Szoptatási ABC - Így etesd a babádat

Forrás: Thinkstock -
betegség szoptatás egészség anyatej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első hónapokban meghatározó belső folyamatok történnek az újszülöttek testében – ha ekkor odafigyelsz a megfelelő táplálásra, sokat tehetsz gyermeked egészsége érdekében. 

Gyerekkorban eldől, hogy milyen felnőtt lesz

A gyermekkor sokkal fontosabb és meghatározóbb időszak a szervezet egészének szempontjából, mint eddig gondoltuk. Az első ezer napban kialakul a baba bélflórája, a hozzátáplálásnál eldőlhet, hogy később megjelenik-e nála az allergia, kialakul a zsírsejtek végleges száma, tehát odafigyeléssel a későbbi elhízásra való hajlamot is megelőzheted. Különböző szív- és érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség esélye is nagyban csökkenhet a megfelelő táplálkozással, tehát tulajdonképpen akár éveket hosszabbíthatsz gyermeked életén azzal, hogy az első ezer napban korának és igényeinek megfelelően táplálod.

Forrás: Thinkstock

Veszélyes betegségeket előzhetsz meg

Ma hazánkban három fő betegségtípus létezik, mely a lakosság jelentős részének egészségét fenyegeti: az első az elhízás, a második a szív- és érrendszeri megbetegedések, a harmadik pedig a cukorbetegség. Az elhízás súlyos problémát jelent, hiszen nemcsak a szervezet aktuális állapotát határozza meg, de később súlyos betegségeket is okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint vezető halálozási okot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek is: csak a 2011-es évben 17 millió ember halt meg miatta, hazánkban pedig a halálozások feléért ez a betegségkör felelős. A cukorbetegséggel is emberek százmilliói küzdenek a világon, és a megbetegedések száma is egyre nő: a Nemzetközi Diabétesz Szövetség 2035-re 55 százalékos növekedést jósol, a betegséggel élők száma tehát akár hatszázmillióra is emelkedhet. Magyarország sem tartozik a kivételek közé, egyre több a cukorbeteg gyermek: számuk megduplázódott az utóbbi években.

Az óvatos hozzátáplálás létfontosságú

A megfelelő táplálkozással mindhárom betegségtípus esélyét csökkentheted gyermekednél, nem is beszélve az allergiáról. A csecsemőknél ha teheted, ragaszkodj az anyatejes tápláláshoz, hiszen ez nagyban hozzájárul egészséges bélflórájuk, s így immunrendszerük kialakulásához is. Maga az anyatej közvetlenül is erősíti az immunrendszert, s nemcsak jótékony baktériumokat tartalmaz, de prebiotikumokat is. A WHO jelenlegi ajánlása szerint hat hónapos korig érdemes kizárólag anyatejet adni a kicsiknek, vegyesen vagy tápszerrel táplált babáknál pedig négy hónapos kortól lehet elkezdeni óvatosan a hozzátáplálást. A glutént a korábbi tiltásokkal ellentétben hét hónapos korig érdemes az anyatejes babákkal is kis adagokban, apránként megismertetni, mert így megakadályozhatod a későbbi allergia kialakulását, ahogy azt előző cikkünkben már kifejtettük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.