Mennyi idős az agyad? Teszteld le!

Forrás: Thinkstock -
agy életkor teszt egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A ráncaink sajnos elárulják, hogy idősödünk, és az ízületek sem felejtenek el jelezni, hogy múlik az idő. De vajon mi történik a fejünkben?

Sokan érzik, ha már nem vág úgy az eszük, mint korábban, hamar elfelejtenek dolgokat, lassabban dolgoznak fel információkat, akkor ez már az öregség jele.. Az orvosok még nem tudták pontosan behatárolni, ezek a tünetek milyen mértékben utalnak arra, hogy öregszik az agy. Egy nemrég kifejlesztett teszt azonban segíthet kiszámolni az agy életkorát olyan faktorok segítségével, mint például mennyit alszunk, mit eszünk és milyen gyakran.

Forrás: Thinkstock

Jelöld igaznak vagy hamisnak a következő mondatokat:

1. Minden éjszaka legalább 6-8 órát alszom.
2. Legalább 5 adag antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget eszem naponta.
3. Legalább egyszer eszem naponta málnát, áfonyát vagy szedret.
4. Legalább háromszor eszem sült vagy grillezett halat egy héten.
5. Szedek lenmagos vagy omega-3 zsírsavas táplálékkiegészítőket.
6. Szedek naponta multivitamint.
7. Kis mennyiségű aszpirint szedek naponta.
8. Legalább ötször iszom hetente vörösbort vagy szőlőlevet.
9. Legalább harminc percet edzem hetente néhányszor.
10. Szoktam olvasni gondolkodtató könyveket, keresztrejtvényt vagy Sudokut fejtek, illetve végzek olyan tevékenységeket, amelyhez memória szükséges.
11. A családomban vannak olyanok, akik 80 évig, vagy afölött éltek memóriavesztés nélkül.
12. A koleszterinszintem 5.2 mmol/l alatt van.
13. Az LDL, azaz rossz koleszterinszintem 3.3 mmol/l alatt van.
14. Nem vagyok túlsúlyos (nőknél: kevesebb, mint 8 kiló súlyfelesleg, férfiaknál: kevesebb, mint 14 kiló súlyfelesleg).
15. Mediterrán diéta szerint táplákozom: sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, bab, diófélék, magok, olivaolajjal és kevés vöröshússal.
16. Telítetlen zsírokat és olivaolajat használok olaj és margarin helyett.
17. Sosem cigarettáztam.
18. Normális a vérnyomásom.
19. Nem vagyok cukorbeteg.
20. Nincs inzulinrezisztencia problémám.
21. Nincs alvászavarom, kóros horkolásom.
22. Nem vagyok kezeletlenül stresszes.
23. Sok barátom, családtagom, kollégám támogat érzelmileg.
24. Nincs rövid- vagy hosszútávú memóriazavarom.
25. Meg akarom előzni az Alzheimer-kórt, bármibe is kerüljön.

Add össze, hány választ jelöltél igaznak:
0-11 igaz: Nagy kockázata van nálad az Alzheimer-kór kialakulásának. 10 évvel idősebb az agyad, mint te. Keresd fel orvosodat, és beszélj neki egészségügyi problémáidról!
12-14 igaz: Van kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának, próbáld ezeket csökkenteni egészségesebb életmóddal. 5 évvel idősebb nálad az agyad.
15-19 igaz: Egész jó, ugyanannyi idős az agyad, mint te. Nagyon kis esélyed van az Alzheimer-kórra, figyelj oda az életviteledre: fontos az edzés, táplálkozás és pihenés.
20-22 igaz: 5 évvel fiatalabb nálad az agyad! Sokat teszel egészséged megőrzése érdekében. Nézd át azokat a kérdéseket, amikre hamissal válaszoltál, és tudd meg, miken kell változtatnod.
23-25 igaz:Gratulálunk! 15 évvel fiatalabb nálad az agyad! Egészséges és fiatalos vagy. Hacsak nem változnak az életedben a dolgok, nagyon kis kockázata van nálad az Alzheimer-kórnak.

Az agy fiatalon tartása érdekében néhány dologra oda kell figyelned.

Edzés
Nem csak a testedet, az agyadat sem árt jó kondícióban tartani. Egy-egy keresztrejtvény, Sudoku vagy puzzle megoldása, nyelvtanulás, képességek fejlesztése sokat segíthet mentálisan fitt maradni.
Persze a sportolás is elengedhetetlen.

Étkezés
Sok zöldség, gyümölcs, kevés zsír, telített zsír fogyasztása elengedhetetlen az egészséghez. Javasolt minél több halat és fehér húst enni, kerülni a vörös húsokat.

Alvás
Az alvás hiánya öregíti az agyat, gyorsítja a sejtek elhalását. Egy kutatás bizonyítja, hogy a 10 éve éjszaka dolgozó emberek agya nagyjából 6 évvel idősebb, mint a nappal dolgozóké.

Rossz szokások elhagyása
Ami a testednek rossz, az az agyadnak is. A túlsúly, a dohányzás, a magas koleszterinszint gyorsítja az agy öregedését, rosszat tesz az ereknek.

Szociális élet
Ahhoz, hogy fiatal maradj, fontos szocializálódnod–állítja Dr. Stuart Ritchie orvos. Épebbek maradhatnak az agysejtjeid, ha döntésekkel, tervezéssel megdolgoztatod őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.