Egy kutatás szerint nincs feltétlenül rendben az agyunk – ezért!

Forrás: Thinkstock -
kutatás agyi vérkeringés feledékenység demencia memória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy magyar kutatás szerint a megkérdezettek többsége ugyan fontosnak tartja az agyi vérkeringés egészségének fenntartását, de mindössze minden harmadik ember tesz csak erre irányuló lépéseket - azaz nem tornáztatjuk eléggé az agyunkat. Pedig pár egyszerű lépéssel nem csupán a feledékenység és az ingerlékenység, de az öregkori demencia is elkerülhető lehetne.

Egy közelmúltban végzett magyar felmérésből kiderül, hogy a magyarok 90 százaléka tartja fontosnak agyi vérkeringésének fenntartását, 86 százalék pedig időközönként észlel magán olyan tüneteket, amelyek a nem megfelelő vérkeringésnek tudhatóak be – ilyen például a feledékenység, a fáradtság, az ingerlékenység.

Forrás: Thinkstock

„Ingerlékenységet a felnőttek 86 százaléka tapasztal magán valamilyen rendszerességgel, míg mentális kimerültségről 74 százalék, feledékenységről pedig 72 százalék számolt be” – mondta el dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus. Rámutatott arra is, hogy akiket valamilyen rendszerességgel érintenek a fenti problémák, közel 80%-ban élik meg stresszesen a hétköznapokat.

A megkérdezettek 26 százaléka úgy gondolja, hogy a gyengülő memória a 40-50 éveseknél kezdődik először, 30 százaléka pedig úgy véli, hogy ez kizárólag az 50 év felettieket veszélyezteti. További 10 százalék szerint 30 éves kor alatt is jelentkeznek ezek a tünetek, 16 százalék szerint bármikor, 3 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre.

A szakértő szerint

korántsem mindegy, hogy milyen mentális állapotban éljük meg a 70-80 éves kort!

Mit tehetünk agyunk frissességének fenntartása érdekében?

A neurológus szerint a fizikai mellett fontos tényező a mentális edzés is. Az agy folyamatos tornáztatása fontos tényező, amelyet olvasással, keresztrejtvények megfejtésével, új ismeretek megszerzésével, tanulással, valamint ginkgo biloba fogyasztásával tudunk még inkább serkenteni. Egy kutatás szerint a banán is serkenti az agy működését.
Forrás: Thinkstock

Megkérdeztük olvasóinkat, hogy ők mit gondolnak a témáról:

Kitti, tanuló (22):

"A vizsgaidőszakban különösen fontos, hogy tudjak koncentrálni, ilyenkor megszámolhatatlan mennyiségben veszem magamhoz az olyan serkentőket, mint a kávé és az energiaital. Különösebben nem figyelek oda a témára, ha fáradt vagyok, alszom, ha pedig ingerült, lerendezem magamban."

Barbi, újságíró (25)

"A kutatásban említett sport résszel egyetértek, valamint az új ismeretek szerzése, a korábbiak felfrissítése is fontos tényező! Általában mozgással és olvasással tartom karban magam, de gondolkodom azon, hogy újra elkezdek egy francia nyelvtanfolyamot – nem feltétlenül a megtudott adatok miatt."

Éva, grafikus (40)

"Úgy gondolom, hogy ennyi idősen minden nap ajándék. Ennek ellenére nem vagyok fáradt, sem ingerült, a memóriámmal sincs baj és bármikor lefutok 10 km-t."

Várkonyi Andreának is megvan a véleménye!

Híradósként nem engedhetem meg magamnak, hogy cserbenhagyjon az agyam, ezért folyamatosan tréningezem magam. Harmadéves vagyok a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, ahol pszichológiát tanulok, közben pedig gőzerővel készülök a spanyol nemzetközi nyelvvizsgára. A decemberi-januári vizsgaidőszak azonban még a szokásosnál is több agytornát igényel.

Egyik reggel, amikor a kislányomat öltöztettem, felcserélődött a menetrend, és azelőtt adtam fel a zoknit a lábára, hogy levettem volna róla a pizsamát. Amikor aztán lekerült a pizsama, vele együtt lehúztam róla a zoknit is – amit ezután hosszú perceken át kerestem, hiszen emlékeztem, hogy egyszer már ráadtam. Nóri szólt rám, hogy: „Anyu, ébresztő!"

Az orvos is beszél belőlem, amikor azt mondom: sokkal többet kellene tennünk agyunk egészségéért, már 35 év felett is. Fontosnak tartom, hogy a napi rutinba beépítve foglalkozzunk többet agyi vérkeringésünkkel. Figyeljünk oda az egészséges táplálkozásra, a rendszeres agytornára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.