Hazugságra tanít, aki tiltással nevel? Ezt mondja a szigorú szabályokról a szakértő

Forrás: Shutterstock -
tinédzser őszinteség szabályok gyereknevelés
A túlságosan szigorú nevelés hatással lehet arra, hogy a tinédzserek mennyire őszinték a szüleikkel. A szabályok természetesen fontosak, de érdemes azokat a gyerekkel is megvitatni és figyelembe kell venni az ő meglátásait is ahhoz, hogy mentálisan egészséges felnőttet neveljünk.

A szigorú szülők úgy érezhetik, hogy helyesen cselekszenek, hiszen minden szabály azért születik, hogy megvédjék gyermekeiket, de a kommunikáció hiánya a kemény előírások felállításakor károsíthatja a szülő és gyermek kapcsolatát, őszintétlenséget eredményezhet, ráadásul még kockázatosabb viselkedésre késztethetik a tiniket. Ha nem érzik úgy, hogy megbíznak bennük, kevésbé valószínű, hogy megnyílnak a szüleiknek. 

"A kutatások azt támasztják alá, hogy azoknak a szülőknek, akik kifejezik a vitára és a tárgyalásra való nyitottságukat, ahelyett, hogy engedelmességet követelnének, pszichológiailag egészségesebb gyermekeik vannak"

 - mondja Dr. Emily Edlynn klinikai pszichológus és háromgyermekes anyuka. "Azok a tizenévesek nagyobb valószínűséggel küzdenek mentális egészségügyi problémákkal és kockázatos viselkedéssel, például kábítószer-használattal, akiknek a szülei szigorú szabályokat állítanak fel anélkül, hogy azok alkalmazkodnának a tinédzserek növekvő függetlenségi igényéhez" - mondja Dr. Edlynn. "Amikor egy tinédzser úgy érzi, hogy nem vitathatja meg nyíltan a szabályokat, végül ilyen kevésbé egészséges módon érvényesíti függetlenségét."

A túlzott szigor nem feltétlenül előremutató
Forrás: Forrás: Shutterstock

A bizalom kiépítése a legfontosabb. A szülőknek bízniuk kell abban, hogy a tinédzser képes felelősségteljes döntéseket hozni, a tininek pedig abban, hogy bármikor fordulhatnak a szüleikhez. 

Természetesen nem kell eltörölni az összes szabályt, csak egészséges mennyiségű és ésszerű korlátokat kell szabni, és érdemes bevonni a gyerekeket is ezeknek a felállításába. 

Ha van mozgásterük arra, hogy saját maguk hozzanak meg döntéseket, és megtapasztalhatják a normális tinédzserkori tevékenységeket, akkor a korlátozások remekül működhetnek.

"Ahhoz, hogy támogassuk a tinédzserek egészséges fejlődését, miközben fenntartjuk az egészséges határokat, tegyünk fel nyílt kérdéseket, hogy megértsük a nézőpontjukat, és működjünk együtt velük a szabályok és elvárások módosításán" - mondja Dr. Edlynn. "Ez a folyamat ösztönzi a kritikus gondolkodást, és azt mutatja, hogy értékeljük a véleményüket, még akkor is, ha a szabálymódosítás végül kompromisszumos megoldásnak bizonyul."

A generációd meghatározza a gyereknevelési stílusod: ezek az X, Y és Z generációk jellemzői

Az, hogy melyik generációba születtél, hatással lesz arra, ahogy a gyereked neveled, akár az ezredfordulós, akár az X, akár a Z generációhoz tartozol. A szakértő elmondja, mik a jellemzői a különböző generációknak.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.