fertőzésveszély rúzs baktériumok gombás fertőzés gennykeltő bacilus sminkelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ismert televíziós csatorna munkatársainak sminktáskáját vizsgálták meg mikroszkóp alatt. A stáb megdöbbenésére a sminkszereken és eszközökön közel 250 kórokozót találtak.

A baktériumok egy része nem jelent különösebb veszélyt az emberekre, de akadtak köztük olyanok is, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az egyik hölgy szemceruzáján például Gram-pozitív baktériumok tanyáztak, ezek súlyos, gennyes gyulladásokért lehetnek felelősek. Egy másik hölgy szemöldökecsetén pedig a Micrococcus luteus nevű baktérium jelenlétére derült fény. Ez utóbbi gyenge immunrendszer esetén képes károkat okozni. A púderecset vizsgálata további meghökkentő eredményre vezetett: ott a Staphylococcus epidermidis nevű organizmus telepedett meg. Bár ez utóbbi az emberi bőrön és kórházi körülmények között is fellelhető, számára megfelelő életkörülmények esetén, vagyis amikor el tud szaporodni, akár agyhártyagyulladást is kiválthat.

Life.hu

Tilos a cserebere

Bár a karácsonyi parti előtt jó mulatságnak tűnik bedobni a sminkszereidet a közösbe, és a céges mosdóban együtt készülődni a kolléganőkkel, valószínűleg a fentiek ismeretében csökken a lelkesedésed. Egyébként más vizsgálatok is irányultak már a sminkszerekre, és többek között egy olyan atka (Demodex folliculorum) jelenlétét is ki tudták mutatni, amely kifejezetten a szemöldökön, valamint a szempillák tövében érzi jól magát. Sokáig ugyan nem titkolja jelenlétét, mert égető viszketéssel jelentkezik, és a bőr hámlását, sőt a szemöldök, a szempilla hullását is okozhatja. Vagyis szempillaspirált soha ne adj, és ne kérj kölcsön senkitől.

Forró vizet rá!

A profi sminkesek - főleg azért, mert drága, természetes alapanyagú, igazán jó minőségű ecsetekkel dolgoznak - tisztításra, fertőtlenítésre 70%-os gyógyszertári alkoholt használnak. Ezt havonta te is megteheted, de ha naponta fested magad, akkor hetente minimum egyszer forró, samponos vízzel is mosd át a sminkelésnél használt ecseteket és szivacsokat, majd szárítsd is meg azokat. Nedvesen soha ne tedd bele a sminktáskába, mert a nedves közegben, baktériumok mellett akár gombatenyészetet is létrehozhatsz.

A szemhéjfestékek, szájfények, alapozók "egészségét” is fontos megőrizned, hiszen ha nem flakonos vagy tubusos festékeket használsz, vagy ha mindig ujjbeggyel dolgozol, mert számodra az a kényelmes, előtte alaposan moss kezet. Ennél azonban sokkal óvatosabb taktika, ha eldobható kis applikátorokat szerzel be, és csak azok hegyét mártod a festékbe.

Life.hu

"Ősfesték" a sminktáska mélyén

Sokan még a tinikorukban beszerzett, szinte biztosan használhatatlan szemceruzákat, rúzsokat is megőrzik, és együtt tárolják a frissen beszerzett termékekkel, pedig a sminkszereknek, akár az élelmiszernek, szavatossági ideje van. Minél "idősebb” a smink, annál nagyobb eséllyel található már rajta kórokozó, valamint minél nedvesebb a festék, annál biztosabb táptalaja a kórokozóknak, vagyis annál nagyobb gonddal kell azokat tárolni és használni.

A Life.hu szakértője, dr. Kaszab Csilla nem látja ennyire vészesnek a helyzetet: "Fontos tudni, hogy bár fertőzhetnek a felülfertőzött sminkszerek, azt nem szabad elfelejteni, hogy azért a mikroorganizmusok is élőlények, amelyek nem élnek meg a 'jég hátán'. Az életben maradáshoz, a szaporodáshoz megfelelő élettérre van szükségük: optimális hőmérsékletre és nedvességtartalomra. Szélsőséges esetek előfordulhatnak, akár ótvar is kialakulhat egy bakteriálisan fertőzött rúzstól, de ennek kicsi a valószínűsége."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.