5 szuperétel, ami felpörgeti az anyagcserédet

Forrás: Thinkstock -
szuperétel életmódváltáséve2017 emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A megfelelő anyagcsere-folyamat az egészségünk alapja. A tápanyagok felszívódása és a salakanyagok kiürülése vezet a kiegyensúlyozott mindennapokhoz és az ideális testsúly megtartásához is. Ezt az öt élelmiszert mindenképpen megéri beiktatni a hétköznapi étrendbe, hálás lesz érte a tested. 

Alma

A rostok serkentik az anyagcserét, és javítják a bélműködést, így az anyagcsere megfelelő működésének alapvető elemei. A rost kapcsán a manapság nagyon divatos zabra asszociálnak az emberek, pedig a zöldségek és gyümölcsök is vetekednek vele, annyira jó rostforrások. Az egyik legjobb az alma: magas a rosttartalma, ennek egyharmadát a pektin nevű vegyület adja, ami egyébként is gyorsítja az anyagcserét. Az almában található vitaminok és ásványi anyagok is javítják az emésztést. Ha nem vagy az alma rajongója, válassz körtét vagy barackot, ezek is nagyszerűen hozzájárulnak a jobb anyagcseréhez.

A rostok serkentik az anyagcserét, és javítják a bélműködést Forrás: Thinkstock

Uborka

A zöldségek közül fogyassz minél több uborkát: magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. 90 százaléka víz, így abban az esetben is nagy hasznát veheted, ha nehezedre esik meginni az ajánlott napi minimum 2 liter vizet. A B- és a C-vitaminnak fontos forrása, az utóbbi miatt az uborkán a héját is érdemes rajta hagyni, ráadásul a héjban található rostok javítják az emésztést. A magas víz- és rosttartalom miatt kipucolja a szervezetből a méreganyagokat.

A zöldségek közül fogyassz minél több uborkát Forrás: Thinkstock

Megfelelő légzéssel is fogyhatunk – Tanuld meg a technikát!

Ha diétáról van szó, mindenkinek a sport és a megfelelő étrend jut eszébe elsőként, pedig a zsírlebontásban és az anyagcsere gyorsításában a megfelelő légzésnek is nagyon fontos szerepe van. Olvasd el a Life.hu tippjeit!

Zab

Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is. A reggeli zabkása pedig tényleg bővelkedik oldható rostokban, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet, és stabilizálja a vércukorszintet, a vastagbélnek pedig különösen jót tesz.

A reggeli zabkása pedig tényleg bővelkedik oldható rostokban Forrás: Thinkstock

Lenmag

A lenmag szintén szuper forrása a rostoknak. Manapság kicsit háttérbe szorult az új, manapság divatos csodaélelmiszernek kikiáltott magok mellett, pedig ugyanannyi pozitív hatása van. Az esszenciális zsírsavak miatt különösen érdemes fogyasztani, az omega-3-ban gazdag lenmag ugyanis ellenállóvá teszik a sejteket, és a káros zsírok lerakódásától is megvédi a szervezetet.

A lenmag szintén szuper forrása a rostoknak Forrás: Thinkstock

Erre figyelj!

A rosdús táplálkozás előnyei könnyen hátránnyá fordulhatnak, ha nem iszunk mellé megfelelő mennyiségű vizet. Erre mindig figyeljünk, a napi két liter nélkülözhetetlen az egészségünk megtartásához.

Gyömbér

A gyömbér ellazítja az emésztőrendszer izmait, így pedig megelőzi a puffadást. Gyomorbántalmak mellett zsírégető hatásáról is ismert, amit a benne található csípős anyagoknak köszönhet. A gingerol és a shogaol nevű vegyületek aktiválják a gyomorban lévő hőreceptorokat, ami által fokozódik a bélműködés és a zsírégető folyamatok is beindulnak.

A gyömbér ellazítja az emésztőrendszer izmait Forrás: Thinkstock

8 meglepő dolog, ami lassítja az anyagcserédet

Sokkal többre van szükséged, mint edzés és zöld tea, hogy jól működjön az anyagcseréd. Ahelyett, hogy étrend-kiegészítőkhöz, kapszulákhoz vagy más művi dologhoz fordulnál, változtass apró, de annál hatásosabb dolgokat az életedben! Olvasd el a Life.hu cikkét!
Elhagynád a fehér lisztet? Ezt edd helyette!http://www.life.hu/ez-zsir/20170313-ha-elhagynad-a-feher-lisztet-ezt-edd-helyette.htmlAki életmódváltásba kezd, először a cukrot és a fehér lisztet szokta kiiktatni vagy lecsökkenteni az étrendjében. A cukorról és a különböző édesítőszerekről manapság rengeteg szó esik, de a lisztek kapcsán talán még vannak megválaszolatlan kérdések, amelyeket most tisztázni szeretnénk. Ez Zsír!--Egészséges recept: készíts házi csipszet!http://www.life.hu/ez-zsir/20170310-igy-keszul-az-egeszseges-hazi-csipsz-recept.htmlTalán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a kellemesen sós, vékonyra szelt, roppanós krumplicsipszeket, amik sajnos annál egészségtelenebbek. Rengeteg „rossz” zsírsavat tartalmaznak, ráadásul nagy részüket pálmazsírban sütik ki, amiért felfoghatatlan ütemben irtják ki az esőerdőket, hiszen kell a terület az újabb és újabb ültetvényeknek. Ideje tehát ráállni az otthon gyártott csipszekre, amelyek egészségesek, és az ökológiai lábnyomot is csökkentik. Ez Zsír!--40 kiló fogyás után csak 7 kiló választja el az álomsúlyától Katáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20170306-sikertortenet-szabo-kata-kozel-40-kilot-fogyott-eletmodvaltassal.htmlMég nincs három éve, hogy elkötelezte magát az életmódváltás mellett Szabó Kata. Miután felhagyott az őrült diétákkal, amelyek több bajt okoztak, mint jót, a tudatos táplálkozás és a rendszeres edzés híve lett. Ezzel közel 40 kilót adott le. Most az utolsó 7 kilóért küzd, amit a júniusi esküvőjéig szeretne leadni. Ez Zsír!--Inspiráló plus size sportolók és történeteikhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170301-inspiralo-plus-size-sportolok.htmlNem minden sportimádó hajszálvékony, ettől függetlenül egészségesen élnek, és minden teltebb férfit és nőt arra inspirálnak, hogy soha ne adják fel, és soha ne hagyják elhitetni magukkal, hogy ők kevesebbet érnek a pluszkilóik miatt. Ez Zsír!--Öntetek és szószok, amikkel soha nem lesz unalmas a salátahttp://www.life.hu/ez-zsir/20170223-ontetek-es-szoszok-amikkel-soha-nem-lesz-unalmas-a-salata.htmlEgy szuper kis saláta mindig jó választás: könnyű, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal. De sajnos, mint mindenre, erre is rá lehet unni. Ha az egészséges életmód híve vagy, vagy éppen diétázol, akkor ezt pontosan tudod. De ne juss el addig, hogy ráunj, inkább dobd fel különböző öntetekkel, ami mindig megszínesíti, és új ízvilágot ad neki. Ez Zsír!ThinkstockA legegyszerűbb tornagyakorlatok derékfájás ellenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170222-tornagyakorlatok-derekfajas-ellen.htmlAz állandó ülőmunka nemcsak hogy évekkel rövidíti meg az életünket, de komoly fájdalmakat is okoz. Legtöbben derékfájdalmaktól szenvednek a sok ülés miatt. Néhány egyszerű gyakorlattal azonban könnyedén segíthetsz magadon. Hetente kétszer fél-egy órát mindenképpen szánj rá, hogy átmozgasd magad akkor is, ha vonakodsz a sportolástól. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.