a nap cikke hátizom Nagy Amarilla farizom egészséges életmód mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár az ősz közeledtével előkerülnek a pulcsik és a kabátok, nem árt formában tartani magad, hiszen jövőre is lesz bikiniszezon. Ha az egyre hűvösebb estéken már nem szívesen mozdulsz ki otthonról, akkor itt az alkalom, hogy elsajátíts néhány szuper, otthon is végezhető gyakorlatot. Feszes popsira, szálkás karokra, lapos pocakra és izmos combokra vágysz? Nagy Amarilla aerobikoktató az utóbbi hetekben megmutatta nekünk a kedvenc gyakorlatait. Lássuk őket!

Mielőtt megkezded az edzést, arra figyelj, hogy szánj legalább 5-6 percet a bemelegítésre. Mozgasd át apró fejkörzésekkel a nyakcsigolyákat, a vállövet és a karok izmait. Végezz el néhány gerincgördülést, csípőbillentést, és melegítsd be a combizmokat is. Ha van kedved, bemelegítés gyanánt biciklizhetsz is pár percet - a lényeg az, hogy csak ezek után állj neki az edzésnek.

1. Szálkás karok pár hét alatt

Nem kell, hogy izmosra gyúrd magad, de egy nőnek nem árt, ha szépek és tónusosak a karjai. Az egyik kedvenc gyakorlatunk a hátsó fekvőtámasz, ami fantasztikusan formálja a tricepszedet. A könnyített verzió a következő: helyezkedj el ülő helyzetbe, a lábak legyenek majdnem telitalpon. A matrac szélességénél egy picit keskenyebben támaszd magad mögé a karokat, a kéz ujjai a popsid felé néznek. Figyelve, hogy a könyökök nem mennek ki oldalra, engedd lassan magad szinte teljesen le a talajig, majd onnan vissza. Arra figyelj, hogy a hát egyenes maradjon. Ha van kedved, végezd a nehezített fekvőtámaszt, melyet itt mutattunk meg korábban a többi kedvenc karizom-gyakorlatunk mellett.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

2. Formáld a mellizmokat!

Nem árt tudnod, hogy a rendszeres mellizom-gyakorlatok végzésével nagyon sokat javíthatsz a kebleid állagán. Ehhez az egyik leghatékonyabb gyakorlat a női fekvőtámasz: térdelj a talajra, a karokkal támaszkodj a matrac két végénél. Minél mélyebbre viszed a testsúlyt, annál nehezebb a gyakorlat. Lassan kezdd behajlítani a karokat, engedd le a mellkasodat a talaj felé, majd told vissza a testedet. Végezd el 3x15 alkalommal a gyakorlatot. Persze nem ez az egyetlen gyakorlat erre az izomcsoportra - korábban itt mutattunk még jó néhány remek és igazán hasznos gyakorlatot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

3. Küzdj derekasan!

Ki ne vágyna tónusos, karcsú derékra? Nos, ehhez is, mint minden máshoz, edzeni kell, méghozzá a megfelelő gyakorlatokkal. Pár hete ebben a cikkben már bemutattuk a leghatékonyabb módszereket, ezek közül a mi kedvencünk a következő: szerezz be egy sportboltban kapható egyszerű, párszáz forintos gumilabdát. Tedd be a két boka közé, majd feküldj oldaltfekvésbe. Az alul lévő karral nyújtózkodj a talajon, a fenti karral enyhén támaszkodj meg a mellkas előtt, hogy a törzs ne essen be előre. Húzd be a hasadat, billentsd picit magad alá a popsidat, szorítsd össze a labdát, és lassan emeld el a páros lábadat a talajtól. Végezz 30 apró emelést oldalanként, lendület nélkül.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

4. Formáld a combokat!

Viszonylag hamar meglátszik, ha rendszeresen végzel combizomerősítő gyakorlatokat. Ne hidd, hogy a virgácsaid vastagabbak lesznek - ha a megfelelő gyakorlatokat végzed, a tónusos, formás külső garantált. Kedvenc edzésünk erre a testtájra a klasszikus guggolás: helyezkedj el vállszélességű terpeszben, a térdeket enyhén hajlítsd be, a karokat nyújtva kulcsold mellmagasságban. Billentsd magad alá a popsidat, és az egyenes hátat megtartva ülj le egy képzeletbeli székre, úgy, hogy a combok párhuzamosak legyenek a talajjal. Lassan végezd el 50-szer a gyakorlatot, és figyelj arra, hogy erőből dolgozz, ne lendületből. Ebben a gyakorlatban a négyfejű combizom mellett a farizmok is aktívan részt vesznek. Azért érdemes a belső combodat is edzeni - ilyen és még több combizom-gyakorlatot itt mutattunk be korábban.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

5. Küzdj a kerek, feszes popsiért!

Következzen a hölgyek talán legkritikusabb testtája: a farizom. Ha azt szeretnéd, hogy valóban kerek és formás legyen ez a testrészed, akkor bizony nem árt hetente legalább 3 alkalommal nekiállni az edzésnek. A következő gyakorlat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy tökéletessé formáld a popsidat: helyezkedj el oldaltfekvésben, a térdeket húzd fel magad elé derékszögbe, a fejedet támaszd a tenyeredbe. Húzd be a hasadat, és nyújtsd ki magad elé a fent lévő lábadat. A térd legyen picit laza, és pipáljon a lábfej. Az a könyök, amin elöl támaszkodsz, végig legyen leszorítva a talajra. A kinyújtott lábaddal végezz apró és lassú emeléseket - elég csak 5 centit emelni és leengedni a lábadat. Végezz el 100 darab emelést. Figyelj arra, hogy ne lendületből, hanem erőből hajtsd végre a gyakorlatot, hogy a mélyizmok dolgozzanak. Ha túl vagy a 100 emelésen, lassan tedd vissza a lábadat, kicsit masszírozd át, és jöhet a másik oldal. Ha nincs kedved az emeléseket számolgatni, használj stoppert: oldalanként minimum 3-4 percig tartsd ki statikusan a gyakorlatot. Ha van kedved tovább formálni a farizmokat, kattints ide, és próbálj ki még több gyakorlatot!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

6. Így lesz kockás, lapos a has

A lapos hasért nemcsak edzéssel, de megfelelő táplálkozással is tenni kell. A mozgás azonban elengedhetetlen - a hasizomgyakorlatok nagyban hozzájárunak a tónusos hasizmok kialakításához. Nemrég itt mutattunk néhány gyakorlatot, melyekkel sokat tehetsz a tökéletes hasizmokért. Kezdd az alapoknál, méghozzá egy egyszerű haspréssel: helyezkedj el hanyattfekvésben, húzd a lábakat telitalpra csípőszélességű terpeszbe. Tedd a kezeket a tarkóra, az álladat pedig ne szorítsd a mellkasodhoz. Képzeld el azt, hogy az állad és a mellkas között egy teniszlabda van, így a tekintetedet irányítsd felfelé. Húzd be a hasadat, emeld meg a felsőtested annyira, hogy a képzeletbeli melltartópántod ne érjen a talajhoz. Majd lassan engedd vissza magad a szőnyegre. Ha ezt könnyűnek találod, akkor csak félútig engedd vissza magad. Mindig a feljövetelnél fújd ki a levegőt, és a lejövetelnél vegyél egy mély lélegzetet. Lassan végezd a gyakorlatot, hogy a mélyizmaid dolgozzanak.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

7. Formáld a hátizmokat!

Sokan elhanyagolják, pedig nagyon fontos része a napi edzésnek a hát izmainak dolgoztatása. A rendszeres ülőmunka és a kevés terhelés miatt az emberek egy jelentős részének nagyon gyengék a hátizmai, ezen azonban mindenképp változtatni kell. Ráadásul a lapos has egyik alapfeltétele az erős hátizomzat. Végezd rendszeresen a következő gyakorlatot: tegyél a talajra egy aerobikórán használt matracot, ha ilyened nincs otthon, akkor egy pléd is megteszi. Helyezkedj el hasonfekvésben, a kezeket tedd a tarkóra. Lassan emeld meg a felsőtestedet, 1-2 másodpercig tartsd ki, majd engedd vissza a talajra. Ha nehezíteni akarsz, akkor tartsd meg magad a talaj fölött. Végezz el 30 emelést. Persze van még számtalan nagyszerű edzésmódszer a hátizmok edzésére - innen szemezgess bátran!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

+ Ne hanyagold el a nyújtást!

Ha alaposan megdolgoztattad az izmaidat, akkor rád fér egy alapos nyújtás. Érdemes minden igénybe vett izomcsoportot átnyújtani, és az edzés ezen részére legalább 10 percet szánni. A korábbi cikkekben bár bemutattuk a leghatékonyabb nyújtó pózokat. Ne feledd, az erős, egészséges test kulcsa nem csak a sok edzés: a rugalmasság és a lazaság is fontos!

Elárulta a kockahas titkát Dombi Rudolfhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130822-dombi-rudolf-olimpiai-es-europabajnok-kajakozo-elarulta-a-kockas-has.htmlOláh Gergő futással égeti a zsírthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130812-olah-gergo-enekes-az-xfaktor-gyoztese-futassal-egeti-a-zsirt.htmlKülönleges sportokat űznek a világsztárokhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130722-kulonleges-es-uj-sportok-iden-a-szorfdesztkan-evezes-a-gladiator.htmlFérfi a rúdon - Bajnok lett Norberthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130730-krajnyak-norbert-lett-magyarorszag-elso-rudfitnessbajnoka.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.