Íme, a csúcsgyümölcs – a banán, amely az év gyümölcse lehetne

Forrás: Thinkstock -
megelőzés egészség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyél naponta két banánt és nemcsak egészséges maradsz, de lenyomhatsz akár egy kilencvenperces megerőltető edzést is. Régóta tudjuk, de a legújabb kutatások megerősítik, hogy a banán a világ „csúcsgyümölcse”. Olvasd el a cikket, és soha többé nem unod majd a banánt!

A banán három természetes cukrot is tartalmaz – szacharózt, fruktózt és glükózt. E három kombinációja pedig a banán fogyasztása esetén azonnali és tartós energialöketet ad a szervezetnek. De nem az energia az egyetlen pozitív tulajdonsága ennek a csodagyümölcsnek, bár a világ vezető sportolói körében nyilván ezért is ennyire népszerű. A banán immunerősítő szerepe is közismert, segít legyőzni már kialakult betegségeket, illetve megelőzni azok kialakulást, így ajánlott a napi étrendbe iktatása.

Forrás: Thinkstock

De akadnak ezen felül is jótékony hatásai, olyanok is, amelyekre talán nem is gondoltál:

Depresszió

A legfrissebb kutatások szerint a vizsgált depressziós beteg már egyetlen banán elfogyasztása után, rövid időn belül hangulata pozitív változásáról számolt be. Vagyis valóban jobban érezte magát banánevés után. Ennek oka a banánban található triptofán nevű fehérje, amelyet a szervezet szerotoninná alakít - vagyis a banán jelentős mennyiségű boldogsághormont „generál” a szervezetben.

Vérszegénység, vérnyomás

A banán vasban gazdag gyümölcs, segíti a szervezet hemoglobin-serkentését, így vérszegénység esetén naponta ajánlott a banán fogyasztása. Emellett magas káliumtartalma, de alacsony sótartalma miatt segíti a szervezet vérnyomás-szabályozását.

Segíti az agy működését

Egy angliai iskolában (Twickenham) vonták be a tanulókat a kutatásba. A 200 kisdiák segítségével azt mérték fel, hogy a reggelire, tízóraira és ebédre elfogyasztott egy szem banán mérhető módon hat-e a gyerekek iskolai teljesítményére. A kutatás eredménye szerint a banán rendkívül magas káliumszintje „éberen” tartotta a gyerekek figyelmét még azokban az iskolai szituációkban is, amikor egyéb esetben a gyerekek figyelme lankadni szokott, valamint a vizsgahelyzetekben is jobban teljesítettek azok a diákok, akik a szokott élelmiszer helyett banánt fogyasztottak.

Székrekedés

Ha hajlamos vagy szorulásra, akkor mindenképp indokolt a banánfogyasztás. Magas rosttartalma rendbe teszi a bélműködést, és elfelejtheted a hashajtókat.

Gyomorégés

A banán a leghatékonyabb természetes savlekötő, gyomorégés esetén már pár falat banán fogyasztása is csillapítja a maró érzést.

Forrás: Thinkstock

Gyomorfekély

A banán puha, védelmező bevonatot képez a gyomorfalon, így semlegesíti a túlzott savasságot, és csökkenti a gyomorirritációt. Ideális diétás gyümölcs gyomorfekély esetén.

Másnaposság

A másnaposság gyógyításának egyik leghatékonyabb módja a banánturmix-méz kombó fogyasztása. A banán nyugtatja a gyomrot, a méz újraépíti a szervezet cukorháztartását, míg a tej hidratálja a szervezetet.

„Reggeli betegség”

Kora reggel elfogyasztott egy szem banán ideális módon lövi be a szervezet cukorbázisát, így akik hajlamosak a reggeli szédülésre, rosszullétre, ezt egyetlen banán segítségével kicselezhetik.

Idegrendszer

A banán magas B-vitamin-tartalma segít megnyugtatni az idegrendszert,vagyis ha olyan szituáció vár rád, ahol tudod, esélyed van arra, hogy felhúzod magad, nyugodtan tolj be egy banánt és képes leszel megőrizni a nyugalmad.

Menstruációs görcsök

A banán rendkívül magas magnéziumtartalma izomlazítóként, természetes görcsoldóként működik. Már menstruáció előtt néhány nappal érdemes intenzív banánkúrába kezdeni, így megelőzhető a fájdalmas görcsök kialakulása, miközben a már említett triptofán tartalma a premenstruációs tüneteket is enyhíti – nem engedi eluralkodni a menstruáció előtti világvége hangulatot.

A Life.hu egy előző cikkében a banánhéj csodahatásaival is foglalkozott már. Az "Ősi csodafegyver a banánhéj" című írásból többek között kiderül, hogy a banánhéj szerepet kap a fogak fehérítésében, a rovarcsípések gyógyításában, de még a víztisztításban is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.