a nap cikke megelőzés kontaktlencse szemészeti betegség gombás fertőzés gyulladás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 42 éves, brit Jacqueline Stone az internetről rendelt kontaktlencséi miatt került iszonyatos állapotba: egy fertőzés, melyet még nem tudni, hogy a lencséknek vagy saját hanyagságának köszönhet, szinte felfalta az egyik szemét. Velünk is megtörténhet ilyesmi? Dr. Rácz István szemész-kontaktológust faggattuk.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Gombás fertőzés, amitől szétrobbanhat a szemgolyó

Jacqueline rendszeresen napi cseréjű lencséket hordott, melyek nem szorulnak külön fertőtlenítő folyadékos tisztításra - reggel behelyezte őket a szemébe, este pedig kidobta őket a kukába. Tavaly májusban egy nap azonban kényelmetlennek érezte az egyik lencsét, és a látása is elhomályosodott. Ennek ellenére nem vette ki a kontaktlencsét, majd este hazaérve már nem is volt képes rá: úgy tűnt, a kis eszköz rátapadt a szemgolyójára. Hiába ment orvoshoz, a szemcsepp sem segített, így az asszony végül két nap múlva a sürgősségi osztályon kötött ki, erős fájdalmakra panaszkodva. Az orvosok itt is csak szemcseppel enyhítettek a kínokon, így hamarosan egy gennyel teli hólyag keletkezett Jacqueline szemén, ami egy pillanatban iszonyatos fájdalmakat okozva kidurrant, szétszakítva a szemgolyót is: "Ordítottam a fájdalomtól. A 15 éves kisfiam, Charlie mentőt hívott, morfiumot kaptam, de az nem hatott a fájdalom ellen. Kétszer szültem, de annak a fájdalma semmi ehhez képest. Éreztem, ahogy a kór felfalja a szememet" - mesélte el az asszony. Egy hét múlva derült csak ki, hogy a fertőzést és a fájdalmakat egy fusarium nevű gomba okozta. Ez jellemzően az emberi körmön és szaruhártyán telepszik meg legkönnyebben, s mire felfedezték, már hetven ideget és három hártyát falt fel Jaqueline bal szemében. Ehhez társult a rengeteg fájdalomcsillapító mellékhatása: az asszony rengeteget hányt, belső vérzése keletkezett, és huszonkét operáción kellett átesnie. Végül egyik sem segített, és a bal szemét el kellett távolítani.

Thinkstock
Thinkstock

Mire figyeljünk kontaktlencsék esetén?

A felháborodott Jacqueline nemcsak a betegségét fel nem ismerő kórházakat, de a kontaktlencse gyártóját is beperelte, aki azonnal vizsgálatot is indított. Mivel ők nem találtak kapcsolatot a gombás fertőzés és a kontaktlencse között, egyelőre nem lehet eldönteni, hogy az asszony maga felelős, vagy a fertőzést valóban a lencsék okozták. Annyi azonban bizonyos, hogy a kontaktlencsék viselése veszélyeket hordozhat magában - pláne, ha nem tartjuk be a szigorú higiéniai előírásokat. A gyártók felhívják a figyelmet a használati utasítások betartására, az alapos kézmosásra, szárításra, a lencsék tisztítására, de így is akadnak bátor vállalkozók, akik nem törődnek a lehetséges veszélyekkel.

Tartalékszemüveg vészhelyzetekre

Bár a lágy kontaktlencséket sokkal szívesebben választjuk, mint a szemüvegeket, fontos, hogy a lencsék mellett is csináltassunk egy tartalék szemüveget, hiszen bármikor adódhat olyan alkalom, amikor szükségünk lehet rá. Ne induljunk el otthonról nélküle, ahogy lencsefertőtlenítő folyadék, illetve a szem nedvesítésére szolgáló műkönny nélkül sem. Sminkelésnél vagy annak lemosásakor, illetve tengerparti fürdőzésnél is legyünk óvatosak: ahogyan csapvíz, úgy tengervíz sem érheti a kontaktlencséket.

Ne a szomszédot kérd fel szakértőnek!

Dr. Rácz István szemész, kontaktológus arra figyelmeztet, hogy a legkisebb panasszal is forduljunk az orvosunkhoz:

"A kontaktlencsét eleve egy kontaktológus, és nem a szomszéd véleménye, vagy a reklámok alapján kell kiválasztani. A megfelelően illeszkedő lencse mellé az orvosok minden teendőt részletesen ismertetnek, ezeket fontos, hogy pontosan betartsuk. Csak tisztára mosott kézzel szabad betenni és kivenni a lencsét, s ha tudjuk, hogy este olyan helyen leszünk, ahol ezt nem tudjuk megfelelő higiénés körülmények között megtenni, akkor aznap vegyünk inkább szemüveget.

Thinkstock
Thinkstock

A másik nagyon fontos dolog, hogy minden lencsét csak az előírt ideig használjunk: sokan spórolnak, és az egynapos lencsét két-három napig is a szemükben hagyják, vagy az egyhónaposat másfél hónapig, de ez nagy veszélyeket rejt magában. A könnyből ugyanis letisztíthatatlan fehérjék rakódnak a kontaktlencsékre, melyek kiváló táptalajt nyújtanak a különböző kórokozóknak. A lencsék túlhordása vagy a kézmosás hiánya miatt aztán akár bakteriális, gombás, vagy vírusos fertőzést is bevihetünk a szembe. A legtöbben pedig az idegentestérzéssel, pirosodással még napokat vagy heteket várnak az orvosig, s mire megfelelő kezekbe kerülnek, sokszor már nagy a baj. Elengedhetetlen, hogy minden, akár aprónak tűnő panasszal is azonnal orvoshoz forduljunk, aki még idejében kezelni tudja az esetleges fertőzést, és az évenkénti kontrollvizsgálat sem maradhat el."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.