Transzzsírstop! - Vége! Örökre elbúcsúzhatunk a csokis keksztől?

Forrás: Thinkstock -
zsír szaloncukor rendelet keksz csokis egészség transzzsír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismét középpontba került kedvenc témánk, a transzzsír. Az új szabály értelmében február 18-ától már nem kell rettegnünk a transzzsírral agyontuningolt élelmiszerektől.

Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A rendelkezés azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak.

Forrás: Thinkstock

Az OÉTI MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megvizsgált közel 900 élelmiszer egyötödében a transzzsírsav-mennyiség meghaladta az egészségügyi határértéket. A kockázatos termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládé ízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordultak elő.

Mi az a transzzsír?

A Life.hu cikkéből megtudhatod, mi is az a titokzatos transzzsír. A transzzsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának, ezért jobb, ha tisztában vagy vele, mi is ez a rejtélyes összetevő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.