Mennyei és különleges lekvárok

dzsem lekvár egészséges életmód zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Unod a hagyományos barack és szilvalekvárt, és valami ízletes újdonságra vágysz? Íme néhány különleges lekvár, melyek magukban is isteniek, de süteményekbe használva is imádni fogod őket.

Tartósítószer nélkül

Az egészséges életmód hívei és a fogyókúrázók régóta keresik a bio gyümölcsökből elkészített lekvárokat, ezek mérete viszont általában fordítottan arányos az árával. Tekintve, hogy a lekvár meglepően sok ételhez elengedhetetlen, egyre többen készítik el őket inkább saját konyhájukban. Ezek a különlegességek különféle adalékanyagok és tartósítószerek nélkül is hihetetlenül finomak, s ugyanúgy elállnak évekig, mint a nagymama hagyományos verziója.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Alma-homoktövislekvár

A sárga színű bogyók igazi kis egészségbombák: nemcsak a rák, szívbajok vagy különböző gyulladások ellen lehetnek hatásosak, de vitamin- és ásványianyagtartalmuk is jelentős. Fél kilónyi bogyóhoz két-három almára lesz szükséged, és két fazékra: egyikben a darabokra vágott almát, másikban a homoktövist főzd meg, majd passzírozd át mindkettőt, és keverd össze. Amennyi levet kapsz, annyi cukrot használj. Az édesített gyümölcsöt ismét tedd fel főni, majd kanalazd a megtisztított befőttesüvegekbe. Száraz dunsztban két-három nap múlva már címkézheted is az egészséges lekvárokat.

Bodzalekvár

Gyógynövényként ősidők óta használjuk a bodzát: az egyik legjobb szer a meghűlés ellen, de vértisztításra és reumára is alkalmazzák. Virágjából általában szörpöt, bogyóiból lekvárt készítenek. Utóbbihoz egy villa segítségével válaszd le a megmosott bogyókat a kocsányokról, s egy kilogrammnyihoz adj harminc dekagramm cukrot. Ha ízesítenéd, almát, citromhéjat, citromlevet, más bogyós gyümölcsöket, de akár fahéjat vagy vaníliás cukrot is használhatsz. A bodzát a cukorral, az ízlés szerint válogatott további hozzávalókkal és annyi vízzel, ami ellepi, tedd fel főni - esetleg egy teáskanálnyi citromsavat is használhatsz a tartósítás érdekében. Negyed óra után húzd le a tűzről, és töltsd üvegekbe. Száraz dunsztban hagyd kihűlni.

Levendulás sárgabaracklekvár

A hagyományos sárgabaracklekvárt pont annyira bolondítja meg a levendula, hogy pikáns, ám nagyon finom és harmonikus végeredményt kapj. Másfél kilogramm kimagozott sárgabarackhoz 300 gramm cukorra, ízlés szerint egy kis- vagy egy evőkanálnyi szárított levendulára, és ha nem bízol a lekvár besűrűsödésében, vagy nincs időd órákig főzőcskézni, zselésítőanyagra lesz szükséged. Kezdetnek turmixold össze a barackokat - ha idegenkedsz a héjától, forró vízbe mártva könnyebben lehúzhatod róluk, ám így időigényes a folyamat. Ha a szárított levendulád kis levelekből áll, akkor mozsárban törd össze, vagy daráld le, és így add a gyümölcshöz. A levendulás gyümölcspürét tedd lábasba, add hozzá a cukrot, és kezdd főzni - ha szeretnéd, most jöhet bele a sűrítő anyag, melyből már teljesen természetes változatot is találsz -, s forrástól számolva pár perc főzés után merheted is az üvegekbe. Feje tetejére állított állapotban, száraz dunsztban három darab 370 milliliteres üvegnyi lekvárt kapsz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock


Sárgarépalekvár

Elsőre talán furcsán hangzik, de a sárgarépa édes íze miatt kifejezetten lekvárhangulatú végeredményt kapsz - ha elsőre idegenkedsz az élménytől, naranccsal is párosíthatod. Egy kilogrammnyi répát tisztíts meg, szeletelj fel, és tegyél fel egy fazékban főni annyi vízzel, ami épp ellepi. Ha puhára főtt, pürésítsd. Ezután egy maréknyi mandulát darálj le, facsard ki négy citrom levét, s kettőről a héját is reszeld le. Mindezeket ízlés szerint fél-egy kilogrammnyi cukorral együtt add a sárgarépához - ha narancsot is tervezel a különlegességbe, akkor itt adj hozzá egy pohár 100%-os narancslevet - , majd tedd fel főni egy kicsit. Végezetül a különleges ízélmény kedvelői pár evőkanál rumot is hozzáadhatnak a forró lekvárhoz, melyet már csak üvegekbe kell tölteni, s mehetnek is dunsztolódni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.