Törj ki a kibertérből: 5 tipp, hogy leszokj az okostelefonodról

Forrás: Thinkstock -
detoxikáló leszokás okostelefon függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valaha is mondtál olyat, hogy nem tudod elképzelni a napjaidat az okostelefonod nélkül és legszívesebben vele aludnál, akkor rossz jó hírünk van. Öt tippünk segít téged a digitális detoxikálásban.

1. lépés: Ismerd be, hogy nincs mindig szükséged rá

Először is fel kell mérned, hogy mekkora károkat okoz a mobiltelefon emberi kapcsolataidban, a testedben és a lelkedben. Nyaraláskor, randin, moziban vagy alvás közben inkább lenémítva, csendben figyeljen és villogjon a készülék.

Forrás: Thinkstock

2. lépés: Telefonmentes napok

Tanulmányok kimutatták, hogy ha menetrend szerint valamit beleírsz a naptáradba, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy sikeresebben abszolválod. A férfiak mintegy 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel érték el a kitűzött célokat, ha azokat előtte rögzítették, illetve a nők is 10 százalékkal jobb eséllyel tették meg, ha azt előtte barátaik és családjuk körében bejelentették. Szóval csinálj olyan napokat, amikor nem nyúlsz a telefonhoz - és ezt rögzítsd.

3. lépés: Jelentsd be!

Amennyiben azon izgulnál, hogy „elvonulásod” alatt a főnök keresni fog, a barátaid pedig nem tudnak elérni, oldd meg könnyedén: állíts be automatikus válasz üzenetet az e-mail fiókodban, a Facebook adatlapodon pedig tedd közzé távollétedet állapotként.

4. lépés: Tervezd meg, hogy mit csinálsz a kiberélet helyett

Egy tanulmány szerint az álmodozás javítja a hangulatunkat és jó hatással van a baráti kapcsolatokra is. Itt az ideje, hogy elképzeld mi mindent fogsz csinálni telefon nélkül: villás reggeli három tojásból – szalonnával vagy anélkül –, mozoghatsz, olvashatsz. Mindent, ami nem arra ösztönöz, hogy a felvillanó értesítéseket lesd a mobilodon. Még akkor sem, ha nagyon kíváncsi vagy az okukra.

5. lépés: Digitális méregtelenítés

Az utolsó lépés sokaknak nagy kihívást jelenthet. A telefonmentes órákban érdemes őszintén(!) leírnod pro és kontra, hogy miért éri meg olykor lerakni a készüléket és csak magaddal foglalkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.