Megdőlt az „5 másodperces” szabály mítosza: ne együk meg a földre esett falatokat

Forrás: Giphy -
mítosz 5 másodperces szabály falat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az úgynevezett „5 másodperces szabály" egy régi mítosz, ami szerint bátran megehetjük a földre esett ennivalót akkor, ha 5 másodpercen belül felvesszük a padlóról. Egy friss kutatás szerint azonban nem számít, mennyi ideig volt a finomság a földön, a baktériumoknak akkor is volt lehetőségük az átjutásra az ételbe.

Az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban publikált anyag szerint van, hogy kevesebb, mint egy másodperc is elengedő ahhoz, hogy a veszélyes baktériumok megfertőzzék az ételt.

„Sokan hiszik, hogy a baktériumoknak idő kell ahhoz, hogy átkeljenek és az ételen jelen legyenek, miután az a padlóra esett. A népszerű tévhit szerint ez egy öt másodperces időablak.

Forrás: Giphy

A tudomány most ezt a mítoszt dönti romba, hiszen mindegy, mennyi időt töltött az étel a padlón, tizedmásodpercek is elegendők ahhoz, hogy a fertőzés megtörténjen adott esetben”

– fogalmaz a kutatást vezető Donald Schaffner.

A kutatás során a szakemberek négy különböző felületet teszteltek: rozsdamentes acél, kerámia, fa és szőnyeg, valamint négy különböző ételt vizsgáltak meg: dinnyét, kenyeret, vajas kenyeret és gumicukrot. Megnézték, mi történik, ha az étel kevesebb mint egy másodpercig, öt másodpercig, 30 és 300 másodpercig van a földön, miközben baktériumokkal találkozik.

Forrás: Youtube

Mind a 128 kontaktverziót 20-szor ismételték meg, ami 2560 mérési alkalmat jelent. Kiderült, hogy a dinnye fertőződik meg a legkönnyebben, a gumicukor a leglassabban. A baktériumok nedvesség útján terjednek, és az esetek nagy részében egy másodperc alatti időtartam leforgása alatt. Az is igaz azonban, hogy egy falattól igen kevés eséllyel lehet megbetegedni. Biztos, ami biztos, ha valami leesett, dobd inkább a kukába!

Éjjel legény voltál, ugye? A kutyaharapást szőrével elve csak egy mítosz

Nincs is jobb egy átdorbézolt esténél, csak hát hiába vagyunk legények éjjel, nappal viselnünk kell a következményeit. A híres brit kutatók ismét alkottak, már ami a másnaposság elleni módszereket és megoldásokat illeti. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Pörgesd fel az emésztésedet jógával – Megmutatjuk, hogyan!http://www.life.hu/ez-zsir/20160908-aktivald-az-emesztesed-jogaval-a-jogaklikk-tanacsai.htmlAz emésztés javítását gyakran sorolják a jóga jótékony hatásai közé, és ezt talán te magad is tapasztaltad már. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy pontosan hogyan hat a jógagyakorlás az emésztésre. Ismerd meg erre vonatkozóan a három leggyakoribb elméletet! Ez Zsír!Origo5 dolog, amit nem tudtál a kalóriákrólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160909-5-dolog-amit-nem-tudtal-a-kaloriakrol.htmlMindenki tudja, hogy a fogyás és a testsúly fenntartása a kalóriabevitel és -leadás egyensúlyától függ. Más tényezők is szerepet játszanak azonban abban, hogyan befolyásolja a kalóriaszám a testsúlyunkat. Íme, öt olyan tudnivaló a kalóriákról, amit sokan talán még nem is hallottak. Ez Zsír!--Amerika Kapitány, Batman, Thor – Színészek, akik szuperhőssé gyúrták magukathttp://www.life.hu/ez-zsir/20160907-szineszek-akik-szuperhosse-gyurtak-magukat-amerika-kapitany-batman-farkas.htmlAFPDöbbenetes adatok! Életveszélyes az esti étkezés?http://www.life.hu/ez-zsir/20160906-ezert-nem-szabad-lefekves-elott-enni.htmlKéső este, sőt, gyakran még éjszaka is szívesen esznek az emberek, márpedig ez az ártalmatlannak tűnő szokás jelentősen növeli a szívinfarktus, a stroke és egy sor egyéb szív- és érrendszeri betegség kockázatát. Ez Zsír!OrigoAz 5 legnagyobb hiba, amit a gyerekeid étkezése kapcsán elkövethetszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160905-az-5-legnagyobb-hiba-amit-a-gyereked-etkezese-kapcsan-elkovethetsz.htmlA legtöbb gyerek legszívesebben egyfolytában pizzát meg csirkefalatokat enne, a legtöbb szülőnek pedig állandó lelkiismeret-furdalása van amiatt, hogy nem elég változatosan táplálja gyermekét. Egy anyuka, Charlotte Markey hasonló cipőben jár, ám mivel ő közel húsz éven át foglalkozott azzal, hogy a különféle táplálkozási szokásokat tanulmányozza, végül összeállított egy útmutatást szülők számára. Ez Zsír!OrigoKávéőrültek figyelem! Gyors és egészséges kávés süteményekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160902-egeszseges-kaves-sutemenyek-probald-ki-te-is.htmlMindennél jobban vágysz egy kis kávés ízélményre? Süss otthon egészséges kávés sütit és élvezd a különleges aromáját. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.