Így lehet szív nélkül élni: egy 37 éves cseh férfi fél éve él a legfontosabb szerve nélkül

a nap cikke daganatos betegségek akkumulátor szívdaganat szív- és érrendszer szívátültetés szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fél éve szív nélkül él egy 37 éves cseh férfi. Ma ő az egyetlen a világon, akinek ez a különleges létezés kézzelfogható valóság.

Jakub Halik szívét fél évvel ezelőtt egy rendkívül agresszív tumor miatt kellett eltávolítani szervezetéből. A daganat kiterjedése miatt nem lehetett szó "hagyományos" szívátültetésről, egyszerűen nem volt idő megvárni, amíg megfelelő donorszervhez jut a férfi, ezért orvosai úgy döntöttek, szíve helyére egy olyan eszközt építenek be, amely más esetben keringéstámogatóként funkcionálna, itt azonban a hiányzó szívet pótolja. Mindehhez egy külső, bőrönd méretű mobil eszköz kapcsolódik, amely az energiát szolgáltatja a szívizom munkáját helyettesítő szerkezet számára. A férfi a körülményekhez képest jól érzi magát, és egyetlen furcsaságról számol csupán be az érdeklődőknek: szokatlan számára, hogy nem dobog a szíve, valamint pulzusa sem tapintható. Jakub Halikról itt láthatsz képeket.

Szakértőnk, dr. Bodor Gábor szívspecialista, személyesen nem ismeri a férfi kórtörténetét, de azt megerősítette, hogy ami a fiatal tűzoltóval történik, valóban rendkívüli jelentőségű, hiszen az akkumulátorral működő szerkezet, amely jelenleg életben tartja, különleges eszköz, és remélhetőleg képes életben tartani a beteget mindaddig, amíg a megfelelő donorszív a rendelkezésére áll majd.

Thinkstock
Thinkstock

A szív daganatos megbetegedései viszonylag ritkák, 3000 emberből egy, ezen belül a rosszindulatú, agresszív daganat pedig extrém ritkán fordul elő. A leggyakoribb szívdaganatok a myxoma, a fibroma, a rhabdomyoma, valamint a lipoma. A myxoma a szívbelhártya, a rhabdomyoma a szívizomsejtek, a fibroma a szív kötőszövetei, a lipoma a zsírszövet túlburjánzását jelenti. Hogy mennyire tekinthető veszélyesnek a szív daganatos elváltozása, az leginkább a kialakulási helytől függ. Amennyiben a daganat a szívbillentyűket érinti, annak munkáját megakadályozza, akkor nagyobb valószínűséggel fordul drámaira a helyzet. Szerencsére a szívdaganatok, mivel döntően jóindulatúak, másként viselkednek, mint a többi szöveten megjelenő rákos elváltozások. Jobban körülírhatóak, könnyebben műthetőek, valamint kevésbé falánkak: nem pusztítják olyan hevesen a környező szöveteket.

A szívdaganatok kialakulásának okai ugyanolyan titokzatosak, mint az összes daganatos megbetegedés esetében: egyszerűen nem tudjuk, mi okozza, és sokszor a tünetek sem utalnak daganatos elváltozásra. A legtöbb esetben véletlenszerűen ismeri fel az egészségügy, mert egy más területen jelentkező probléma miatt kezdenek okokat keresni, és így bukkanhatnak a szív daganatos elváltozására. Illetve előfordulhat, hogy egy egyébként "veszélytelennek" tűnő szívritmuszavar vagy szívzörej hívja fel a figyelmet arra, hogy baj van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.