Pőre pajti para: Miért grasszál előttem meztelenül a legjobb barátnőm?

Forrás: Thinkstock -
pucérkodás kommunikáció magabiztosság pucér meztelen önkép barátság testképzavar vágy Meztelen szerelem kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te sem érted, hogyan tud a barátnőd nyitott ajtónál pisilni, és kifelé kiabálni neked? Hogy miért tűnik neki a világ egyik legtermészetesebb dolgának, hogy belép melléd a próbafülkébe, amikor te épp melltartót válogatsz? Felgöngyölítettük a barátok előtti meztelenség problematikáját.

Ha az otthoni mezítelenség témája kerül szóba, mindenki rögtön arra gondol, vajon a kisgyerekes családoknak miképpen illik megközelítenük a pőreség kérdését. Hogy flangálhat-e apu egy szál semmiben, illetve anyu fedetlen kebleinek látványa milyen érzést kelt a kicsikben. Nem kellenek azonban a csemeték ahhoz, hogy egy párkapcsolatban is felmerüljön a pucérkodás problémája. Hogy mennyire vágyölő, vagy éppen vágyfokozó, ha a felek sokat nudiznak egymás előtt, kiderült már korábbi cikkünkből. Ha azonban akaratunk ellenére a baráti kapcsolatainkat szövi át a csupasz valóság, érdemes jobban a dolog mögé nézni.

Forrás: Thinkstock

A fedetlenség szimbolikája

Győri Szilvia, a Life.hu szexuálpszichológusa szerint sok mindent jelképezhet az ilyesfajta kendőzetlenség. "Egyrészt fakadhat mindez a magamutogatás iránti vágyból, büszkeségből, hogy valaki mennyire elégedett a testével és milyen szívesen mutatja azt meg másoknak, de tükrözheti az illető felszabadultság- és a szabadságérzetét is."

Mária, 27, könyvelő

"Engem a mai napig megdöbbent az egyik legjobb barátnőm közvetlensége és az, hogy milyen könnyen leveti a ruháját mások előtt. Legyen szó közös vásárlásról, szaunázásról, edzőtermi öltözködésről, vagy például egymásnál alvásról, számára teljesen természetes, hogy bugyiban mászkál a lakásomban, fedetlen keblekkel invitál be a próbafülkébe, és cserélgeti közben a fehérneműket.

Évtizedek óta barátok vagyunk, így végül is normális, hogy nem szégyelli magát előttem, de én mégsem vagyok képes erre. Próbálgatás közben az édesanyámat sem engedem a fülkébe, pilates után pedig olyan gyorsan cserélem le a sportmelltartót, ahogy csak tudom, és nem forgolódom félmeztelenül a tükör előtt, csak ha már rendesen felöltöztem. Nem gondolom, hogy beteges, amit csinál, csak annyi, hogy én nem vagyok ilyen és kész!"

A szakértő szerint az, hogy ki hogy viszonyul a testiséghez, abszolút személyiségfüggő, és persze neveltetés kérdése is. Azt mutatja meg, kit enged be az ember az intim szférájába, és mennyit kíván megmutatni a testéből. Ha ennek a túlontúli csupaszságnak nincsen szexuális töltete, akkor ez teljesen normális, nincs benne semmi kóros vagy beteges. Egyszerűen az adott barát ilyen típus.

Ha van benne szexuális töltet

Ameddig a felek képesek kezelni az egyik szereplő meztelenségét, addig nincs nagy probléma. Ha azonban az egyik barátnő kvázi illetlen viselkedése rendszeresen zavarba ejti a másikat, akkor meg kell beszélni az adott helyzetet. Győri Szilvia szerint egy olyan közeli viszonyba, melybe belefér, hogy ruhátlanul jelenjünk meg egymás előtt, bele kell férjen az is, hogy tisztázni tudjuk a problémát. "Nem szabad belekényszeríteni a barátunkat semmibe, amit nem akar megtenni, vagy nem kíván látni, de szóvá is kell tenni, ha valami olyasmi történik, ami számunkra átlép egy bizonyos határt."

Forrás: Thinkstock

Irodai flört nővel: izgat a kolléganőm közelsége című cikkünkben korábban egy olvasói levél nyomán jártunk utána annak, mi történik, ha valaki nőként megkíván egy lányt. Ha egyszerűen tetszik az illata, a haja, az alakja és a mondanivalója. Írásunkban hat kérdést tettünk fel, melyből kiderül, van-e ok az aggodalomra.

Szabina, 23, egyetemista

"Korábban sosem vonzódtam a nőkhöz, de egyszer megismertem egy lányt, akinek szabályosan vonzott a személyisége. Gyönyörű volt, magabiztos, és egyszerűen minden percet vele akartam tölteni, hogy a csillogás, ami körbeveszi, kicsit rám is vetüljön. Így igen sok időt töltöttünk egymással, együtt sportoltunk, és volt olyan, hogy nála is aludtam.

Mivel nekem ő tulajdonképpen bejött, a kínok kínját éltem át, amikor tudtam, hogy ő éppen zuhany alatt áll a fürdőben, majd pedig egy szál törölközőben vág át a szobán. Valójában még egy kicsit csalódott is voltam, hogy nem mutatott nekem magából annyit, amennyit nagyon szívesen befogadtam volna."

Beszéljünk róla!

Mint oly sok esetben, itt is a kommunikáció a legfontosabb, hogy pontosan el tudjuk mondani, mire vágyunk. Hogy ne legyen ebből félreértés, és hogy ne menjen rá a barátság sem a túlzott magamutogatásra, sem pedig a rendkívüli bezárkózásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.