Zombinak nézték a 80 éves bácsit - tetszhalottak

halál temetés csoda tetszhalál kórház zombi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sírjából kikászálódó tetszhalott nem csak a horrofilmek alapeleme: valóban történnek olyan esetek, ahol a halottnak hitt emberek később köszönik szépen, jól vannak. A hüledező rokonok ilyenkor csodát emlegetnek: vajon valóban természetfeletti jelenségről vagy egyszerűen tetszhalálról van szó?

Gyermekei kérdésére válaszolt a halottnak hitt anya

Az 52 éves, szklerózis multiplexben szenvedő családanya, Tasleem Rafiq összeesett az otthonában, így a mentők a közeli kórházba szállították. Ott háromnegyed órán át sikertelenül próbálták újraéleszteni, pulzusát sem érezték, így otthagyták a kórteremben, az orvos pedig közölte a családdal a rossz hírt. Azok bementek elbúcsúzni a halottól, miközben az orvosok figyelmeztették őket, hogy az újraélesztési kísérlet során kapott adrenalinra a test még izomrángásokkal reagálhat, de ezek nem az élet jelei. A nő négy gyermeke az ágy mellett gyászolt, és anyjuk kezét fogták, miközben időnként úgy érezték, a halott nézi őket, vagy megmozdult, s végül az orvosok gyenge pulzust is észleltek, de a hosszú ideig tartó szívleállás miatt semmi jóval nem kecsegtették a családtagokat. Éjszaka aztán az egyik lány épp halottnak hitt anyjához beszélt, mikor az mindenki nagy meglepetésére válaszolt a kérdésére, egyre jobban lett, s végül agykárosodás nélkül épült fel a "kalandból".

Thinkstock
Thinkstock

Saját sírjából kellett kimásznia egy brazil kamionsofőrnek

Bár Tasleem kórházi körülmények között tért magához, addig a tizenegy éve fejbelőtt és megvert brazil kamionsofőr nem volt ilyen szerencsés: neki saját sírjából kellett kimásznia. A 43 éves Pedro da Silva Correát öt drogkereskedő támadta meg, megverték, majd egy közeli temetőbe vitték, ahol bedobták egy sírgödörbe, kétszer belelőttek a biztonság kedvéért, majd némi földet lapátoltak rá, és otthagyták. Pedro valahogyan túlélte a megpróbáltatásokat, s bár elájult, még lélegezni is tudott valamelyest a vékony földréteg alatt. "Temetése" után 13 órával magához tért, és súlyos sérülései ellenére kimászott sírjából, majd véresen, földesen elindult a kórház felé, nem kis riadalmat okozva ezzel a fejvesztve menekülő temetői látogatók és a járókelők között. A kórházba érve Pedrót megvizsgálták, fejéből kioperálták a golyókat, majd a rendőrség is vizsgálatot indított az ügyében.

Zombinak nézték a 80 éves bácsit

Egy dél-afrikai idős férfi pedig egy erős asztmaroham után valóban tetszhalottként a hullaházban tért magához, mivel pulzus híján halottnak nyilvánították. A család kérésére az elhunytat a hullaházban helyezték el, de a bácsi egy nap múlva magához tért, és elkeseredetten kiabálni kezdett, hogy engedjék ki. A riadt hullaházi dolgozók persze szellemnek tartották, kihívták a rendőröket, akik zombi helyett a meglehetősen zaklatott, de nagyon is életben lévő nyolcvanéves bácsit szabadították ki.

Jelzőszerkezetes koporsókat gyártottak, mert rettegtek az élve temetéstől

A halottnak hitt sérültek nem modern korunk találmányai, sőt: a megfelelő vizsgálatoknak és képzett orvosoknak köszönhetően ma már csak igen ritkán történik meg, hogy halottnak hisznek valakit, miközben még pislákol benne az élet. A halál folyamatában azonban több állomás van, s korábban a tudatlanabb emberek bizony gyakran tartottak valakit halottnak - tévesen. Mikor először sikerült vízbe fúltnak hitt, nem lélegző embereket életre pofozni, akkor dőlt le az első tévhit: aki nem lélegzik, az halott. Az 1700-as évek végefelé már elektromos áramütéssel próbálták helyreállítani a leállt szívet, tehát a megszűnő szívdobogás sem maradt meg egyértelmű jelként. Akkor viszont ha sem a légzés, sem a szívdobogás nem ad egyértelmű magyarázatot, mikortól tekinthető halottnak valaki? A tanácstalanság miatt sok élve eltemetett szerencsétlenről maradtak vissza legendák, s még Kossuth Lajos is élesen bírálta anno a magyar közegészségügyi helyzetet, mivel az előírt kétnapos halottkémlelést nemigen tartották be.

Thinkstock
Thinkstock

Az emberek pedig elkezdtek rettegni az élve eltemetéstől, így még jelzőszerkezetes koporsókat is gyártottak, egészen addig, míg a huszadik századi orvostudomány már - néhány kivételtől eltekintve - bizonyossággal állapította meg a halált.

Mi is az a tetszhalál?

Mikor egy baleset, trauma vagy súlyos betegség után valaki nem adott egyértelmű életjeleket magáról, mozdulatlanul feküdt, nem lehetett látni, hogy lélegzik, illetve pulzusa sem volt tapintható, bőre hideg és kékes volt, gyakran halottnak tekintették. Mivel sokan - köztük újszülöttek is - később felébredtek ebből a halálnak csak tűnő állapotból, az orvosok a légzésnél és a szívműködésnél sokkal egyértelműbb jeleit kutatták a halálnak: míg az ezernyolcszázas években a fő jel a test rothadása volt, napjainkban már a hullamerevség, a hullafoltok, a végbél hőmérsékletének 27 C° alá esése, vagy az elektromos árammal nem ingerelhető izmok, illetve az agyi tevékenység ellenőrzése sokkal pontosabb diagnózist ad - de így is előfordulhatnak tévedések.

A halál folyamata nem egyetlen pillanat

Bár a halált pillanatnyi történésnek tartjuk, igazából egy folyamat, mely a légzés és a keringés megszűnésével indul el. A tudatvesztés után van egy rész, ahol még visszafordíthatók a folyamatok, ez a klinikai halál állapota, mivel a légzés, a keringés és az agyműködés átmenetileg nem működik. Ha ezt a folyamatot nem fordítják meg, akkor bekövetkezik a biológiai halál, mely a szervezet teljes és végleges leállását jelenti. A visszafordíthatóság időpontjáról viszont nincsenek pontos információk, hiszen az agy oxigén- és vérellátás nélkül egyéntől, hőmérséklettől függően más-más ideig marad életképes. Amíg az agyhalál nem következik be, a beteg sokszor orvosi segítséggel életben tartható, s akár károsodás nélkül is felgyógyulhat attól függően, milyen hamar sikerült beavatkozni. De mint látható, szervezetünk nem csupán orvosi értelemben vett szövethalmaz, s előfordul, hogy segítség nélkül is egyszerűen - csodával határos módon - magához tér a halottnak hitt ember.

Láttad már? Benne vagyunk a tévében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.