Vissza az iskolapadba és az irodába – Így sportolj az íróasztal mellett!

Forrás: giphy.com -
iskola íróasztal munka mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan vége a nyárnak, így a diákok is visszatérnek az íróasztal mellé, és a nagy szabadságok ideje is lejár: jöhetnek az újabb maratoni ülések az iskolákban és a munkahelyeken. Ha nem sportolunk rendszeresen, akkor különösen veszélyes az ülő életmód, amit azonban apró trükkökkel megtörhetünk. 

Ennyit kellene mozogni!

A legtöbb egészségügyi intézmény ajánlása alapján hetente legalább 75 percnyi intenzív, vagy 150 percnyi alacsony intenzitású mozgást kellene végeznünk, ami heti öt napon át napi fél órát jelent. Ez a fél óra akár a munkaidőbe is beültethető, és így máris csökkenthetjük a szívroham vagy éppen a stroke kockázatát.

Forrás: Dreamstime

Tippek!

  • A papírkosarat és az egyéb szükséges tárgyakat helyezzük messzebb az íróasztalunktól, így kénytelenek leszünk többször is felállni munka közben.
  • Ha a kollégánkkal meg akarunk valamit beszélni, sétáljunk át hozzá, ne telefonon vagy e-mailben üzenjünk.
Forrás: giphy.com
  • Ha a mosdóba megyünk, egy másik emeleten levőt válasszunk, és lépcsőn menjünk.
  • Az íróasztalnál ülve a lábunkat vagy karunkat nyújtószalaggal erősíthetjük, sorban állás közben pedig mindig nyújtsuk a nyakunkat, vállunkat, a térdünket pedig hajlítsuk be többször. Ha egy értekezlet másfél óránál tovább tart, a felénél tartsunk egy ötperces szünetet, ami alatt nyújtózhatunk egyet.
Forrás: Dreamstime
  • Parkoljunk távolabb az irodától, ha pedig tömegközlekedéssel járunk, a cél előtt néhány megállóval szálljunk le, és a maradék utat gyalog tegyük meg.
  • Töltsünk le a telefonunkra valamilyen alkalmazást, ami aktivitásra buzdít, például számlálja a napi megtett lépéseinket, vagy emlékeztet arra, hogy időnként felálljunk az íróasztalunktól.

10 pozitív hatás, amit a rendszeres sport hoz az életedbe

Miért éri meg rendszeresen sportolni? Milyen pozitív hatásokra számíthatsz az élet minden területén? Olvasd el a Life.hu cikkét!
7 nyomós érv, hogy miért egyél csokithttp://www.life.hu/ez-zsir/20160823-7-ok-hogy-miert-egyunk-csokit.htmlA csokoládéról sok tévhit él az emberekben. Sokan a bűnös élvezetek közé sorolják, néhányan viszont szuperegészségesnek tartják. Az igazság ott kezdődik, hogy ez a két tábor két különböző dologról beszél. Ami valóban nem túl egészséges, az a tejcsoki, mert nem sok kakaóbabot tartalmaz, ellentétben a jó minőségű étcsokoládéval, amit napi szinten érdemes fogyasztani. Ez Zsír!OrigoHit nélkül nincs is értelme? A sportnak is ez az alapja!http://www.life.hu/ez-zsir/20160818-hasznosabb-a-testmozgas-ha-el-is-hisszuk-hogy-jot-tesz.htmlLényegesen pozitívabb hatással van a szervezetre a testmozgás, ha elhisszük, hogy jót tesz nekünk – derül ki egy friss kutatásból, amely a sport pszichológiai és neuropszichológiai hatásait is vizsgálja. Fény derült továbbá arra is, hogy ez a prekoncepció erősen befolyásolja a tevékenység eredményét már azelőtt, hogy mozogni kezdett volna az illető. Ez Zsír!OrigoMiért vonzóbb a sütemény estefelé? Nassolj okosan!http://www.life.hu/ez-zsir/20160817-a-sutemeny-delutan-es-este-vonzobbnak-tunik.htmlVajon mi az oka annak, hogy egész nap visszafogottan és egészségesen táplálkozunk, de a délutáni órákra aztán eltörik valami bennünk, és nassolni kezdünk? A szakemberek szerint a sütemény a délutáni órákban vonzóbb opció, mint délelőtt. Ez Zsír!OrigoŐk Rio legkülönlegesebb indulóihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160816-a-legkulonlegesebb-olimpiai-sportolok.htmlA riói olimpia számunkra elsősorban a magyar sportolókról szól. Az ő sikereikért izgulunk nap mint nap, és azért, hogy a négy év kemény munkája beérjen számukra. Persze minden versenyző ezt a kemény utat járja be az olimpiai ciklusokban, sőt vannak néhányan, akik egészen szokatlan történetükkel is kitűnnek a sportolók sorából. Ez Zsír!OrigoTények és tévhitek: minden, amit a génmódosított élelmiszerekről tudni kellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160804-minden-amit-a-genmodositott-elelmiszerekrol-tudni-kell.htmlA génmódosított élelmiszerekről sokat lehet hallani mostanában, de azt kevesen tudják, valójában mit is takar pontosan az a fogalom, hogy valami génmódosított. Ez Zsír!Origo3 frissítő leves nyárra, amit muszáj kipróbálnodhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160807-gazpacho-meggyleves-uborkaleves-3-frissito-leves-nyarra-amit-muszaj-kiprobalnod.htmlNyáron, amikor a folyadékpótlásra különösen oda kell figyelni, frissítő élményt nyújthatnak a levesek. Persze nem a túl zsíros vagy túlságosan nehéz változatok, hanem a friss, nyári ízekben gazdag, könnyű levesek. Nézzük a 3 kedvencünket, amit nagyon megéri elkészíteni! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.