rántott hús grillezés a nap cikke vasárnapi ebéd egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges életmód legnagyobb ellenérve az, hogy a hiedelmek szerint sokkal többe kerül, mint a hagyományos étkezés. Ez azonban nem feltétlenül igaz, főleg, ha a mennyiségekre is odafigyelsz.

Beszéljenek a számok

A teljes kiőrlésű liszt a sima helyett, vagy az egészséges cukorpótló a megszokott kristálycukor helyett valóban drágább, ahogyan a zöldségek, gyümölcsök sem tartoznak az olcsó mulatságok közé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne élhetnél egészségesebben, majdhogynem ugyanannyi pénzből, mint korábban - elég, ha a gyorséttermek horribilis áraira gondolsz. De még ha a plusz költség árán a krónikus betegségeket és az ezekkel járó gyógyszerköltséget is kiiktatod, akkor már bőven az egészséges életmód felé billen a mérleg. Ennek szellemében megmutatjuk, hogyan készíthetsz el egy szokásos vasárnapi ebédet úgy, hogy a koleszterin- és vércukorszinted is normális szinten maradjon.

Thinkstock
Thinkstock

A jó öreg rántott hús

A tipikus magyar vasárnapi családi ebédből nem hiányozhat a hús- vagy gulyásleves, a rántott hús krumplival, savanyúsággal, s persze a sütemény egy pohár kólával vagy más üdítővel. A gond - a levesen kívül - csak az, hogy mindezzel akár ezer kalóriát is bevihetsz a szervezetedbe egy ültő helyedben, nem is beszélve a magas só-, cukor- és zsírtartalomról, a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok hiányáról. Egy adag húsleves csak pár száz forintnyi terhet jelent, de a sertéshúsból készült rántott hús panírral már 3-400 forintba kerül szeletenként, a krumplipüré nagyjából kétszáz forintot kóstál. Az üdítőital és a sütemény is kitesz pár száz forintot, pláne, ha sok fogy belőle.

Az egészséges-fogyókúrás változat

A húslevessel semmi probléma sincs, így azt nyugodtan benne hagyhatod az egészséges menüben, a rántott húsról viszont már lebeszélnénk. Hiába a magas hőfokon sütés, így is magába szívja az étolajat, a panír tele van szénhidráttal, maga a hús pedig nem igazán diétás. Ezzel szemben egy szelet natúr csirkemell grillezve csak 50-70 kalória körül mozog, de ha nagyon ragaszkodsz a panírhoz, akkor kipróbálhatod zsemlemorzsa helyett dióba forgatva, liszt nélkül - vagy használj szénhidrátcsökkentett lisztet és zsemlemorzsát. Ezek sajnos nem a legolcsóbb termékek, hiszen egy kiló liszt legalább ötszáz forint, de a fogyókúrádban mindenképpen segítségedre vannak. Ha nem szeretnél ilyenekre költeni, akkor egyszerűen süsd kevés olívaolajban panír nélkül a húst, vagy grillezd, és máris spóroltál. A krumpli mint köret ugyan nem egészségtelen, de diétásnak már nemigen nevezhető, ezért párolt zöldségekkel vagy friss salátával helyettesítsd. Ezzel persze a költségek is nőnek, de ilyenkor nyáron viszonylag olcsón juthatsz hozzá a friss zöldségekhez, ha pedig van saját kerted, tovább faraghatsz az árukon. Egy jó adag saláta boltban vett zöldségekből akár három-ötszáz forintra is rúghat öntettel, de cserébe rengeteg fontos vitaminnal lát el. Sütemény helyett egyél idénygyümölcsöket, melyek szintén viszonylag alacsony áron kaphatók, vagy süss teljes kiőrlésű liszttel és édesítőszerrel - ezzel egy adag süti árát körülbelül 100-200 forinttal növeled, de a zsírpárnák legalább nem nőnek az árakkal együtt. Az igazi spórolás pedig az, ha egyáltalán nem eszel édességet: semmibe sem kerül.

Thinkstock
Thinkstock

A kevesebb több

Ha diétázol, akkor nemcsak az ételek alapanyagán kell változtatnod, de a bevitt mennyiségen is: ráadásul ha mindenből kevesebbet eszel, akkor a költségeken is spórolsz. Az innivalókra is figyelj oda: egy pohár kóla nemcsak egészségtelen, de száz kalóriát ad a menühöz, így helyettesítsd: igyál ásványvizet vagy cukrozatlan gyümölcslevet. Az édesítőszerrel, citrommal készített limonádé is jólesik a nyári melegben, még a szervezetedet sem rombolod vele, és nem drágább, mint a szénsavas üdítő.
Összességében elmondhatjuk, hogy egy egészséges vasárnapi ebéd pár száz forinttal többet kóstál, és szakítani kell hozzá a hagyományokkal is, de megéri: az egészséged nem lehet elég drága.

Ági (27) már el sem tudja képzelni a régi ebédeket

"Büszkén mondhatom, hogy egyelőre tíz kiló mínusznál tartok. Nem vagyok valami sportos alkat, enni pedig mindig is szerettem, így a trükköm a táplálkozás: minden egészségtelen vagy hizlaló részét helyettesítem. Lassan szakértője vagyok a szénhidrátcsökkentett lisztkeverékeknek, a természetes cukorpótlóknak, a zöldségek kalóriaértékének, de megéri. Régen a vasárnapok az egész napos evésről szóltak a szüleimnél, tömtem a süteményeket, és persze a rántott húst, sajtot, pörköltet tésztával, és még sorolhatnám. Az utóbbi egy évben viszont már a családom is hozzászokott a hóbortomhoz, és ahhoz, hogy magammal viszem a saját készítésű ebédemet dobozban. Azt sajnos tapasztalom, hogy a diéta többe kerül, de ha arra gondolok, mennyit költöttem volna később inzulinra, máris jobb a kedvem..."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.