Eltávolították a kislány fél agyát, mert naponta 50-szer kapott rohamot

agy fejgörcs roham
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A ritka neurológiai rendellenességgel született kislány fél agyát eltávolították, miután már közel 50 görcsrohammal kellett megküzdenie naponta.

A kétéves Katie Verdecchia Aicardi-szindrómában szenved. Ez az örökletes betegség azzal jár, hogy az agyának két részét összekötő szerkezet hiányzik. Szülei, Maryalicia és Brian akkor vették észre először, hogy valami nincs rendben, amikor lányuknál 2008 áprilisában, mindössze egy hónappal születése után rövid görcsöket tapasztaltak. Az orvosok először megnyugtatták őket, de amikor a görcsök egyre erősebbé és gyakoribbá váltak, a szülők kórházba vitték Katie-t.

www.dailymail.co.uk
www.dailymail.co.uk

A vizsgálatokból kiderült, hogy a kislány Aicardi-szindrómában szenved, egy rendkívül ritka betegségben, amely az egész világon összesen 500 embert érint. Az állapot napi rendszerességgel görcsöket okoz, és gátolja a fejlődést. Az orvosok léziókat is felfedeztek az egyik retinája hátsó részén.

Katie-t különféle gyógyszerekkel kezelték, hogy visszaszorítsák a görcsöket, és javítsák motoros funkcióit. Sajnos azonban egyik sem bizonyult hatékonynak, és a kislány ugyanannyi időt töltött a kórházban, mint otthon. A szülőket ennek ellenére felbátorította lányuk fejlődése, aki közben megtanult járni, és kézjelekkel kommunikálni.

Idén augusztusban azonban az orvosok közölték a házaspárral, hogy lányuk minden nap szörnyű görcsrohamokat él át, és a halálozás esélye jelentősen megnőtt. Szeptemberben Katie neurológusa, a Kaliforniai Egyetem kórházából hemiszferektómia végrehajtását javasolta, vagyis azt, hogy műtéti úton távolítsák el a teljes jobb agyféltekét. A szülők beleegyeztek, miután megtudták, hogy ez a legjobb esély a normálisabb életre és a hirtelen, váratlan halál kockázatának csökkentésére.

Katie november 22-én esett át a nyolcórás műtéten, melynek során a Gary Mathern idegsebész által vezetett orvoscsoport elválasztotta a két agyféltekét, és eltávolította a jobb agyfélteke közepét. Kiderült, hogy a kislány frontális lebenye sosem fejlődött ki teljesen, ami megmagyarázza, miért hiányzott a mozgás a bal oldalán. Azt remélik, ez azt jelenti, hogy Katie mindent a bal agyféltekéjével tanult meg, ezért gyorsabban fel fog épülni. Katie nem szenvedett szövődményektől a műtét következtében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.