Durva baleset: faág fúródott a biciklista nyakába

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás -
kerékpár baleset Mexikó bicikli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új-Mexikóban egy középkorú férfi mountain bike-ozás közben fennakadt egy faágon, amely a nyakába fúródott. A férfinek volt annyi lélekjelenléte, hogy nem húzta ki az ágat magából, helyette azonnal segítséget keresett.

Amint arról a New England Journal of Medicine című lap beszámolt, a 40 éves férfi biciklizés közben letért a kijelölt ösvényről, majd egy helyen elvesztette az egyensúlyát, leesett a bicikliről és egy ágnak ütődött, amely a nyakába fúródott több mint 1 cm mélyen.

Kezelőorvosa, dr. Lev Deriy, az Új Mexikó Egyetem szakembere szerint szerencséje volt a férfinek, mert a nyakon számos fontos szerv található, például a légcső, a nyaki verőér, a torokvéna, illetve számos ideg, melyek közül, ha bármelyik megsérül, az akár halálos is lehet. Emellett az is sokat segített, hogy a páciens nem húzta ki a nyakából az ágat, hanem visszakerékpározott az autójához, majd azonnal elvezetett a 30 km-re levő kórházig. A sürgősségin sem húzták ki azonnal a botot, hanem műtét során távolították el, és a férfi mára már teljesen felépült.

Illusztráció Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A kerékpárosoknak figyelembe kell venniük, hogy más biztonsági előírások érvényesek az utcai és a hegyi kerékpározásra. Utcai biciklizés során a legtöbb balesetet az okozza, hogy egy autó elgázolja a kerékpárost, ellenben az erdőben az egyensúlyvesztésből adódó esések a leggyakoribbak. Bárhol kerékpározik is az ember, mindig legyen nagyon elővigyázatos és körültekintő, hogy – amennyire rajta múlik – elkerülje a kellemetlen meglepetéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.