Csempéssz több leveles zöldséget a napi étrendedbe – Finom, gyors és egészséges

2019.03.06. 11:00

Szinte hihetetlen, de van élet a rukkolán és a madársalátán kívül is. A leveles zöldségeket elsősorban nyersen, turmixként érdemes fogyasztani, de sokan vannak, akik nem kedvelik az így nyert egészséges leveket. Számukra megoldást jelenthet enyhe párolásuk és fűszerezésük.

 

Miért annyira fontosak a (zöld) leveles zöldségek?  

A tudatos és egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezik a leveles zöldségek, hiszen rengeteg vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaznak, valamint alacsony a kalóriatartalmuk. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetsz szervezeted optimális működéséért és akár a súlyos betegségek elkerüléséért.

Nézzünk néhány példát a leveles zöldségekre:

  • Vadkáposzta (fodros kel) – szinte hihetetlenül magas az A- és K-vitamint-tartalma, egy bögrényi mennyiség bőven fedezi ezek napi ajánlott bevitelét. Ezeken túl béta-karotin- és luteinszintjének köszönhetően sejtvédő hatása is van.
A vadkáposztának hihetetlenül magas az A- és K-vitamint-tartalmaForrás: Shutterstock
  • Kelkáposzta – igen gazdag A-, K-, C-vitaminban és kalciumban, ezeken túl antioxidáns-tartalma is magas. Védi a szív és a tüdő egészségét, valamint erősíti az immunrendszert.
  • Kínai kel – bővelkedik A-, C-, K-vitaminban, kalciumban és folsavban, ezeknek köszönhetően javítja a csontok és a szív egészségét, valamint általános immunerősítő is.
  • Spenót – gyerekkorunk „utálatos” zöldségét felnőtt fejjel számtalan okunk van megbecsülni. Gazdag A-, C-, B12-vitaminban, káliumban, vasban, kalciumban és fehérjében. Rendszeres fogyasztása nemcsak a bőrt teszi szebbé, de csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, valamint energizáló és gyulladáscsökkentő hatású is.
  • Mángold – igazi tápanyagbomba: A-, C-, K-vitamin, kálium, magnézium, mangán és vas is van benne. Elsősorban a csontokra, a tüdőre és a szívre fejti ki jótékony hatását. Sőt, a vércukorszintet is segít beállítani.
A mángold elsősorban a csontokra, a tüdőre és a szívre fejti ki jótékony hatásátForrás: Shutterstock
  • Római saláta – nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és K-vitamint, magnéziumot, mangánt, káliumot, vasat, cinket, foszfort és rezet. Többek között csökkenti a májbetegségek és a rákos daganatok kialakulásának kockázatát, valamint erősíti a csontokat.
Forrás: Shutterstock
Az 5 legegészségesebb téli zöldség

Habár télen nincs olyan nagy választék, azért nem kell lemondanod a hazai zöldségekről, amelyek rendkívül egészségesek, és még fogyni is lehet velük. Sőt, a legszuperebb, hogy egész évben beszerezhetők. Olvasd tovább!

Így készítsd el őket!

Válogass össze 2-3 fajta leveles zöldséget, alaposan mosd meg őket. Hevíts fel egy wokot vagy teflonserpenyőt, csepegtess bele egy kevés olívaolajat, és dobd rá a lecsepegtetett zöldeket. 3–5 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett párold készre. Még melegen szórhatsz rá egy kis tengeri sót és borsot, hogy ízletesebb legyen. Tejföllel vagy egy kis tejszínnel meglocsolva még finomabb lesz.

Forrás: Shutterstock

Magvakkal, egyéb zöldségfélékkel, sajtokkal, tojással magában is laktató ételt kapsz, de köretként is tökéletesen megállja a helyét.

zöldtápanyagegészségesleveles zöldségekzöldségkáposztatáplálkozássaláta