A nitrát csökkenti a vérnyomást: Ezért igyál céklalét

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő cékla céklalé egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss vizsgálat újabb bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy az élelmi nitrátoknak vérnyomáscsökkentő hatása van. Ezt normális vérnyomású pácienseknél már dokumentálták, ám most a vérnyomáscsökkentő hatást a magas vérnyomással élőknél is diagnosztizálták.

Dr. Amrita Ahluwalia, a brit Barts abd the London School of Medicine and Dentistry munkatársa, és kollégái már régóta tanulmányozzák a biológiailag semleges nitrát (NO3) és a száj mikroflórája közötti kapcsolatot. A száj mikroflórája ugyanis a nitrátot bioaktív nitritté (NO2) alakítja. A vérbe kerülő nitritről már korábban is ismert volt, hogy értágító, és ezen keresztül vérnyomáscsökkentő hatással bír - tájékoztat a Szívderítő.hu.

Forrás: Thinkstock

Dr. Ahluwalia korábbi kutatásai már bebizonyították, hogy a céklalé az emberi nyállal interakcióba lépve emeli a vérplazma nitrát- és nitrittartalmát, és egészséges önkénteseknél jelentős vérnyomáscsökkenéshez vezet.

De hogy mekkora adagra is van szükség, és hogyan is véd meg minket a szívrohamtól, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.