párkapcsolat férfi szerelem szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legyenek akár nemkívánatos rajongók, avagy elküldhetetlen exek, a kitartó zaklatók alaposan meg tudják keseríteni egy nő életét. Íme 5 tipp, hogyan szabadulj meg tőlük!

1. Passzivitás

Ha valaki állandóan a nyomodban van, és nem hagy békén minden kérésed ellenére sem, akkor a legcélszerűbb először a passzív ellenállást bevetni vele szemben. (Már Deák Ferencéknek is működött a Habsburgok ellenében...) Mivel az illető minden jelzésedet, üzenetedet, találkozásotokat úgyis csak ürügynek fogja használni a további ostromokhoz, ezért inkább ne adj neki semmi lehetőséget: tekintsd levegőnek! Nyilvánítsd ki a viselkedéseddel és minden lehetséges gesztussal, hogy téged mennyire nem érdekel az illető, meg úgy általában ez az egész hajcihő. Ettől el fog menni az ő kedve is.

Thinkstock
Thinkstock

2. Ellentámadás

Azt is választhatod, hogy ellentámadásba lendülsz, és a saját fegyverével győzöd le. Ennek a módszernek a lényege, hogy éreztesd vele: milyen átélni a zaklatást, hogy aztán végül már ő érezze rosszabbul magát, és abbahagyja. Telefonok, netes üzenetek, a barátainak, családjának megkeresése az ügy érdekében - a módszer rendkívül hatékony, de energiaigényes. A hátránya pedig az, hogy ha kifogsz egy igazán pszichopatát, akkor vég nélküli sárdobálásba fulladhat az egész.

3. Humorfegyver

Egy férfit semmi sem ér nagyobb csapásként, mint ha nevetségessé válik és nők kacarásznak rajta (ehhez amúgy valószínűleg köze van a kisiskolás traumáknak az osztálytársnők vihorászásaival). Emiatt ha le akarsz szerelni egy zaklatót, keresd meg a gyenge pontját, és tedd őt nevetségessé! Ha lehet, minél nagyobb (akár élő, akár online) "közönség" előtt, és amikor már ő maga is úgy fogja érezni, hogy nevetségessé vált, garantáltan békén hagy téged.

Thinkstock
Thinkstock

4. Menekülés

Szégyen a futás, de hasznos: ha úgy érzed, hogy nincs erőd szembeszállni semmilyen formában az utánad koslató hímmel, sőt még azt sem bírnád elviselni, ha egy légtérben kéne vele tartózkodnod (hogy ugye látványosan ne törődhess vele az 1. pontunk szerint), akkor zárkózz be! A legfontosabb ilyenkor annak a felmérése, milyen kommunikációs és egyéb csatornákon tud veled kapcsolatot teremteni, majd ezeket szépen sorban szüntesd meg. Vátoztasd meg a számod és az e-mail címed, ideiglenesen hanyagold a közösségi portálokat, ne a szokásos útvonalon járj munkába, a közös ismerősökkel pedig gyorsan tisztázd le: melyik oldalon is állnak.

5. Segítség!

Ha pedig már semmi egyéb nem segít, kérj mástól segítséget! Elsősorban persze a barátaidtól és a családodtól, de végső esetben a rendőrségtől is. Ez utóbbinak az a hátránya, hogy elég macerás, mivel jogilag nehéz bizonyítani a zaklatás tényét - ezért ha mégis így döntesz, akkor ne töröld ki az illető leveleit és készíts hangfelvételt a hívásairól! De remélhetőleg idáig nem kell eljutnod: ha egy férfibarátod kicsit nyomatékosabb hangnemben megkéri a zaklatódat, hogy hagyjon téged békén, az azért másképp fog hatni rá, mint amikor a te kéréseidet félreértelmezi a maga ferde logikájával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.