Nem mindig a drága a jobb: a legolcsóbb szuperételek

Forrás: Shutterstock -
szuperétel olcsó egészség egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mióta bizonyos élelmiszereket szuperételeknek kezdtünk nevezni, azóta él sokakban a tévhit, hogy ezek csakis drágák és import termékek lehetnek. Túl lett misztifikálva a téma, mert valójában a legjobb szuperételek itthon is megtalálhatók, sőt, gyakran a legolcsóbb termények közül kerülnek ki. 
  • alma

Habár nálunk az egyik legkönnyebben elérhető gyümölcs, nem is számolunk vele szuperételként, pedig régen gyógynövényként tartották számon. A-, B-komplex és C-vitaminban is gazdag. Ásványi anyagok közül magnéziumot, vasat, káliumot, foszfátot tartalmaz, ráadásul a rosttartalma is igen magas, mellette vértisztító hatású. Salaktalanító hatása segít a méregtelenítésben, a glükóz pedig elűzi az édesség utáni vágyat. Kutatók kiderítették, hogy a nagy mennyiségű flavonoidot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, mint például az alma is, gátolják a hízást. A flavonoidok antioxidáns-tartalma ugyanis csökkenti az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét. Az almában lévő savak a belekre és a májra fejtik ki jótékony hatásukat, illetve a fáradságot is enyhítik.

Az alma A-, B-komplex és C-vitaminban is gazdag Forrás: Shutterstock
  • fokhagyma

Már az ókori görögök, rómaiak is ismerték és gyógyszerként használták. Antibiotikus hatású, baktérium-, gomba- és vírusölő, véd a fertőzésektől, szuper immunerősítő. Tisztítja az ereket, jótékony hatással van a vércukorszintre és a koleszterinszintre is. Antioxidáns-tartalmánál fogva felveszi a harcot a káros szabadgyökökkel, amik többek között a rákos megbetegedések kialakulásában játszanak szerepet. Magas a kéntartalma, az almához hasonlóan sok flavonoidot tartalmaz.

A fokhagyma véd a fertőzésektől és szuper immunerősítő Forrás: Shutterstock
  • savanyú káposzta

A savanyú káposzta rendkívül gazdag C-vitaminban, de B6- és K-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül bővelkedik nátriumban, vasban, mangánban, folsavban. Az erjesztő eljárás miatt a káposzta probiotikussá válik, azaz kifejezetten barátja a gyomornak. Segíti a bélflóra egyensúlyát, hiszen megnöveli a belekben a jó baktériumok arányát. A szervezet ellenálló képességét, az immunrendszer egészségét erjesztett ételekkel kifejezetten jól támogathatod, hiszen helyreállítják a bélflórát, azt pedig nem árt tudni, hogy a bélrendszer a legfontosabb immunszerv. Mivel kalóriatartalma igencsak alacsony, viszont rostot és lassú felszívódású szénhidrátot is tartalmaz, kifejezetten jól illeszthető be a diétába. Csak hab a tortán, hogy fogyasztásával a bőrödet is széppé, üdévé varázsolhatod.

A savanyú káposzta segíti a bélflóra egyensúlyát Forrás: Shutterstock
  • brokkoli

Relatíve az olcsó kategóriába tartozik a brokkoli is. Közismert az immunerősítő hatása, és rendkívül magas az antioxidáns-tartalma. 100 grammja mintegy 89 mg C-vitamint tartalmaz, ami elképesztően magas szám, de A-, B-, E- és K-vitamin is van benne. Az ásványi anyagok közül a magnézium-, a kalcium-, a cink- és a vastartalma kiemelkedő. Alacsony a kalóriatartalma, és rengeteg rostot tartalmaz, így fogyókúrázóknak is ideális. Javítja a vérkeringést, véd a vérszegénység ellen. Csonterősítő, de az ízületekre is jó hatással van. Jótékony hatásait leginkább a párolás során tudja megőrizni.

A brokkoli magnézium-, kalcium-, cink- és vastartalma kiemelkedő Forrás: Shutterstock
  • zabpehely

A zab igazi vitamin- és ásványianyag-bomba: tamin (B1-vitamin), szelén, E-vitamin, magnézium, foszfor, cink, mangán és vas is található benne. Ha reggelire egy tál zabkását fogyasztasz, nem kell aggódnod amiatt, hogy két óra múlva már a büfében állsz sorba csokoládéért. A zab eltelít: egy adag körülbelül 150 kalóriát tartalmaz; 4 gramm rostot és 6 gramm fehérjét, így nagyban hozzájárul a napi ajánlott bevitelhez.

A zab igazi vitamin- és ásványianyag-bomba Forrás: Shutterstock

A mindenmentestől a karácsonyi ízvilágig – Variációk zabkására

Csodálkozva nézel a zabmániás barátnődre, aki mindennap zabkását reggelizik? Nem érted, hogy lehet minden reggel ugyanazt enni? A titok abban rejlik, hogy ezerféle variációban készíthető el, így tényleg mindennap élvezheted a jótékony hatásait! Olvasd el a Life.hu cikkét!

165 kilóról fogyott le, hogy édesanya lehessen: sikerült nekihttp://www.life.hu/ez-zsir/20181130-ashley-lewis-65-kilos-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlMár 165 kiló volt Ashley Lewis, amikor PCOS betegséggel diagnosztizálták. Ekkor nagyon megijedt, hiszen egész életében édesanya akart lenni. Ismerd meg Ashley életmódváltásának történetét! Ez Zsír!OrigoAz 5 legegyszerűbb fogyókúrás tipp: ha ezekkel nem sikerül, akkor semmivelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181128-a-legegyszerubb-fogyokuras-tippek.htmlAz emberek legtöbbször túldimenzionálják a fogyást. Különböző hangzatos diétákkal próbálkoznak, pedig csak néhány, életmódváltásra vezető, egyszerű tippre van szükség, hogy elinduljunk a jó úton. Ez Zsír!OrigoA legfinomabb tejalternatívák müzlis reggelikhezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181126-legfinomabb-tejalternativak-kivalo-muzlis-reggelihez.htmlKi állatbaráti okokból, ki allergia miatt, ki pedig szimplán az íze miatt választja a növényi tejeket, amelyekből egyébként igen széles a paletta és legtöbbjüket akár otthon is el lehet készíteni. Ez Zsír!Origo55 kilót fogyott, miután abbahagyta a fogyókúráthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181108-amanda-valentine-55-kilot-fogyott-miutan-abbahagyta-a-fogyokurat.htmlHatéves kora óta túlsúllyal küzdött, később rengeteg fogyókúrát kipróbált. Amanda Valentine végül akkor tudott lefogyni, amikor felhagyott a diétákkal, és elindult egy másik, egészségesebb, emberi léptékű úton. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!Origo5 tipp a lapos hasérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181107-tippek-a-lapos-hasert.htmlHa elégedetlen vagy a súlyoddal, ha csak egy kevés hasi zsír választ el az álomalaktól, akkor is bevetheted ezeket az egyszerű, de sokat érő tippeket. Lapos hasra fel! Ez Zsír!OrigoKáposztacsipsz: egészséges nassolnivaló a hétvégérehttp://www.life.hu/ez-zsir/20181108-kaposzta-csipsz-egeszseges-nassolnivalo-hetvegere.htmlEgy jó kis hétvégi filmezéshez bizony szükség van nassolnivalóra is. A legtöbb bolti ropogtatnivaló azonban nem éppen egészséges: vagy rengeteg só van benne, vagy annál is több adalékanyag. Most megmutatjuk egy otthon is könnyedén elkészíthető csipsz receptjét. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.