7 nyomós érv, hogy miért egyél csokit

Forrás: Tumblr -
csoki egészség étcsokoládé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csokoládéról sok tévhit él az emberekben. Sokan a bűnös élvezetek közé sorolják, néhányan viszont szuperegészségesnek tartják. Az igazság ott kezdődik, hogy ez a két tábor két különböző dologról beszél. Ami valóban nem túl egészséges, az a tejcsoki, mert nem sok kakaóbabot tartalmaz, ellentétben a jó minőségű étcsokoládéval, amit napi szinten érdemes fogyasztani.

1. A szív barátja

Az étcsokoládéban rejlő flavonoidok csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Segít megőrizni, vagy éppenséggel visszaállítani az erek rugalmasságát is azzal, hogy gátolja a vérlemezkék összetapadását.

Forrás: Dreamstime

2. Antioxidánsokban gazdag

Sokan nem tudják, de a 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé annyi antioxidánst tartalmaz, ami már az áfonyával vetekszik. Ezzel hozzájárul az immunrendszer egészségéhez: védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat, és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben.

3. Ásványi anyagok és vitaminok

A, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin mellett vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, mangánt, káliumot és cinket tartalmaz.

Forrás: Tumblr

4. Kávé helyett

A kakaóbabban lévő teobrominnak a koffeinhez hasonló fiziológiai hatása van: élénkít, és fokozza a szellemi aktivitást, ráadásul ugyanolyan gyorsan fejti ki a hatását, mint a kávé.

5. Jót tesz a bőrnek

Az étcsokoládét pakolásként is érdemes alkalmazni, hiszen az antioxidánsok külsőleg is jó hatással vannak a bőrünkre. Az nagyon fontos, hogy ne hígítsd tejjel, mert a jótékony tulajdonsága így elvész. Csupán az étcsokit magát melegítsd fel.

Forrás: Dreamstime

6. Boldogsághormonok

A kakaóbab feniletilamint tartalmaz. Ez az a vegyület, amit például a szerelembe esés folyamán állít elő a szervezetünk. A feniletilamin pedig dopamintermelésre sarkallja az agyunkat. Emellett a csoki triptofántartalma növeli a szerotoninszintet is. Vagyis dupla boldogsághormonról van szó.

7. A fogyókúrában is segít

Az étcsokoládé jól beilleszthető a fogyókúrába is, mert rosttartalma miatt kedvezően hat a bélrendszerre, és segít azt az érzetet kelteni, hogy megvolt a napi nassolás. Minden délelőtt vagy ebéd után érdemes bekapni egy kockával. És nem kell buzgón rágni, csak hagyd elolvadni a szádban. Élvezd a minőségi csokoládéélményt!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.