Valóban próbára teheti az egészségünket a téli meleg?

Forrás: Thinktock -
megelőzés járványveszély nátha ellenálóképesség influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szokatlanul enyhe tél rengeteg kérdést vetett fel az egészség megőrzésével kapcsolatban. Hírek, rémhírek keringenek a neten arról, hogy ennek a melegnek nem lesz jó vége: tömegével támadnak a kórokozók, és a kellemes hőmérséklettel „becsapott" emberi szervezet nem készült fel azok kivédésére. Korántsem annyira súlyos a vész azonban, mint ahogy az terjed a fórumokon.

Tény, hogy a téli időszakban valóban várhatóak tipikus megbetegedések. Amíg tavasztól őszig az allergiák gyötörhetik az érzékenyebb embereket, a tél a felső légúti fertőzések paradicsoma. A két leggyakoribb megbetegedés a nátha és az influenza. Tüneteiben hasonló fertőzésekről van szó, de amíg az első általában enyhébb lefolyású, a második okozhat komoly bajokat az emberi szervezetben.

Forrás: Thinkstock

Átmeneti érszűkület alakulhat ki a hidegben

A náthát vagy meghűlést a nevével ellentétben nem csupán a „hideg" okozza. Az ok ennél kicsit összetettebb: a nagy hidegben legyengülhet az immunrendszer, és így kevésbé ellenálló a fertőzésekkel szemben. A kritikus nyálhahártyákon gyakoribb az átmeneti érszűkület, a szervezet ellenanyagtermelő képessége is változhat, ilyenkor pedig a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók – baktériumok és vírusok – könnyebben túljutnak a szervezet első védelmi vonalát jelentő nyálkahártyán.
Az influenzát vírusok okozzák, az influenzavírus szerkezete nagyon változékony, így különösen fontos szerepet kap a megbetegedés kivédésében a nyálkahártya. Az időjárás nem csupán az immunrendszer legyengítése révén játszik szerepet, hanem a nedves, párás, kicsit hideg környezet a cseppfertőzéseket is támogatja.

A vírus nem élőlény – a napsütés is "hidegen hagyja"

A Life.hu szakértője, dr. Kádár János immunológus véleménye szerint a a téli meleg időjárás a bakteriális eredetű megbetegedések szempontjából lehet kedvezőtlen, mert a baktériumok életképesebbek a langyos, párás levegőben. A vírus azonban nem „élőlény", csupán egy DNS darabka, egy kevés fehérjével - egészen pontosan a vírus fertőzőképes genetikai információ, amely a genetikai információt hordozó nukleinsavból (DNS vagy RNS) és az azt körülvevő fehérjeburokból áll - vagyis nem lesz mozgékonyabb, erősebb vagy „támadékonyabb" a téli napsütésben, enyhe időjárási körülmények esetén. Így viselkedésére csak annyiban vannak hatással a külső környezeti változások, hogy a gyakoribb cseppfertőzések révén a vírusok is könnyebben jutnak be a gazdaszervezetbe.

Forrás: Thinktock

A fentiek ismeretében - szakértőnk szerint - az lenne az ideális, ha időjárástól függetlenül a fertőzések megelőzésére helyeznénk a hangsúlyt:

- Amennyiben erre lehetőség van, kerüld az olyan szűk tereket, ahol sok ember zsúfolódik össze.
- Szellőztess gyakran.
- Hazaérve azonnal válts öltözetet. Az utcai ruhát vedd le és öltözz tisztába.
- A szokásosnál is gyakrabban moss kezet (a kéz fertőtlenítése is fontos).
- A szervezetet támogasd meg plusz vitaminokkal (elsősorban természetes eredetű vitaminokra, rengeteg gyümölcsre, zöldségre van szükség).
- Felejtsd el a januári fogyókúrát, az újévi nagy megújulási fogadalmat értelmezd ésszerűen, ne ilyenkor tedd próbára a szervezetedet eszement diétákkal, táplálkozz kiegyensúlyozottan.
- Kerüld a stresszt, illetve próbáld kivédeni a stressz hatásait: tudatosan törekedj arra, hogy a szervezeted kikapcsolódjon, pihenjen.
- A mozgás ugyanolyan fontos lehet a megelőzésben, mint a pihenés, tehát sétálj naponta minimum egy fél órát – ha lehet, friss levegőn.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.