A középkori orvosok igen bizarr tanácsokkal látták el az embereket. Különösen igaz vot ez a várandós nőkre, akik számára még arra is volt praktika, hogy a szívük alatt hordott gyermek biztosan fiú legyen. A mai tudásunkkal elképesztően bizarr, gyakran egészségromboló orvosi javallatok következnek, amiket semmiképp se kövess, ha épp babát vársz.

Forrás: Getty/De Agostini Editorial
Középkori őrületes várandós tanácsok
Azt már egyszer bebizonyítottuk, hogy a középkorban te is parasztként szerettél volna házasodni. De mi a helyzet a szüléssel? Nos, az egyik kasztban sem volt egy leányálom, a tortúra pedig már a várandósság alatt megkezdődött − bár a 19. századi láncfűrészes császármetszéshez képest talán még ez is jobb volt. A Cambridge Scholars Publishing kiadó gondozásában kiadott tanulmánykötet, amelyben középkori tudományos és vallási szövegek kaptak helyett, többek között arról is ír, hogy milyen ételek és italok fogyasztását javasolják és tiltják a várandós nők számára. A 15. századi itáliai orvosok olyan étrendi tanácsokkal látták el a terhes nőket, amikről egy mai szakorvos kifutna a világból.
Víz? Na még csak azt kéne!
Michele Savonarola, a Padovai és a Ferrarai Egyetem professzora a nemes asszonyok egészségéért felelt. Feljegyzéseiben kifejti, hogy a várandós nőknek nem szabad vizet inniuk, helyette a száraz vörösbort ajánlja. Tény, hogy a középkorban az ivóvíz minősége meg sem közelítette a mai csapvízét, de az udvari orvos nem emiatt tiltotta tőle a nőket. Szerinte a víz fogyasztása lehűtötte a testet, ami árthatott a magzatnak, nem mellékesen pedig nagyobb eséllyel született lány. Ezzel szemben a finom bor meleg és száraz volt, igazi fiúbarát ital. Savonarola a gránátalmával sem volt teljesen kibékülve. Úgy vélte, ha a várandós nő az egész gyümölcsöt megeszi, azzal növeli a vetélés kockázatát, de a levét ihatta, természetesen borba keverve – olvasható a Medievalist történelmi oldalon.

Forrás: Getty Images
Tiltott ételek a középkorból
A középkori hiedelmek szerint az ételek többek voltak egyszerű tápláléknál. Szabályozták ugyanis az érzelmeket, kedélyállapotot és a test „hőmérsékletét” is – ez utóbbi egyébként nem volt annyira földtől elrugaszkodott, hiszen a kínai holisztikus orvoslás is hasonló módon különbözteti meg az ételeket. A korszak emberei úgy hitték, ha valaki túlzásba viszi a „hideg” vagy „nedves” fogásokat, tartós rosszkedvre és testi bajokra számíthat. A nőknek különösen szigorú várandós étrendet kellett tartaniuk. Savonarola például a teljes kiőrlésű és korpás kenyeret egyenesen tiltólistára tette, helyette kizárólag fehér búzakenyeret ajánlott. Az áldott állapotban lévő hölgyek számára szintén kerülendő volt a sült hal és a túl sok gyümölcs fogyasztása, mert az egyetemi professzor szerint ezek az ételek lelassították a szervezetet, ami hatással lehetett a magzat fejlődésére.
A fiúgyártó várandós étrend
Az, hogy a középkori hit szerint a születendő baba neme az anyán múlt, nem újdonság – bár ma már tudjuk, hogy ezt legalább nyolc tényező befolyásolja. Savonarola azonban még ezen is csavart egyet. Azt állította ugyanis, hogy a magzat neme kizárólag az anya étrendjén múlik. Ha meleg, száraz, „tüzes és harmonikus” ételeket fogyasztott, jó eséllyel hozott fiút a világra. Bár ezen ma már csak mosolygunk, akkoriban azonban minden nő szigorúan betartotta az ilyen javallatokat, bízva abban, hogy gyerekük születik, nem pedig lányuk.
Mi lett volna veled 600 éve?
Jó középkori asszonyként követed az orvosok utasításait. Természetesen fiút akarsz világra hozni, így víz helyezz száraz vörösbort iszol egész nap, amitől nem is tűnt volna olyan sötétnek az a kor. A sült halat távolról kerülöd, de a gránátalmát is inkább elfelejted. Száraz és meleg ételekből állítod össze a várandós étrendedet, hiszen elhiszed, hogy csak ettől függ a leendő gyermeked neme. Manapság egy ilyen feltevés is nevetség tárgyát képezné, egy olyan korban azonban, ahol a tudomány és a hiedelmek még kéz a kézben jártak, nem is létezett ennél logikusabb terhesgondozás.
Nem volt elég a középkorból? Utazz vissza velünk pár száz évet:


