Breaking Bad sorozat sorozatok2015 Zacher Gábor Totál szívás kábítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óriási sikert aratott világszerte a Breaking Bad – Totál szívás című sorozat. De vajon mennyire életszerű a történet? 

A Vince Gilligan által készített díjnyertes sorozat 2008-ban kezdődött, és egészen 2013 végéig tartotta lázban a nézőket.

Az egykori tanítvány, Jesse Pinkman és a tüdőrákos kémiatanár, Walter White Forrás: UPC/AXN

A történet főszereplője Walter White, későbbi álnevén Heisenberg, a tüdőrákos kémiatanár úgy dönt, hogy biztosíthassa családja jövőjét, kristályos metamfetamint kezd főzni egykori tanítványa, Jesse Pinkman segítségével. Ekkor elszabadul a pokol – tulajdonképpen a sorozat címe, a Breaking Bad is ezt jelenti.

Walter White tudja, hogy hamarosan meg fog halni, ezért szeretné biztonságban tudni a feleségét, fogyatékkal élő tinédzser fiát és születendő kisebbik gyerekét. A kábítószerfőzés által valóban hamar rengeteg pénzhez jut, de az élete többször veszélybe kerül, és már nemcsak a rák, hanem kartellek, bűnözők és más drogkereskedők miatt.

A sorozat főszereplői

Bryan Cranston – Walter White
Anna Gunn – Skyler White
Aaron Paul – Jesse Pinkman
Dean Norris – Hank Schrader
Betsy Brandt – Marie Schrader
RJ Mitte – Walter White, Jr.

A vásárlók, Amerikától Mexikóig, teljesen megőrülnek a nagyon tiszta, kék szerért, amit Heisenberg és társa főz. Mindenki tőlük akar vásárolni, vagyonuk egyre csak nő, és egy idő után már a főszereplő családja is elkezd gyanakodni. Azonban mindenki csak annyit tud, egy bizonyos Heisenberg nevű illető keze van a drogbizniszben. De vajon mi is ez a szer, amiért ennyi embert fizet ki nem kis összegeket? Dr. Zacher Gábor toxikológus elárulta nekünk.

Dr. Zacher Gábor a metamfetaminról

"A crystal meth, azaz kristályos metamfetamin 99,9 százalékos, azaz nagyon tiszta anyag, és egyben rendkívül ritka is. Éppen ezért, akik árulják, általában felhígítják más anyagokkal.
Ezt a kábítószert metlaborokban főzik, valóban úgy, mint a sorozatban Walter White – akire külsőre állítólag hasonlítok – teszi. Előfordul, hogy ezek a laborok felrobbannak, épp, mint ahogy a Breaking Bad-ben. Magyarországon nincsenek ilyen laborok, a felhasználók külföldről jutnak hozzá, például Moldáviából.
A kristályos metamfetamin tudatmódosító, stimuláns szer, amely pörget, és használója úgy érzi, kinyílik előtte minden, a lelkére tudná ölelni a világot.
Az addikciós potenciálja, azaz, hogy mennyire könnyű rászokni, nagy. Túladagolni lehetséges. Használata olyan testi tüneteket okoz, mint szapora szívverés, magas vérnyomás, fogcsikorgatás, ezáltal a fogak destrukciója. A túladagolás akár halálhoz is vezethet."

A sorozat nyolc rangos díjat nyert, köztük az egyik legnagyobb elismerést, Emmy-díjat is.

A Breaking Bad szereplői az Emmy-díjjal Forrás: AFP/Mark Ralston

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.