Segítség, makacs női hólyaghurutom van! - Egy orvosi határterület betegsége

Forrás: Thinkstock -
krónikus beteg vizelési inger felfázás húgyuti fertőzés vizeletürítési probléma gyógyítás urológus hólyaghurut baktérium Dr.Adányi József cystoscopia vizelés krónikus antibiotikum cisztoszkópia baktérium-fertőzés kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon sok nő szembesült már azzal a szúró, csípő érzéssel, ami egyik pillanatról a másikra bukkan elő, leginkább este, és mindez állandó vizelési ingerrel is jár. Mit tegyünk, és hogyan kezeljük, kihez forduljunk, ha nem akarjuk, hogy hosszú hónapokig kísértsen minket ez a kellemetlen betegség?

A hólyaghurut többnyire úgy alakul ki, hogy a gát környéki baktériumok bekerülnek a hüvelybe, majd onnan a hólyagba, és ott gyulladást okoznak.

Forrás: Thinkstock

Vannak nők, akiknél a probléma akár évente többször is visszatér, és szerencsére többen vannak, akiknél életükben csak párszor vagy sohasem jelentkezik ez a kellemetlen betegség. A hólyaghurutot gyakran nevezik a nők felfázásnak, pedig itt erről szó sincsen, ez felszálló bakteriális fertőzés.

Mit lehet tenni?

A kínok kínját átélő beteg azonnali megoldásra, fájdalomcsillapításra vágyik. Ha nagyon szenved, akkor elszalad az első ügyeletes orvoshoz, aki komolyabb vizsgálat nélkül felírja az antibiotikumot, ami pár óra múlva enyhülést hoz a panaszokra. Másnap irány az urológus, ahol szeretnének vizeletkitenyésztést végeztetni, de már nem lehet, mert az antibiotikum elfedi a baktériumot. Így pedig ördögi körbe léphetünk. Vagy hat a látatlanba felírt antibiotikum, és akkor minden megoldva, vagy pedig maradnak a panaszok.

Ekkor illik napokat várni, hogy végre olyan vizeletet adhassunk le tenyésztésre, amelyből nagy valószínűséggel kimutatható a baktérium. Ha megvan, akkor jöhet az újabb, célzott antibiotikum, és jó eséllyel búcsút mondunk a betegségnek. De mi van akkor, ha a tenyésztés nem mutat ki semmit, viszont marad a panasz, az állandó vizelési inger vagy egyéb fájdalom? Négy urológus, két nőgyógyász és két háziorvos, négy féle antibiotikum elfogyasztása után állítom, hogy pokoli nehéz olyan szakembert találni, aki globálisan átlátja a problémát, és a kezelésére van ötlete, nem csak újabb vizeletvizsgálatot kér, amely rendszerint negatív eredményt mutat, majd felír egy újabb antibiotikumot, hátha az segít! Tapasztalatból mondom, hogy sajnos eszükbe sem jut, hogy a számos negatív lelet után hólyagtükrözésre küldjék a pácienst, amely akár azt is kimutathatja, hogy meglapuló gombás fertőzés vagy más áll a betegség hátterében. Megkérdeztük dr. Adányi József urológust, a téma szakértőjét, hogyan lehet ebből a betegségből kilábalni.

"Sajnos ez a betegség 'hontalan', sem az urológus, sem a nőgyógyász nem érzi a sajátjának. A határterület betegsége, ezért sokszor küldözgetik a betegeket egyik rendelésről a másikra. Egy egyszerű hólyaghurut oka általában a húgycső körül élősködő baktériumok felszálló fertőzése.

Általában a bél és a hüvely normál flórája tartalmaz olyan baktériumokat, amelyek a szervezetet megbetegíteni nem tudják, sőt védenek a kívülről érkező betegségeket okozó mikrobákkal szemben. Egy nem komplikált, alsó húgyúti fertőzés során az történik, hogy valahonnan a külvilágból egy ilyen kórokozó megbetegíti a húgyhólyag belső felszínén lévő nyálkahártyát. Ott heveny gyulladás keletkezik, amely fájdalommal, gyakori vizelési ingerrel, esetleg véres vizelettel jár. A nők fele élete során legalább egyszer átesik ilyen fertőzésen. Az esetek nagy részében magától vagy antibiotikus kezelés hatására hamar, egy héten belül a gyulladás nyomtalanul eltűnik" - kezdte érvelését a szakorvos.

Forrás: Thinkstock

Azonban az esetek kis százalékában a betegség visszatér, és időről időre hasonló tüneteket okoz.

"A panaszok általában állandó tompa alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, húgycső körüli égető érzés, vizeléskor fájdalom. Egyre több hölgy keres fel a szakrendelésen azzal a panasszal, hogy hónapokkal, évekkel korábban húgyúti fertőzése volt. Antibiotikumot szedett, kezelése kezdetben hatásos volt, átmenetileg mindig panaszmentessé vált, de panaszai kisebb szünet után visszatértek. A tünetmentes időszakok fokozatosan rövidültek, majd az antibiotikumok teljesen hatástalanná váltak. Több szakrendelésen járt, ahol mindig újabb és újabb antibiotikumot írtak fel neki. Ezek a betegek elkeseredve kutatnak megoldást a problémájukra, több-kevesebb sikerrel. Ilyenkor szoktak hozzám fordulni. Előfordult, hogy tízfajta antibiotikum hatástalan beszedése után jutott csak el a beteg hozzám" - folytatta dr. Adányi József, akinél a hólyagtükrözés is része a betegség feltárásának.

Kell-e félni a hólyagtükrözéstől?

A hólyagtükrözés nem egy fájdalmas beavatkozás, körülbelül fél percig tart, és még annyira sem kellemetlen, mint egy nőgyógyászati vizsgálat!

"A betegség oka minden esetben az eltúlzott, túl erős antibiotikumokban keresendő. Manapság a betegek nagy része azonnali gyógyulást vár kezelőorvosától, legyen az háziorvos vagy szakorvos. A mai általános orvosi gyakorlat egyszerű, nem komplikált húgyúti fertőzés esetén azonnal széles spektrumú, nagy dózisú antibiotikum."

A szakértő szerint ilyenkor az történik, hogy az antibiotikum az egész szervezetben hatva megbontja a szervezet harmonikus egyensúlyát, és elpusztítja a bélrendszerben, a hüvelyben élő, az egészséges működést fenntartó baktériumokat is. Szerencsés esetben ezeken a területeken a korábbi normál flóra épül vissza. Azonban könnyűszerrel előfordulhat, hogy valamilyen kórokozó baktérium telepszik meg ezen a testtájékon, és képezi a bél, illetve hüvelyflóránkat. Még szerencsétlenebb esetben ezek a baktériumok húgyúti fertőzést is képesek okozni, sőt a sorozatos antibiotikus kúra hatására rezisztenssé is válnak sok antibiotikummal szemben. A legrosszabb esetben gombák is megtelepedhetek a hólyagban, hüvelyben, amelyek súlyosbítják a tüneteket, nehezítik a gyógyulás folyamatát (ezt hólyagtükrözéssel lehet megállapítani).

Forrás: Thinkstock

Pont ezért, mert többféle kór is hasonló tünetekkel járhat, nagyon fontos a kórrajz részletes felvétele. Vér- és vizeletvizsgálat, hasi ultrahang és húgyhólyagtükrözés elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyes diagnózist felállítsuk, és a legmegfelelőbb kezelést alkalmazzuk.

"A hölgyek nagy része nagyon fél a tükrözéstől, pedig egy gyors és fájdalmatlan vizsgálatról van szó, amelynek során az orvos egy vékony fémeszközt juttat a húgycsövön keresztül a hólyagba."

"Éppen ezért kevés orvos vállalja fel komolyan ennek a betegcsoportnak a gondozását,

és sokan a mai magyar nehéz munkakörülmények közepette próbálnak minél előbb megszabadulni egy ilyen panaszkodós, millió tünettel és mondandóval jelentkező betegtől. És gyorsan felírnak egy antibiotikumot, ahelyett, hogy a szervezet harmonikus egyensúlyát állítanák vissza, a bélrendszerben, hüvelyben élő, egészséges működést fenntartó baktériumokat" - állítja a szakértő.

Mi az a hólyagtükrözés?

A műszerben egy optikai eszköz található, amelynek segítségével a vizsgáló a hólyag belső felszínét láthatóvá teszi. Apró eltéréseket is észrevesz a szakavatott vizsgáló, ami lehetővé teszi a pontos diagnózist és a gyógyulást. Nehéz és hosszan tartó gyógyulás folyamán nem egyszerű a betegek gondozása, pszichés vezetése. Sajnos nem minden esetben tudunk teljes gyógyulást elérni, és a sikerünk is sok esetben csak átmeneti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.