Titokzatos betegségben elhunyt a zenész, aki után még az FBI is nyomozott

Jack Ely FBI gyász The Kingsmen zenész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Otthonában elhunyt a legendás zenész, aki még a családja előtt is tikolta betegségét.

Hosszú ideje küzdött egy ismeretlen kórral Jack Ely, ám vallási okokból még a családjának sem beszélt a betegségéről. A rejtélyes kórság végül hetvenegy éves korában végzett vele a richmondi otthonában - adta hírül a Rollings Stone magazin.

A zenész ifjúkorában azzal vált ismertté, hogy Richard Berry Louie Louie számát túlságosan nyeglén adta elő, olyannyira, hogy még a hatóságok figyelmét is felhívta magára. Egészen egyszerűen annyira érthetetlen volt a dalszöveg amiatt, mert elkenten énekelte Ely, hogy az FBI is vizsgálódni kezdett az ügyben. Meggyőződésük volt, hogy a dal pornográf tartalmú szöveget tartalmaz. A nóta egyébként eredetileg egy tengerészről szólt, akinek hiányzik a Jamaicán élő szerelme.

Az FBI végül 455 oldalas jelentést írt a Louie Louie-ról, ám végül arra a következtetésre jutottak, hogy akármilyen sebességen hallgatják vissza a dalszöveget, Ely előadásában teljeséggel érthetetlen, és értelmetlen szavak halladszódtak.

Mindenesetre a jelentősége óriási volt zeneileg, és később olyan előadók dolgozták fel a dalt, mint The Beach Boys, Jan and Dean, the Troggs, the Sonics, the Beatles, Mothers of Invention, Motörhead, Black Flag and Iggy Pop.

Az egykor botrányt kiváltó muzsikával búcsúzunk Jack Elítől:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.