kommunikáció Buda Béla pszihológus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetvennégy éves korában elhunyt Buda Béla pszichiáter.

Buda Béla a pszichoterápia, a kommunikációelmélet, a szociálpszichológia, a személyiségfejlődés területén végzett kiemelkedő tudományos tevékenységet. 1963-ban szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, amit követően a Fővárosi Pszichoterápiás Módszertani Központban kezdte pályáját, majd az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben folytatta praxisát. 1978 és 1995 között a Sportkórház pszichoterápiás osztályvezetőjeként, 1992-95-ben a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként, 1995 és 2001 között pedig a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyetteseként a kommunikációs részleg vezetőjeként dolgozott. Pályafutása során a Nemzeti Drogmegelőzési és Módszertani Kutatóintézet tudományos igazgatója, 2004-től pedig az Országos Alkohológiai Intézet igazgatója is volt. Részt vett a 2011-ben az új nemzeti drogstratégia kialakításával megbízott irányító testület munkájában.

Fotó: Nándorfi Máté/MTI
Fotó: Nándorfi Máté/MTI

Buda Béla 25 éven keresztül az Orvosi Hetilap szerkesztője, 1992-2001 között a Pszichoterápia, 1993-2002 között a Szenvedélybetegségek című lap főszerkesztője volt. Tudományos munkája, publikációi - kommunikációelmélet, alkohol- és öngyilkosságkutatás, pszichoterápiás módszertani kutatás - erős társadalmi érdeklődésről tanúskodtak. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. 2009-ben a kommunikációtudomány hazai megalapozásában, fejlesztésében, művelésében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.