási szakértője, Dr. Qi Sun.

Forrás: Dreamstime

Sun munkatársaival 12 publikált kutatás eredményeit tekintette át, és elemezték a National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) felmérés adatait is. A kutatásokban összesen 800 ezer férfi és nő vett részt, akik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és a skandináv országokban éltek. A kutatások az 1971. és 2010. közötti időszakban készültek, és ez alatt közel 98 ezer halálozás következett be.

Bár az elemzés nem mutatott ki közvetlen, ok-okozati összefüggést, kiderült, hogy a szívbetegség és agyvérzés eredetű korai halálozás kockázata körülbelül 25 százalékkal csökkent abban az esetben, ha az emberek naponta három adag (összesen 48 gramm) teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak azokhoz képest, akik egyáltalán nem, vagy csak kevesebb teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztottak. A daganatos betegségek okozta halálozás kockázata mintegy 15 százalékkal csökkent.

A jófajta gabona csodákat tesz a testtel - ne hagyd ki az étrendedből!

A gabonafogyasztás mennyiségéről megoszlanak a vélemények, az azonban biztos, hogy a megfelelően kiválasztott gabona nélkülözhetetlen eleme a mindennapi táplálkozásunknak. No de mit és mennyit fogyasszunk belőle? Ennek jártunk utána!

Sun elmondta, hogy a teljes kiőrlésű gabona fogyasztásának a halálozás kockázatára gyakorolt hatását több tényező is okozhatja.

Forrás: Dreamstime

A teljes kiőrlésű gabonák nagy mennyiségű rostot tartalmaznak, így segítik a vércukor szabályozását és javítják a vér koleszterin szintjét, ami csökkenti a szívbetegség és a diabétesz kockázatát.

A rostnak köszönhetően hosszabb ideig tart a teltségérzés is, ezért valószínűleg kevesebb kalóriát kell bevinni, jobban meg lehet őrizni az egészséges testsúlyt, és csökken a szívbetegségek kockázata.

Íme a rostfogyasztás 5 előnye: Egyél belőle minél többet

Az egészséges életmód egyik szerves része a rostban gazdag étrend - ezt a magazinokból és a reklámokból az is jól tudja már, aki mereven elzárkózik a helyes táplálkozástól. Ha azonban te odafigyelsz arra, mit is viszel be a szervezetedbe, akkor jó, ha tudod, milyen szerepe van a rostoknak.

A szakértők úgy vélik, hogy a mostani kutatási eredményekből kiindulva óvatosnak kell lenni a teljes kiőrlésű gabonák jótékony hatásait figyelmen kívül hagyó, szénhidrátban szegény értrendekkel, mert ezek akár növelhetik is a szívbetegségek kockázatát.

Egy szénhidrátfüggő vallomása 30 nap megvonás után

A kihívás évének májusi kihívása szerint 30 napig csak teljes kiőrlésű termékeket fogyasztottunk. Mit tapasztaltunk? Itt elolvashatod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.