Naponta többször is dühöngő őrültté változik a 9 éves kislány

autizmus szindróma dühroham
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Naponta többször is dührohamot kap az az egyébként kedves kislány, aki egy különös genetikai rendellenességben szenved. Az ön- és közveszélyes rohamai akár három órán át is tarthatnak, ami miatt már csak egy párnázott "gumiszobában" aludhat.

Első pillantásra angyali kislánynak tűnhet a 9 éves Grace Fishwick, azonban egy genetikai rendellenesség, a Smith-Magenis szindróma miatt naponta többször is dühöngő őrültté változik át. A rohamai annyira súlyosak, hogy nemcsak szüleit és testvéreit bántja, hanem, ha nem fékezik meg, akár önmagában is kárt tehet. A kétségbeesett szülők ezért Grace hálószobáját átalakították rózsaszín, párnázott gumiszobává.

iStockPhoto
iStockPhoto


Képtelen kontrollálni magát

Az egyébként teljesen normális kislány szeret énekelni és táncolni, mint a többi vele egykorú gyerek, azonban ha rátör a roham, olyannyira kifordul önmagából, hogy rá sem lehet ismerni. Grace kirohanásai pár perctől akár órákig is tarthatnak, és ilyenkor képtelen kontrollálni magát. "Utána mindig nagyon szomorú és ideges lesz, hogy minket is bántott" - meséli édesanyja, Lisa.


Gyakran összetévesztik az autizmussal

A szindróma olyan ritka, hogy csak minden huszonötezredik embert érint, és az orvosok gyakran összetévesztik az autizmussal. Grace problémája óta Lisa a Smith-Magenis Szindróma Alapítvány vezetőjeként dolgozik, ami a hasonló helyzetű szülőket segíti. A szülőknek ugyanis nemcsak a gyerekek helyzetét kell megfelelően kezelni, hanem az emberek reakcióit is. "Sokszor odajönnek hozzám az utcán, hogy milyen rossz anya vagyok, néha még azt is mondják, hogy meg kellene ütnöm a lányomat." Pedig a kislány állapotáról senki sem tehet, és sajnos gyógymód sincs rá.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.