Adj a fenyőnek vodkát és citromot - frissen tartja!

karácsony trükk fenyőfa ünnep egészség tipp frissítő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Adj a karácsonyfának is inni – de nem ám akármit, például vodka-citrom koktélt! Ettől ugyanis sokáig megőrzi szépségét és a tűlevelek is később kezdenek el potyogni. Íme, 8 furcsa, de hatásos trükk, hogy a fenyőfád az ünnepek végéig tökéletesen friss és szép maradjon. 

1. Vásárold meg minél előbb!
Sokan az utolsó pillanatra hagyják a fenyővásárlást – nemcsak azért, mert adott esetben nincs hol tárolniuk azt, hanem azért is, mert attól tartanak, hogy mire teljes pompájával a nappali díszévé válik, kiszárad, bebarnul és lehullanak a levelei. Ha viszont hamar megveszed, biztos lehetsz abban, hogy a fa még egészséges, vagyis nem túl régen vágták ki. Mielőtt megveszed, nézd át minden oldalát. Ha nincsenek rajta barna, száraz végű ágak, és többszöri földhöz csapkodás után is raja maradnak a tűlevelek, nyert ügyed van. Ha ilyen állapotban viszed haza, sokkal könnyebb lesz megőrizned a frissességét.

Forrás: Thinkstock

2. Vágj le az aljából és adj neki citromos vodkát!
Amikor a fát kivágják, a törzse jócskán veszít a nedvességtartalmából. Éppen ezért amikor hazaviszed, érdemes az aljából másfél centit levágni és így egy vízzel teli vödörbe állítani. De ha igazán jót akarsz neki, tegyél a vízbe egy kis citromot, cukrot esetleg egy kis vodkát is. Ezek kiölik a vízből a baktériumokat, a gombákat, megőrzik a fenyőillatot és biztosítják a hatékonyabb nedvességfelszívást.

3. Tegyél a vízbe egy aszpirin is!
Az aszpirinben lévő hormonok és szalicilsav növeli a növények immunrendszerét – erre pedig egy sokkhatáson átesett, kivágott fának nagy szüksége van. Éppen ezért a vodka, cukor és citrom mellé oldj fel a vízben egy aszpirin tablettát is.

4. Adj neki egy húszast!
A fém közismert antibakteriális hatásáról, ezért dobj a vízbe egy rézbevonatú pénzérmét, például egy ötöst vagy egy húszast. Ez segít megelőzni az algásodást.

5. Tartsd hidegen!
Nem túl meglepő – mivel a fenyőfák hidegben érzik jól magukat, igazi sokkhatásként éri őket, amikor bekerülnek a fűtött, meleg szobába. Éppen ezért az utolsó pillanatig érdemes őket odakint tartani, az erkélyen, a teraszon vagy éppen a garázsban.

Forrás: Thinkstock

6. Tedd messze a déligyümölcsöktől!
A karácsonyhoz hozzátartoznak a déligyümölcsök is – a banán, a narancs, az ananász, a gránátalma. Ezek azonban igazi fenyőgyilkosok – tedd a gyümölcsös kosarat jó messze a fától. Ezekből a gyümölcsökből ugyanis – különösen a banánból – olyan etiléngázok párolognak, amelyek lerövidítik a közelükben található más növények élettartamát.

7. Használj LED-es karácsonyfaizzókat!
Egyrészt LED-es izzók kevesebb hőt termelnek hagyományos társaiknál, ezért kevésbé szárítják a fát, másrészt fehér fényük a fotoszintézist is segítik, ellentétben a színes égősorokkal. Ráadásul ez egy energiatakarékos megoldás, így még a környezetet is óvod velük.

8. Fújd le hajlakkal!
Virágüzletekben használják ezt a trükköt nap mint nap, hogy a csokrok a nap végéig, esetleg másnapig megőrizzék szépségüket. Ha a fenyő alsó ágaira hajlakkot permetezel, kevésbé fog hullani a levele. De vigyázz! A hajlakk nagyon gyúlékony, így ezt a trükköt ne használd, ha a fa közelében gyertyaláng ég!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.