egészséges táplálkozás zöldségek tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Habár télen nincs olyan nagy választék, azért nem kell lemondanod a hazai zöldségekről, amelyek rendkívül egészségesek, és még fogyni is lehet velük. 
  • cékla

A cékla rengeteg káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként tartalmaz, valamint A-, B- és C-vitamint. Élénk színét egy bizonyos betacianin nevű vegyületnek köszönheti, amelyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Egy amerikai kutatás például megállapította, hogy a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt betacianin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését. A céklában található folsav a sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, ugyanis a terhesség korai szakaszában segíti a kisbaba fejlődését. Száz gramm cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, ezáltal segíti az emésztést, a jó anyagcserét, amire fogyókúra esetén is nagy szükség van.

A cékla rengeteg káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként tartalmaz Forrás: Shutterstock

A jó anyagcsere a karcsúság titka

A megfelelően működő anyagcsere amellett, hogy ellátja a szükséges tápanyagokkal a sejtjeinket, nem hagyja felhalmozódni testünkben a salakanyagokat. Éppen ezért az egészséges étrenddel kiegészítve távol tartja vagy éppen leégeti a plusz kilókat. A jó közérzet már csak a bónusz. Olvasd el korábbi cikkünket!

  • karalábé

A céklához hasonlóan a karalábét sem csak feldolgozva, például levesbe főzve érdemes fogyasztani, hanem magában is lehet ropogtatni. Víztartalma az uborkáéval vetekszik, éppen ezért a fogyókúrába az egyik leginkább beilleszthető zöldség. Méregtelenítő hatású. Rostokban is bővelkedik, így jó hatással van az emésztésre, kalóriatartalma azonban kifejezetten alacsony. A vitaminok közül legnagyobb arányban C-vitamint tartalmaz, de ásványianyag-tartalma is magas: gazdag káliumban, kalciumban, szelénben, mangánban, nátriumban, rézben, vasban és foszforban. Amikor az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak kerülnek szóba, a karalábé ritkán hangzik el velük kapcsolatban, pedig bizony ezeket is tartalmazza.

A karalábé rostokban bővelkedik, így jó hatással van az emésztésre, kalóriatartalma azonban kifejezetten alacsony Forrás: Shutterstock
  • retek

Már az ókorban is kedvelt étel volt Keleten: Kínában és Japánban. Rengeteg fajtája van, de mindegyik bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Különösen magas C-vitamin-tartalma mellett A-, B1- és B6-vitamint is tartalmaz, valamint sok benne a kalcium, a magnézium, a réz, a mangán és a vas. A retek csípős ízét azok az olajok adják, amelyek a gyógyhatását is biztosítják. Tisztítja a légutakat, segíti a légzést. Jó hatással van az érrendszerre, vizelethajtó, gyulladáscsökkentőként is számon tartják. Magas a víz- és a rosttartalma, jó az emésztésre.

  • zeller

A zeller már nem az a zöldség, amit önmagában szívesen ropogtatunk, de egy almával összereszelve, egy kis citromlével meglocsolva szuper saláta válik belőle. Megéri ilyen trükkökkel megszeretni nyersen is a zellert, ugyanis rengeteg jótékony hatása van. Erős vízhajtó, serkenti a veseműködést, a bélműködést, salaktalanító hatású, így a diétába is jól beilleszthető. Magas az ásványianyag-tartalma: nátriumot, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot és flavonoidot tartalmaz. Természetes fájdalomcsillapítóként, gyulladáscsökkentőként és idegnyugtatóként is működik.

A zeller vízhajtó, serkenti a veseműködést, a bélműködést, salaktalanító hatású, így a diétába is jól beilleszthető Forrás: Shutterstock
  • savanyú káposzta

A fehér káposzta fermentált, azaz erjesztett változata a savanyú káposzta, ami rendkívül egészséges. Gazdag C-vitaminban, de B6- és K-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül bővelkedik nátriumban, vasban, mangánban, folsavban. Az erjesztő eljárás miatt a káposzta probiotikussá válik, azaz kifejezetten barátja a gyomornak. Segíti a bélflóra egyensúlyát, hiszen megnöveli a belekben a jó baktériumok arányát. Mivel kalóriatartalma alacsony, viszont rostot és lassú felszívódású szénhidrátot is tartalmaz, kifejezetten jó szolgálatot tesz a diétában.

Sikertörténet: 65 kilót fogyott az étrendje átalakításávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190130-ashley-javar-64-kilot-fogyott-az-etrendje-megvaltoztatasaval.htmlAshley Javar már ötéves korában tudta, hogy túlsúlyos, de közel húsz évnek kellett eltelnie, hogy ezen változtatni tudjon. A kórházban eltöltött napok, a kiszolgáltatottság ébresztették rá, hogy nem mehet ez így tovább. Ismerd meg Ashley történetét! Ez Zsír!OrigoKeressük 2018 legnagyobb átalakulóját: bemutatjuk a zsűrithttp://www.life.hu/ez-zsir/20190128-keressuk-2018-legnagyobb-atalakulojat-bemutatjuk-a-zsurit.htmlHárom kategóriában – fogyás, izomtömeg-növelés, sportteljesítmény – keressük 2018 leginspirálóbb sikertörténeteit. Jelentkezz te is, töltsd fel az átalakulásod történetét február 3-ig a BioTechUSA által meghirdetett nyereményjátékra. Hogy jobban képbe kerülj, most bemutatjuk az egyes kategóriákat képviselő zsűri tagjait. Ez Zsír!OrigoÖngyilkos akart lenni, a sport végül megmentette az egykor 162 kilós férfi életéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190125-86-kilot-fogyott-es-180-fokos-fordulatot-vett-noah-kingery-elete.htmlNoah Kingery 162 kilósan már gondolni sem merte, hogy valaha is boldog lesz. Két komoly tragédia és trauma kellett ahhoz, hogy az élete teljes fordulatot vegyen. Ismerd meg Noah történetét! Ez Zsír!OrigoEz a 10 perces hasizomtorna csodákat tesz a testeddelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190123-a-10-perces-hasizomtorna-csodakat-tesz-a-testeddel.htmlMegfogadtad, hogy idén nyáron kockahasat villantasz? Ha szeretnél bomba formába kerülni, próbáld ki ezt a 10 perces edzést, és csináld mindennap. Ez Zsír!OrigoLelki egészségre fel: 3 meditációs tipp kezdőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190124-lelki-egeszsegre-fel-meditacios-tippek-kezdoknek.htmlTudjuk jól, hogy a testi és a lelki egészség kéz a kézben jár. Bármelyik nélkül fél emberek vagyunk. A lelki problémák okozta megbetegedések száma ráadásul a 21. században egyre nő, a lelki egészség kérdése így egyre nagyobb teret kap. Ha te is szeretnél vele foglalkozni, próbáld ki például a meditációt! Ez Zsír!Origo144 kiló volt, ma már maratonokat fut a fiatal férfihttp://www.life.hu/ez-zsir/20190123-max-kapelus-eletmodvaltassal-fogyott-50-kilot-most-maratonokat-fut.htmlA főiskolai kicsapongó hétköznapok indították el Maxot az egészségtelen életmód és a hízás útján. Azóta 180 fokot fordult vele a világ. Ismerd meg Max Kapelus történetét. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.